Stortinget - Møte onsdag den 15. desember 2004 kl. 10

Dato: 15.12.2004

Dokumenter: (Budsjett-innst. S. nr. 6 (2004-2005), jf. St.prp. nr. 1 (2004-2005) og St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1-7 (2004-2005))

Sak nr. 15

Innstilling fra finanskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2005 vedrørende rammeområde 21 (eksportgarantier mv.), rammeområde 22 (finansadministrasjon), enkelte tema under Finansdepartementet, enkelte garantier under Finansdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet, statsbudsjettets 90-poster, kapitlene som gjelder overføring til eller fra Statens petroleumsfond og fullmakt til å ta opp statslån mv.

Talere

Votering i sak nr. 15

Svein Roald Hansen (A) [15:53:21]: I budsjettet fra Finansdepartementet ligger det en tilbakemelding om et av Høyres store ideologiske korstog som nå bringes til seier med Fremskrittspartiets hjelp, nemlig konkurranseutsettingen av Småbåtregisteret.

Det startet for to år siden med at plikten til å registrere båten ble opphevet. Den gang gjorde det ikke inntrykk verken på finansministeren eller Fremskrittspartiet at Finansnæringens Hovedorganisasjon advarte mot dette og pekte på at uten et obligatorisk register ville det bli langt enklere å omsette stjålne båter i Norge og importere båter fra våre naboland. De pekte på at det også ville åpne seg langt større muligheter til hvitvasking av ulovlig ervervede midler uten et register, noe de mente var en stor trussel både for samfunnet generelt og for næringen. Også Norges Båtbransjeforbund mente at et obligatorisk register var best.

I et brev til finanskomiteen den gang måtte også finansministeren medgi at Småbåtregisteret har en viss nytteverdi for politiet, hovedredningssentralene, toll- og avgiftsetaten og forsikringsselskapene, og at en opphevelse av registreringsplikten kan svekke denne nytteverdien over tid. Men for finansministeren var det viktigere at små fritidsbåter tilhørte folks private sfære, og at et så sterkt inngrep på dette området som dagens obligatoriske ordning innebar, burde avvikles. Kriminalitetsbekjempelsen fikk altså komme i annen rekke. Så kan man fundere over forskjellen på småbåter som f.eks. en 35 fots cabincruiser og små eller større biler, mopeder osv. når det gjelder å bevege seg innenfor eller utenfor folks private sfære. Jeg håper ikke jeg nå sår den ideologiske tanke hos finansministeren at også motorvognregisteret bør privatiseres, f.eks. overlates Viking eller Falken!

Heller ikke gjorde det inntrykk at Kongelig Norsk Båtforbund kalte det skandaløst at Regjeringen ville oppheve registreringsplikten og konkurranseutsette driften av registeret, etter at det var brukt ca. 100 mill. kr på opprettelsen. Registreringsplikten ble opphevet, og hva skjedde? Jo, forsikringsnæringen stilte krav om registrering for å få tegnet forsikring på båten – fra statlig til privat registreringskrav, med andre ord, og det er jo selvsagt et stort ideologisk framskritt!

Nå avsluttes kapittel 2 i dette ideologiske korstoget, konkurranseutsettingen. Redningsselskapet har vunnet anbudet, og overtar fra 1. mars neste år, og med hvilket resultat? Jo, i tillegg til de 300 kr det har kostet å registrere båten til nå, kommer en årlig avgift på 100 kr for å stå der. Den småbåtavgiften, som ikke minst finansministeren og Høyre hevdet var den store masterplanen bak Småbåtregisteret, måtte det altså en Høyre-statsråd til, med støtte fra Fremskrittspartiet, for å innføre.

Det store spørsmålet, som jeg håper finansministeren kan redegjøre for, både overfor oss i denne salen og overfor småbåteierne, er: Hvilken fordel har landets 350 000 småbåteiere av at det nå blir Redningsselskapet som skal drifte Småbåtregisteret? Hvilken garanti har de for at den hundrelappen de nå får i årsavgift fra 2006, ikke blir til flere med årene?

Jeg tar opp det forslaget Arbeiderpartiet og Kystpartiet har i innstillingen.

Presidenten: Representanten Svein Roald Hansen har tatt opp det forslaget han refererte til.

Jan Tore Sanner (H) [15:57:17]: Jeg skal være veldig kort, og bare tilrå innstillingen slik den foreligger.

Øystein Djupedal (SV) [15:57:39]: Jeg skal være nesten like kort, men må bare si at de betraktninger som representanten Svein Roald Hansen kom med knyttet til Småbåtregisteret, er et studium i hvordan Høyre-politikk kommer helt på avveier der ideologien leder fram til at de nå privatiserer et register, noe som påfører folk større avgifter og fører til mindre sikkerhet. Det er i så måte et godt eksempel på hvor ille det kan gå når noen av ideologiske årsaker bare setter seg et mål om at dette skal være privat og ikke offentlig. Jeg forstår godt Svein Roald Hansens bekymringer i så måte.

Jeg vil bare ta opp de to forslagene SV har i innstillingen, og det er forslag som det er viktig å ta hensyn til. Det ene er vårt forslag om å styrke tolletaten, og det andre går på å styrke skatteetaten, begge gjelder en omdisponering innenfor ramme 22. Utgangspunktet er selvfølgelig kampen mot kriminalitet og kampen mot skatteunndragelse, som vi mener må gis høyere prioritet, og dette har vi funnet rom for innenfor denne rammen.

Morten Lund (Sp) [15:59:00]: Også i år har Senterpartiet prøvd å få vedtatt økt satsing for å bekjempe svart økonomi, med 30 mill. kr ekstra til skatteetaten og 20 mill. kr ekstra til tolletaten i vårt alternative budsjett.

Svart økonomi er et kjempeproblem, og anslås å kunne utgjøre 5 pst. av BNP. Det betyr et kjempetap for samfunnet – sikkert mange milliarder kroner. Det betyr en råtten og umulig konkurranse for dem som prøver å drive lovlig i enkelte bransjer. Byggebransjen og serveringsbransjen har tidligere vært nevnt som de som er mest rammet. De siste ukene har også tannteknikerne og grønnsakhandlerne i Oslo blitt stemplet – det har blitt oppdaget at det er få av dem som betaler skatt. Dette er svært smittsomt, og det må gjøres mye mer for å bekjempe problemet. Da trengs det økte ressurser. Å sette inn økte ressurser på dette området er superlønnsomt. Det er snakk om at utgiftene til hver stilling får man tilbake 10–15 ganger på ganske kort sikt. Da hjelper det ikke med statsrådsbrev om å prioritere dette området også innenfor alle de andre områdene som skal prioriteres.

En enstemmig komite har understreket at momsrefusjonsordningen for kommunesektoren skal gjennomføres slik at ingen kommune skal tape en eneste krone, noe som også Regjeringen nå har slått fast. Det er positivt.

Så har Kommunenes Sentralforbund i flere brev til Stortinget, senest i brev datert 18. november, påpekt at kommunesektoren vil ha et betydelig beløp i størrelsesorden 600 mill. kr til 1 000 mill. kr til gode i refusjon for 2004 ved årsskiftet.

Finanskomiteens flertall har i innstillingen om nysaldering av 2004-budsjettet bestemt at kommuner med tilgodehavende skal kunne balanseføre dette, og derved unngå eventuelle nedskjæringer i tjenestene i påvente av et endelig oppgjør. Det er viktig å gi beskjed om at denne enigheten som flertallet i finanskomiteen er kommet til, blir gjort kjent raskt.

Senterpartiet foreslår å bevilge et lite beløp ekstra, 1,25 mill. kr, til Statistisk sentralbyrå, slik at statistikk om lokale folkeavstemninger blir gjort tilgjengelig på samme vis som ordinær valgstatistikk. Vi ønsker at lokale folkeavstemninger skal bli brukt mye mer. De årlige driftskostnadene ved en slik ekstra statistikk anslås til 200 000 kr. Vi håper på mer støtte til dette forslaget ved neste korsvei.

Så vil jeg få ta opp de forslagene Senterpartiet står bak i innstillingen.

Presidenten: Representanten Morten Lund har tatt opp de forslag han refererte til.

Da er det bare Kystpartiets forslag som ikke er tatt opp. Det får du sjansen til nå, hr. Bastesen.

Steinar Bastesen (Kp) [16:02:03]: Jeg skal ikke forlenge møtet så mye, men jeg skal ta opp de forslagene som Kystpartiet har fremmet. Det gjør jeg herved fra denne talerstol.

For øvrig er Kystpartiet imot at landet skal selges bit for bit!

Presidenten: Den kan vi nå!

Representanten Steinar Bastesen har tatt opp de forslag han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 15.

(Votering, se side 1225)

Votering i sak nr. 15

Presidenten: Under debatten er det satt fram åtte forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Svein Roald Hansen på vegne av Arbeiderpartiet og Kystpartiet

  • forslagene nr. 2–4, fra Øystein Djupedal på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 5 og 6, fra Morten Lund på vegne av Senterpartiet og Kystpartiet

  • forslagene nr. 7 og 8, fra Steinar Bastesen på vegne av Kystpartiet

Det voteres over forslagene nr. 7 og 8, fra Kystpartiet.

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om at den offentlige hamnesektor og vegsektor likestilles i forhold til drift og investeringer, og at merverdiavgiftsatsen settes til 0 for begge, med virkning fra 1. januar 2006.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem for Stortinget forslag om tiltak som kan fjerne den offentlige og private gjeldsbyrden overfor utlandet ved at man benytter Petroleumsfondet til å kjøpe opp eller overta gjeldsforpliktelsene, normalt på de vilkår som gjaldt mellom långiver og låntaker.»

Votering:Forslagene fra Kystpartiet ble mot 1 stemme ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 5 og 6, fra Senterpartiet og Kystpartiet.

Forslag nr. 5 lyder:

«Kap.PostFormål:Kroner
289Kompetanse- og forskningsfond for Innlandet
90Fondskapital, bevilges med 100 000 000»

Forslag nr. 6 lyder:

«Kap.PostFormål:Kroner
1432Norsk kulturminnefond (jf. kap. 4432)
90Fondskapital, bevilges med 200 000 000»
Votering:Forslagene fra Senterpartiet og Kystpartiet ble mot 7 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 2, 3 og 4, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 2 lyder:

«I

På statsbudsjettet for 2005 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter:
1600Finansdepartementet (jf. kap. 4600)
1Driftsutgifter 210 770 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres32 000 000
70Tilskuddsmidler fra Finansmarkedsfondet 11 719 000
1602Kredittilsynet (jf. kap. 4602)
1Driftsutgifter 153 600 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres700 000
1610Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 4610)
1Driftsutgifter 994 600 000
21Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning2 300 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres70 000 000
1618Skatteetaten (jf. kap. 4618)
1Driftsutgifter 3 259 000 000
21Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning87 100 000
22Større IT-prosjekter, kan overføres151 300 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres110 500 000
1620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 4620)
1Driftsutgifter 363 100 000
21Spesielle driftsutgifter 113 700 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres10 100 000
1630Tiltak for å styrke statlig økonomi- og prosjektstyring
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres13 700 000
1631Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 4631)
1Driftsutgifter 183 000 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres24 200 000
1632Kompensasjon for merverdiavgift
60Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner 1 776 431 000
61Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, ny ordning 9 730 000 000
72Tilskudd til private og ideelle virksomheter 390 000 000
1634Statens innkrevingssentral (jf. kap. 4634)
1Driftsutgifter 171 700 000
1637EU-opplysning
70Tilskudd til frivillige organisasjoner 2 000 000
1650Statsgjeld, renter m.m.
1Driftsutgifter 17 000 000
89Renter og provisjon m.m. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning16 084 585 000
Totale utgifter33 963 105 000
Inntekter:
4600Finansdepartementet (jf. kap. 1600)
2Diverse refusjoner 1 000 000
80Avkastning fra Finansmarkedsfondet 11 719 000
4602Kredittilsynet (jf. kap. 1602)
1Bidrag fra tilsynsenhetene 154 300 000
4610Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 1610)
1Ekspedisjonsgebyr 9 600 000
2Andre inntekter 2 000 000
3Pante- og tinglysingsgebyrer 900 000
5Gebyr ved kontroll av teknisk sprit 400 000
11Gebyr på kredittdeklarasjoner 206 800 000
13Gebyr ved avskilting av kjøretøy 300 000
4618Skatteetaten (jf. kap. 1618)
1Utleggs- og tinglysingsgebyr (Namsmannen) 22 000 000
2Andre inntekter 25 900 000
5Gebyr for utleggsforretninger 9 500 000
7Gebyr for bindende forhåndsuttalelser 1 200 000
4620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 1620)
1Salgsinntekter 2 000 000
2Spesialoppdrag 113 700 000
4Tvangsmulkt 6 500 000
4631Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 1631)
1Økonomitjenester 13 000 000
4634Statens innkrevingssentral (jf. kap. 1634)
2Refusjoner 17 700 000
81Bøter, inndragninger 1 050 000 000
82Vegadministrasjonsgebyr 55 000 000
84Gebyr ved for sent innsendt regnskap m.m. 110 000 000
85Misligholdte lån i Statens lånekasse for utdanning 115 000 000
5491Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
30Avskrivninger 319 096 000
5603Renter av statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
80Renter av statens faste kapital 8 355 000
5605Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer
81Av verdipapirer og bankinnskudd i utenlandsk valuta 1 000 000
82Av innenlandske verdipapirer 675 000 000
83Av alminnelige fordringer 100 000 000
86Av statskassens foliokonto i Norges Bank 1 750 140 000
88Av utlån under opptrekk 128 000 000
Totale inntekter 4 910 110 000

II Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2005 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 1600 post 1 kap. 4600 post 2
kap. 1618 post 1 kap. 4618 post 2
kap. 1620 post 21 kap. 4620 post 2
kap. 1631 post 1 kap. 4631 postene 1 og 2
kap. 1631 post 21 kap. 4631 post 2
kap. 1634 post 1 kap. 4634 post 2

III Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2005 kan gi garantier for:

  • 1. grunnkapitalen til Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 715 959 651 euro.

  • 2. lån fra Den nordiske investeringsbank vedrørende ordningen med prosjektinvesteringslån innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 340 991 000 euro.

  • 3. miljølån til Nordens nærområder gjennom Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 63 500 000 euro.

IV Fullmakt til fortsatt bobehandling

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet for 2005 kan bestemme at det under ordningen med oppfølging av statens krav i konkursbo pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger, men slik at totalrammen for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger 20,8 mill. kroner. Utbetalinger dekkes av bevilgningene under henholdsvis kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten, post 21 Spesielle driftsutgifter og kap. 1618 Skatteetaten, post 21 Spesielle driftsutgifter.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Kap.PostFormål:Kroner
199Utviklingsfond
90Fondskapital, bevilges med 1 000 000 000»

Forslag nr. 4 lyder:

«Kap.PostFormål:Kroner
1432Norsk kulturminnefond (jf. kap. 4432)
90Fondskapital, bevilges med 40 000 000»
Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 85 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.27.46)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet og Kystpartiet. Forslaget lyder:

«I

På statsbudsjettet for 2005 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter:
1600Finansdepartementet (jf. kap. 4600)
1Driftsutgifter 225 770 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres32 000 000
70Tilskuddsmidler fra Finansmarkedsfondet 11 719 000
1602Kredittilsynet (jf. kap. 4602)
1Driftsutgifter 153 600 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres700 000
1610Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 4610)
1Driftsutgifter 971 600 000
21Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning2 300 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres70 000 000
1618Skatteetaten (jf. kap. 4618)
1Driftsutgifter 3 267 000 000
21Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning87 100 000
22Større IT-prosjekter, kan overføres151 300 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres110 500 000
1620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 4620)
1Driftsutgifter 363 100 000
21Spesielle driftsutgifter 113 700 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres10 100 000
1630Tiltak for å styrke statlig økonomi- og prosjektstyring
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres13 700 000
1631Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 4631)
1Driftsutgifter 183 000 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres24 200 000
1632Kompensasjon for merverdiavgift
60Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner 1 776 431 000
61Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, ny ordning 9 730 000 000
72Tilskudd til private og ideelle virksomheter 390 000 000
1634Statens innkrevingssentral (jf. kap. 4634)
1Driftsutgifter 171 700 000
1637EU-opplysning
70Tilskudd til frivillige organisasjoner 2 000 000
1650Statsgjeld, renter m.m.
1Driftsutgifter 17 000 000
89Renter og provisjon m.m. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning16 107 085 000
Totale utgifter 33 985 605 000
Inntekter:
4600Finansdepartementet (jf. kap. 1600)
2Diverse refusjoner 1 000 000
80Avkastning fra Finansmarkedsfondet 11 719 000
4602Kredittilsynet (jf. kap. 1602)
1Bidrag fra tilsynsenhetene 154 300 000
4610Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 1610)
1Ekspedisjonsgebyr 9 600 000
2Andre inntekter 2 000 000
3Pante- og tinglysingsgebyrer 900 000
5Gebyr ved kontroll av teknisk sprit 400 000
11Gebyr på kredittdeklarasjoner 206 800 000
13Gebyr ved avskilting av kjøretøy 300 000
4618Skatteetaten (jf. kap. 1618)
1Utleggs- og tinglysingsgebyr (Namsmannen) 22 000 000
2Andre inntekter 25 900 000
5Gebyr for utleggsforretninger 9 500 000
7Gebyr for bindende forhåndsuttalelser 1 200 000
4620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 1620)
1Salgsinntekter 2 000 000
2Spesialoppdrag 113 700 000
4Tvangsmulkt 6 500 000
4631Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 1631)
1Økonomitjenester 13 000 000
4634Statens innkrevingssentral (jf. kap. 1634)
2Refusjoner 17 700 000
81Bøter, inndragninger 1 050 000 000
82Vegadministrasjonsgebyr 55 000 000
84Gebyr ved for sent innsendt regnskap m.m. 110 000 000
85Misligholdte lån i Statens lånekasse for utdanning 115 000 000
5491Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
30Avskrivninger 319 096 000
5603Renter av statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
80Renter av statens faste kapital 8 355 000
5605Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer
81Av verdipapirer og bankinnskudd i utenlandsk valuta 1 000 000
82Av innenlandske verdipapirer 675 000 000
83Av alminnelige fordringer 100 000 000
86Av statskassens foliekonto i Norges Bank 1 772 640 000
88Av utlån under opptrekk 128 000 000
Totale inntekter 4 932 610 000

II Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2005 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 1600 post 1 kap. 4600 post 2
kap. 1618 post 1 kap. 4618 post 2
kap. 1620 post 21 kap. 4620 post 2
kap. 1631 post 1 kap. 4631 postene 1 og 2
kap. 1631 post 21 kap. 4631 post 2
kap. 1634 post 1 kap. 4634 post 2

III Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2005 kan gi garantier for:

  • 1. grunnkapitalen til Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 715 959 651 euro.

  • 2. lån fra Den nordiske investeringsbank vedrørende ordningen med prosjektinvesteringslån innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 340 991 000 euro.

  • 3. miljølån til Nordens nærområder gjennom Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 63 500 000 euro.

IV Fullmakt til fortsatt bobehandling

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet for 2005 kan bestemme at det under ordningen med oppfølging av statens krav i konkursbo pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger, men slik at totalrammen for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger 20,8 mill. kroner. Utbetalinger dekkes av bevilgningene under henholdsvis kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten, post 21 Spesielle driftsutgifter og kap. 1618 Skatteetaten, post 21 Spesielle driftsutgifter.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Kystpartiet ble med 76 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.28.01)

Presidenten: Vi skal så votere over innstillingens forslag til vedtak, rammeområde 21.

Komiteen hadde innstillet:A Rammeområde 21 (Eksportgarantier mv.) I

På statsbudsjettet for 2005 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter:
2460Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (jf. kap. 5460)
24Driftsresultat:
1 Driftsinntekter, refusjon av driftsutgifter fra risikoavsetningsfond -43 000 000
2 Driftsutgifter, overslagsbevilgning 43 000 0000
Totale utgifter0
Inntekter:
5460Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (jf. kap. 2460)
50Tilbakeføring fra risikoavsetningsfond for SUS/ Baltikum-ordningen 5 000 000
71Tilbakeføring fra Gammel alminnelig ordning 304 600 000
72Tilbakeføring fra Gammel særordning for utviklingsland 72 900 000
Totale inntekter 382 500 000

II Utbetaling under garantiordninger (trekkfullmakter)

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2005 kan foreta utbetalinger til Garanti- Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) uten bevilgning i den utstrekning behovet for utbetalinger under den enkelte garantiordning overstiger innestående likvide midler tilknyttet ordningen innenfor følgende rammer:

  • 1. Saldoen for nytt og gammelt trekk på trekkfullmaktskontoen for gammel SUS/Baltikum-ordning skal ikke overstige 10 mill. kroner. Utbetalinger på trekkfullmakten posteres under kap. 2460 Garanti- Instituttet for Eksportkreditt, post 96 Utbetaling iflg. trekkfullmakt – gammel SUS/Baltikum-ordning.

  • 2. Saldoen for nytt og gammelt trekk på trekkfullmaktskontoen for ny SUS/Baltikum-ordning skal ikke overstige 75 mill. kroner. Utbetalinger på trekkfullmakten posteres under kap. 2460 Garanti- Instituttet for Eksportkreditt, post 97 Utbetaling iflg. trekkfullmakt – ny SUS/Baltikum-ordning.

  • 3. Saldoen for nytt og gammelt trekk på trekkfullmaktskontoen for ny byggelånsgarantiordning skal ikke overstige 200 mill. kroner. Utbetalinger på trekkfullmakten posteres under kap. 2460 Garanti- Instituttet for Eksportkreditt, post 98 Utbetaling iflg. trekkfullmakt – byggelånsgarantiordning.

III Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2005 kan gi:

  • 1. Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) fullmakt til å gi tilsagn om nye garantier innenfor en ramme for nye garantier og gammelt ansvar på 40 000 mill. kroner ved eksport til og investeringer i utlandet innenfor Alminnelig garantiordning og inkludert Gammel alminnelig ordning. Garantivirksomheten skal finne sted innenfor de rammer som Consensusavtalen setter. Alminnelig garantiordning skal drives i balanse på lang sikt. Nærings- og handelsdepartementet kan gi utfyllende bestemmelser om gjennomføringen av dette vedtak.

  • 2. GIEK fullmakt til å gi tilsagn om nye garantier innenfor en ramme for nye garantier og gammelt ansvar på 1 500 mill. kroner ved eksport til og investeringer i utviklingsland. Garantivirksomheten skal finne sted innenfor de rammer som Consensusavtalen setter. Virksomheten skal drives i balanse på lang sikt, gitt bevilgninger til grunnfondet. Nærings- og handelsdepartementet kan i samråd med Utenriksdepartementet gi utfyllende bestemmelser om gjennomføringen av dette vedtak.

  • 3. GIEK fullmakt til å gi tilsagn om nye garantier innenfor en ramme på 2 500 mill. kroner ved byggelån innenfor skipsbyggingsindustrien. Garantivirksomheten skal finne sted innenfor de rammer som Consensusavtalen setter. Ordningen skal drives i balanse på lang sikt. Nærings- og handelsdepartementet kan gi utfyllende bestemmelser om gjennomføringen av dette vedtak.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Vi går videre til rammeområde 22.

Komiteen hadde innstillet:B Rammeområde 22 (Finansadministrasjon mv.) I

På statsbudsjettet for 2005 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter:
1600Finansdepartementet (jf. kap. 4600)
1Driftsutgifter 225 770 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres32 000 000
70Tilskuddsmidler fra Finansmarkedsfondet 11 719 000
1602Kredittilsynet (jf. kap. 4602)
1Driftsutgifter 153 600 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres700 000
1610Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 4610)
1Driftsutgifter 991 600 000
21Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning2 300 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres70 000 000
1618Skatteetaten (jf. kap. 4618)
1Driftsutgifter 3 247 000 000
21Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning87 100 000
22Større IT-prosjekter, kan overføres151 300 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres110 500 000
1620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 4620)
1Driftsutgifter 363 100 000
21Spesielle driftsutgifter 113 700 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres10 100 000
1630Tiltak for å styrke statlig økonomi- og prosjektstyring
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres13 700 000
1631Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 4631)
1Driftsutgifter 183 000 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres24 200 000
1632Kompensasjon for merverdiavgift
60Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner 1 776 431 000
61Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, ny ordning 9 730 000 000
72Tilskudd til private og ideelle virksomheter 390 000 000
1634Statens innkrevingssentral (jf. kap. 4634)
1Driftsutgifter 171 700 000
1637EU-opplysning
70Tilskudd til frivillige organisasjoner 2 000 000
1650Statsgjeld, renter m.m.
1Driftsutgifter 17 000 000
89Renter og provisjon m.m. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning16 084 585 000
Totale utgifter 33 963 105 000
Inntekter:
4600Finansdepartementet (jf. kap. 1600)
2Diverse refusjoner 1 000 000
80Avkastning fra Finansmarkedsfondet 11 719 000
4602Kredittilsynet (jf. kap. 1602)
1Bidrag fra tilsynsenhetene 154 300 000
4610Toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 1610)
1Ekspedisjonsgebyr 9 600 000
2Andre inntekter 2 000 000
3Pante- og tinglysingsgebyrer 900 000
5Gebyr ved kontroll av teknisk sprit 400 000
11Gebyr på kredittdeklarasjoner 206 800 000
13Gebyr ved avskilting av kjøretøy 300 000
4618Skatteetaten (jf. kap. 1618)
1Utleggs- og tinglysingsgebyr (Namsmannen) 22 000 000
2Andre inntekter 25 900 000
5Gebyr for utleggsforretninger 9 500 000
7Gebyr for bindende forhåndsuttalelser 1 200 000
4620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 1620)
1Salgsinntekter 2 000 000
2Spesialoppdrag 113 700 000
4Tvangsmulkt 6 500 000
4631Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 1631)
1Økonomitjenester 13 000 000
4634Statens innkrevingssentral (jf. kap. 1634)
2Refusjoner 17 700 000
81Bøter, inndragninger 1 050 000 000
82Vegadministrasjonsgebyr 55 000 000
84Gebyr ved for sent innsendt regnskap m.m. 110 000 000
85Misligholdte lån i Statens lånekasse for utdanning 115 000 000
5491Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
30Avskrivninger 319 096 000
5603Renter av statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2490)
80Renter av statens faste kapital 8 355 000
5605Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer
81Av verdipapirer og bankinnskudd i utenlandsk valuta 1 000 000
82Av innenlandske verdipapirer 675 000 000
83Av alminnelige fordringer 100 000 000
86Av statskassens foliokonto i Norges Bank 1 750 140 000
88Av utlån under opptrekk 128 000 000
Totale inntekter 4 910 110 000

II Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2005 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 1600 post 1 kap. 4600 post 2
kap. 1618 post 1 kap. 4618 post 2
kap. 1620 post 21 kap. 4620 post 2
kap. 1631 post 1 kap. 4631 postene 1 og 2
kap. 1631 post 21 kap. 4631 post 2
kap. 1634 post 1 kap. 4634 post 2

III Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2005 kan gi garantier for:

  • 1. grunnkapitalen til Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 715 959 651 euro.

  • 2. lån fra Den nordiske investeringsbank vedrørende ordningen med prosjektinvesteringslån innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 340 991 000 euro.

  • 3. miljølån til Nordens nærområder gjennom Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 63 500 000 euro.

IV Fullmakt til fortsatt bobehandling

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet for 2005 kan bestemme at det under ordningen med oppfølging av statens krav i konkursbo pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger, men slik at totalrammen for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger 20,8 mill. kroner. Utbetalinger dekkes av bevilgningene under henholdsvis kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten, post 21 Spesielle driftsutgifter og kap. 1618 Skatteetaten, post 21 Spesielle driftsutgifter.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 86 mot 7 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.29.06)

Presidenten: Vi skal så votere over C. Vedtak utenfor rammeområdene.

Komiteen hadde innstillet:C Vedtak utenfor rammeområdene

I Statens Petroleumsfond

På statsbudsjettet for 2005 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter:
2800Statens petroleumsfond (jf. kap. 5800)
50Overføring til fondet 204 477 000 000
Totale utgifter 204 477 000 000
Inntekter:
5800Statens petroleumsfond (jf. kap. 2800)
50Overføring fra fondet 74 342 000 000
Totale inntekter 74 342 000 000

II Lånetransaksjoner mv.

På statsbudsjettet for 2005 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter:
101Utenriksstasjonene (jf. kap. 3101)
90Lån til norske borgere i utlandet som ikke er sjømenn 360 000
161Næringsutvikling
95NORFUND – grunnfondskapital ved investeringer i utviklingsland 341 250 000
286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 3286)
95Fondskapital 3 200 000 000
732Regionale helseforetak (jf. kap. 3732)
90Lån til investeringsformål i helseforetak 3 000 000 000
91Opptrekksrenter, overslagsbevilgning115 000 000
934Internasjonaliseringstiltak
95Innskudd i Den europeiske bank for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) 29 900 000
1062Kystverket (jf. kap. 4062)
96Egenkapital 55 000 000
1322Svinesundsforbindelsen AS
91Lån, kan overføres214 000 000
92Opptrekksrenter, overslagsbevilgning13 000 000
1355BaneService AS
90Lån 38 300 000
96Egenkapital 137 868 000
1544Boliglån til statsansatte
90Lån, overslagsbevilgning1 200 000 000
1651Statsgjeld, avdrag og innløsning
98Avdrag på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning500 211 000
2410Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 5310)
90Lån til Statens lånekasse for utdanning, overslagsbevilgning16 583 500 000
2412Den norske stats husbank (jf. kap. 5312 og 5615)
90Lån til Husbanken, overslagsbevilgning13 098 000 000
2421Innovasjon Norge (jf. kap. 5325 og 5625)
90Lån fra statskassen til utlånsvirksomhet, overslagsbevilging30 000 000 000
91Lån til såkornkapitalfond 667 000 000
2426SIVA SF (jf. kap. 3961 og 5609)
90Lån, overslagsbevilgning50 000 000
95Egenkapital 50 000 000
2427Kommunalbanken AS
90Aksjekapital 17 200 000
Totale utgifter 69 310 589 000
Inntekter:
3101Utenriksstasjonene (jf. kap. 101)
90Tilbakebetaling av nødlån i utlandet 318 000
3571Tilbakeføring av forskudd (jf. kap. 571)
90Tilbakeføring av forskudd 4 000 000
3732Regionale helseforetak (jf. kap. 732)
90Avdrag på investeringslån 116 000 000
3950Forvaltning av statlig eierskap (jf. kap. 950 og 5656)
96Salg av aksjer 10 000 000
3961Selskaper under NHDs forvaltning (jf. kap. 2426 og 5609)
91Avdrag på utestående fordringer, Statkraft SF 425 000 000
92Avdrag på utestående fordringer, SIVA SF 100 000 000
4062Kystverket (jf. kap. 1062)
95Inntekter av salg av eiendeler mv. 55 000 000
4350Jernbaneverket (jf. kap. 1350)
95Overføring av eiendeler til BaneService AS 63 118 000
4725Fellesinstitusjoner og -inntekter under Forsvarsstaben (jf. kap. 1725)
90Lån til boligformål 5 034 000
4860Statsforetak under Olje- og energidepartementet
90Avdrag, Statnett SF 400 200 000
5310Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
90Avdrag 7 490 000 000
91Tap og avskrivninger 630 000 000
93Omgjøring av studielån til stipend 4 133 000 000
5312Den norske stats husbank (jf. kap. 2412)
90Avdrag 9 425 000 000
5322Statens miljøfond, avdrag
91Innbetaling av avdrag 10 300 000
5325Innovasjon Norge (jf. kap. 2421 og 5625)
90Avdrag på utestående fordringer 30 300 000 000
5341Avdrag på utestående fordringer
91Alminnelige fordringer 10 369 000
95Avdrag på lån til Jugoslavia 3 200 000
5999Statslånemidler
90Lån 16 130 050 000
Totale inntekter 69 310 589 000

III Fullmakt til overskridelse

Stortinget samtykker i at Utenriksdepartementet i 2005 kan overskride bevilgningen over kap. 101 Utenriksstasjonene, post 90 Lån til norske borgere i utlandet som ikke er sjømenn, ved behov for bistand fra aktuelle transportselskaper ved evakuering av norske borgere i kriserammede land. Fullmakten gjelder i de tilfeller og på de betingelser som gjelder for denne typen bistand.

IV Forskudd på rammetilskudd

Stortinget samtykker i at Kommunal- og regionaldepartementet i 2005 kan utgiftsføre uten bevilgning:

  • 1. inntil 150 mill. kroner på kap. 571 Rammetilskudd til kommuner, post 90 Forskudd på rammetilskudd i statsbudsjettet for 2005 som forskudd på rammetilskudd for 2006 til kommuner.

  • 2. inntil 50 mill. kroner på kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommuner, post 90 Forskudd på rammetilskudd i statsbudsjettet for 2005 som forskudd på rammetilskudd for 2006 til fylkeskommuner.

V Fullmakt til å korrigere uoppklarte differanser og feilposteringer i tidligere års statsregnskap

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2005 i enkeltsaker kan korrigere uoppklarte differanser i regnskapene og feilposteringer i statsregnskapet som gjelder tidligere års regnskaper, ved postering over konto for forskyvninger i balansen i statsregnskapet i det inneværende års regnskap. Fullmakten gjelder inntil 1 mill. kroner.

VI Endringer i reglementet for Folketrygdfondet

Stortinget samtykker i at § 5 annet ledd i reglementet for Folketrygdfondet endres til:

Fondets midler kan plasseres i norske ihendehaverobligasjoner og sertifikater, som kontolån til statskassen og som innskudd i forretnings- og sparebanker. Innenfor en ramme på 20 pst. av forvaltningskapitalen kan fondets midler plasseres i aksjer notert på norsk børs eller på børs i Danmark, Finland eller Sverige, og, etter godkjenning fra Finansdepartementet, i aksjer i norske selskaper ellers hvor aksjene er gjenstand for regelmessig og organisert omsetning, børsnoterte grunnfondsbevis i norske sparebanker, kredittforeninger og gjensidige forsikringsselskaper, og børsnoterte konvertible obligasjoner og børsnoterte obligasjoner med kjøpsrett til aksjer i norske selskaper. Plassering i aksjer notert på børs i Danmark, Finland eller Sverige må samlet ikke overstige 20 pst. av Folketrygdfondets ramme for aksjeplasseringer. Innenfor rammen for aksjeplasseringer kan fondets midler plasseres i ikke- børsnoterte aksjer i norske selskaper som har søkt eller har konkrete planer om å søke børsnotering. Plassering i denne type aksjer kan ikke overstige 5 pst. av rammen for aksjeplasseringer.

VII Nye langsiktige innanlandske statslån

Finansdepartementet får fullmakt til å ta opp nye, langsiktige innanlandske statslån til eit beløp av 50 000 mill. kroner i 2005.

VIII Uteståande kortsiktige marknadslån

Finansdepartementet si fullmakt til å ha uteståande kortsiktige marknadslån blir halden uendra på 120 000 mill. kroner.

IX Uteståande andre kortsiktige lån

Finansdepartementet si fullmakt til å ha uteståande andre kortsiktige lån blir halden uendra på 100 000 mill. kroner.

X Rentebytteavtalar og tilsvarande derivatavtalar

Finansdepartementet si fullmakt til å inngå rentebytteavtalar og tilsvarande derivatavtalar blir vidareført.

XI Statstilskudd til finansiering av folketrygden

Stortinget samtykker i at statstilskudd til finansiering av folketrygden, jf. folketrygdlovens § 23-10, gis med 80 255 300 000 kroner, hvorav 14 874 000 000 kroner gis til dekning av utgifter som fullt ut skal dekkes ved tilskudd fra staten, jf. § 23-10 tredje ledd.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.