Stortinget - Møte torsdag den 17. mars 2005 kl. 10

Dato: 17.03.2005

Dokumenter: (Innst. S. nr. 115 (2004-2005), jf. St.meld. nr. 11 (2004-2005))

Sak nr. 7

Innstilling fra kommunalkomiteen om Sametingets virksomhet i 2003

Talere

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Etter ønske fra kommunalkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Ivar Østberg (KrF) [19:44:02]: (ordfører for saken): I St.meld. nr. 11 for 2004-2005, om Sametingets årsmelding for 2003, gir Regjeringen tilbakemelding på årsmeldingen. Den tar opp en videreføring av sakene som er tatt opp. Den behandler spesielt samarbeidet med sentrale myndigheter, mellom regjering og sameting, og den fremmer ikke nye tiltak som medfører økonomiske eller administrative konsekvenser.

Komiteen innleder med en komitemerknad om at en er fornøyd med at årsmeldingen er tatt inn som et eget kapittel, nettopp etter Sametingets ønske. Men her er det også slutt på komiteenigheten, bortsett da fra avslutningen, hvor en samlet komite tilrår at stortingsmeldingen vedlegges protokollen.

Alle partier i komiteen står sammen om det meste når det gjelder Sametingets årsmelding, unntatt Fremskrittspartiet, som tar meldingen til orientering og gjentar kort sitt hovedsyn om at Sametinget bør nedlegges.

Flertallet, de øvrige partier, ser det som positivt at man fra Regjeringens side har lagt vekt på en satsing på samisk språkutvikling, med bl.a. støtte til utvikling av samisk korrekturprogram, etablering av samiskspråklige sider på ODIN, kompetansebase for samisk språk og IT, plan for oversetting av lover til samisk, tiltak for å bedre tilgangen på tolker i offentlig sektor, Nordisk samisk språkpris, utvikling av samisk juridisk terminologi og utvidelse av forvaltningsområdet for samisk språk.

Sametinget er bekymret for konsekvensene av vindkraftutbygging, og Regjeringen sier at den vil utarbeide retningslinjer for planlegging og lokalisering av vindkraftverk. Man ønsker en bærekraftig utvikling og hensyntagen til andre areal- og samfunnsinteresser. Flertallet forutsetter at lokale og regionale myndigheter blir hørt.

Meldingen omtaler at Árran lulesamiske senter er sluttført i 2003. Denne institusjonen ble høytidelig åpnet i 2004 av Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon Magnus. Komiteen var invitert, og jeg hadde gleden av å være til stede sammen med et annet medlem av komiteen og hilse både fra komite og storting. Jeg hadde da også muligheten til å ta opp noe komiteen har vært opptatt av tidligere, nemlig et lulesamisk innstikk i lokalavisen.

Komiteen behandler også Saemien Sijte i Snåsa, og en enstemmig komite omtalte dette i Budsjett-innst. S. nr. 5 for 2004-2005, hvor man bad Regjeringen om å prioritere denne institusjonen. Flertallet ber på nytt Regjeringen arbeide for å få utbyggingen på plass så fort som mulig.

Flertallet ser på muligheten for utvikling også for aviser innrettet mot den norskspråklige delen av den samiske befolkningen og understreker betydningen av dette, samtidig som flertallet også ber Regjeringen legge til rette for finansiering av en ny sørsamisk bokbuss.

Komiteen var opptatt av økonomiforvaltningen i Sametinget. Dette ble tatt opp også i Budsjett-innst. S. nr. 5 for 2004-2005, og i brev av 21. januar til komiteen fra statsråd Solberg ble det påpekt at det var opprettet en arbeidsgruppe med to representanter fra Sametinget, to fra Kommunal- og regionaldepartementet og to fra Riksrevisjonen, som hadde observasjonsstatus. Den ble gitt et mandat, og jeg har lyst til å sitere fra et av punktene i mandatet:

«Særskilt vurdere behovet for endringer i arbeidsmulighetene for og rollen til Sametingets kontroll- og administrasjonskomite, i lys av kommunalkomiteens innstilling i B. innst. S. nr. 5 (2004-2005).»

Jeg er glad for at dette er fulgt opp, noe også flertallet er fornøyd med. Ikke minst er jeg glad for at dette også følges opp av Sametinget nå, som 17. februar lyste ledig en stilling som kontrollør med søknadsfrist 10. mars, hvor noe av oppgavene nettopp er å styrke, videreutvikle og effektivisere internkontrollsystemet, herunder utvikle gode rutiner og analyse-, rapporterings- og kontrollsystemer.

På vegne av regjeringspartiene og flertallet i komiteen har jeg gleden av å anbefale innstillingen.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A) [19:49:41]: Kommunalkomiteen behandlet i fjor to brede meldinger om prinsippene for samepolitikken. I den forbindelse gav komiteen og de ulike partiene uttrykk for sine syn på de ulike spørsmålene, og jeg viser til dette. I denne sammenheng er det naturlig for meg bare å peke på enkelte punkter i innstillingen.

Det ene er viktigheten av å satse på samisk kultur som en del av et samlet nasjonalt kulturelt løft. Det er grunn til å merke seg Sametingsrådets klare kritikk av regjeringen Bondeviks kulturmelding, hvor det bl.a. uttaler:

«I meldingen forsøker Regjeringen å skape et bilde av at de kulturpolitiske prioriteringene for samisk kultur er ivaretatt. Vi er sterkt uenige i dette. Vi mener at Regjeringen i meldingen unnlater å trekke opp de kulturpolitiske hovedlinjene for samisk kultur i det kommende tiåret.»

Arbeiderpartiet mener at det er viktig å satse på samisk kultur. Derfor har vi også gått inn for økte bevilgninger til det formålet.

I likhet med saksordføreren vil jeg gjerne vise til at et veldig bredt flertall i komiteen, Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, har understreket betydningen av å satse også på aviser som er innrettet mot den norskspråklige delen av den samiske befolkningen. Her har dette brede flertallet også vist til merknader i tilsvarende innstilling i fjor som tok utgangspunkt i Sametingets medieundersøkelse fra 2000, som viste at om lag halvparten av velgerne ved valg til Sametinget ikke forstår samisk, og at om lag halvparten av den samisktalende halvparten ikke kan lese samisk. Opp mot 3/4 av Sametingets velgere er således avhengig av at skriftlig informasjon er tilgjengelig på norsk, for at de skal kunne forstå innholdet. Flertallet i komiteen gikk derfor ut fra og understreket betydningen av at det gis mulighet for utvikling også for aviser innrettet mot den samiske befolkningen som skriver og leser norsk. Jeg vil gjerne understreke det, og jeg vil be statsråden om å ta med denne brede henstillingen fra flertallet i komiteen til kulturministeren, som jo er konstitusjonelt ansvarlig for dette området, hvor flertallet forutsetter at det skal gis mulighet for utvikling også for aviser innrettet mot den norskspråklige delen av den samiske befolkningen.

Jeg tillater meg også å vise til at flertallet har pekt på at den sørsamiske bokbussen er utrangert, og at det vil være avgjørende for opprettholdelse av bokbusstilbudet i det sørsamiske området at det blir investert i en ny buss. Flertallet har her bedt Regjeringen legge til rette for finansiering av en ny sørsamisk bokbuss, i tråd også med brev fra Sametinget. Jeg ber statsråden om å ta med seg også det.

I likhet med saksordføreren understreker jeg betydningen av at økonomiforvaltningen i Sametinget må ivaretas på en betryggende måte. Komiteen har her merket seg den redegjørelse som statsråden har gitt om etablering av en arbeidsgruppe som skal arbeide med disse spørsmålene. Jeg forutsetter at både Sametinget selv og Regjeringen har bred oppmerksomhet rettet mot å rette opp de svakhetene som er avdekket i økonomiforvaltningen, og iverksette tiltak som er egnet til å ivareta økonomiforvaltningen på en betryggende måte.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

(Votering, se side 1906)

Votering i sak nr. 7

Komiteen hadde innstillet:

St.meld. nr. 11 (2004-2005) – Sametingets årsmelding for 2003 – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.