Stortinget - Møte tirsdag den 15. februar 2005 kl. 10

Dato: 15.02.2005

Dokumenter: (Innst. S. nr. 105 (2004-2005), jf St.prp. nr. 29 (2004-2005))

Sak nr. 5

Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til ratifikasjon av en frihandelsavtale mellom EFTA-statene og Libanon og en tilknyttet landbruksavtale mellom Libanon og Norge, begge av 24. juni 2004

Talere

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Ingen har bedt om ordet.

Steinar Bastesen (Kp) (fra salen): President!

Presidenten: Steinar Bastesen, vær så god!

Steinar Bastesen (Kp) [12:00:40]: Takk, president! Jeg blir vel den eneste taleren i denne saken.

Presidenten: Presidenten regner med det.

Steinar Bastesen (Kp) [12:00:45]: Kystpartiet støtter utviklingen av frihandelsavtaler mellom EFTA og land over hele verden. Vi støtter derfor også den foreliggende frihandelsavtalen mellom EFTA og Libanon. Men vi mener at EFTA-systemet skal være både et alternativ og et nyttig supplement til Verdens Handelsorganisasjon. Derfor finner vi det nødvendig å presisere at det er elementer i den foreliggende avtalen som bør følges med årvåkenhet.

I artikkel 25 om tjenester står det at partene forpliktes til å arbeide mot en gradvis liberalisering og gjensidig åpning av sine markeder for handel med tjenester i samsvar med GATS. Så lenge forhandlingsprosessen i GATS foreløpig er kommet ganske kort, er denne bestemmelsen i frihandelsavtalen med Libanon et begrenset problem. Men hvis GATS-forhandlingene skulle føre til en altfor sterk liberalisering, vil dette lett kunne smitte over til frihandelsavtalene.

Kystpartiet synes at slike generelle koblinger mellom EFTA-avtalene og WTO er uheldig. I tråd med dette bør Norge forbeholde seg retten til å foreslå endringer i EFTA-avtalene hvis det på et senere tidspunkt skulle vise seg nødvendig for å hindre en for sterk liberalisering i tjenestehandelen.

Man må også passe på at det ikke utvikles et regelverk for investeringer som gjør det vanskelig å sikre den nasjonale kontrollen over naturressurser og nøkkelbedrifter. Landbruksavtalene i EFTA bør også følges nøye, slik at de ikke skader norsk landbruk.

Kystpartiet mener at Stortinget bør drøfte en ny strategi for utviklingen av EFTA-systemet. Vi mener at EFTA-avtalene i altfor stor grad tilpasses utviklingen i avtalene mellom EU og tredjeland og utviklingen i WTO. Vi bør utforske de mange alternative mulighetene Norge har gjennom EFTA, til å utvikle handelsrelasjoner som ikke undergraver vår nasjonale selvstendighet. Dette arbeidet bør selvsagt skje i nært samarbeid med Island.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 1551)

Votering i sak nr. 5

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget gir samtykke til ratifikasjon av en frihandelsavtale mellom EFTA-statene og Libanon og en tilknyttet landbruksavtale mellom Libanon og Norge, begge av 24. juni 2004.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: I sak nr. 6 foreligger det ikke noe voteringstema.