Stortinget - Møte onsdag den 18. mai 2005 kl. 10

Dato: 18.05.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Marit Nybakk (A) [11:09:29]: Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål, som er utsatt fra forrige spørretime, til forsvarsministeren:

«I Innst. S. nr. 234 (2003-2004) om Forsvarets aktiviteter i perioden 2005–2008 var det bred enighet om at arbeidsplassene i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) i hovedstadsregionen skulle balansere mellom øst og vest, mer presist mellom Kjeller og Kolsås.

Hvordan følger Forsvarsdepartementet dette opp?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:10:03]: I omleggingen av Forsvaret har Regjeringen lagt stor vekt på tilstedeværelse i alle landets regioner. Samtidig må virksomheten samles i større grad enn tidligere. Det betyr en kraftsamling i Nord-Norge, Trøndelag, Bergen, det indre østlandsområdet og Oslofjord-regionen.

Tilstedeværelse i alle regioner styrker regionale kompetansemiljøer og legger grunnlaget for vekst og sysselsetting i alle landsdeler.

Oslo og Akershus har samlet et betydelig innslag av Forsvarets ledelseselementer og avdelinger. Nærhet til beslutningstakere og relevante fagmiljøer, tilgang på kompetent arbeidskraft samt utnyttelse av infrastruktur har vært viktig for lokaliseringen i dette området.

Ved behandlingen av innstillingen til langtidsproposisjonen i fjor vedtok Stortinget å flytte de deler av Forsvarets logistikkorganisasjon innen Tungt vedlikeholdsdivisjonen samt annen forsvarsvirksomhet som er avhengig av flystripen på Kjeller, til Gardermoen. Videre skal transportflyskvadronen flytte fra Gardermoen til Rygge.

I statsbudsjettet for 2005 orienterte Regjeringen om den videre utviklingen av FLO, herunder organisering av FLOs virksomhet i en desentralisert prosessbasert modell, der både divisjonsledelsesnivået og produksjons- og resultatenhetene legges ned. Dette er viktig for å nå Stortingets vedtatte innsparingsmål på 1 300 årsverk i perioden 2002–2005 samt ytterligere minimum 600 mill. kr i reduserte driftsutgifter for FLO pr. år i perioden 2005–2008.

Ved behandlingen av statsbudsjettet sist høst uttalte forsvarskomiteen at fastsettelse av vedtatt organisasjonsstruktur innenfor de rammer og effektiviseringskrav Stortinget har gitt, er delegert, og at det nå pågår forhandlinger med de ansattes organisasjoner om dette.

Jeg viser her til det svar som ble gitt i spørretimen den 2. mars i år om at Forsvarsdepartementet i statsbudsjettet for 2006 til høsten vil komme tilbake med informasjon om framtiden i omleggingen av FLO.

Akershus har i dag en god balanse når det gjelder forsvarsarbeidsplasser, fordelt på både vest-, midt- og nordregionen.

I den grad Stortingets beslutninger og de pågående omstillinger i FLO kan medføre noen justeringer mellom disse, vil det være naturlig å besvare det i nettopp statsbudsjettet. Både Gardermoen, Kjeller, Kolsås og Oslo sentrum vil imidlertid være svært sentrale miljøer fortsatt i Forsvarets militære organisasjoner.

Marit Nybakk (A) [11:12:24]: Først generelt: Det har i Oslo-regionen vært viktig at kompetansearbeidsplasser var balansert mellom øst og vest. Nå er det helt riktig, som statsråden sier, at når det gjelder forsvarsarbeidsplasser i sin alminnelighet, er de veldig jevnt fordelt i denne regionen med til dels stor tyngde på Sessvollmoen og Hauerseter, altså i nordre Akershus. Vi har også Kolsås, og vi har Linderud og Oslo sentrum.

Men det var viktig for oss da vi behandlet St.prp. nr. 42 for 2003-2004, å sikre at ledelsen for den daværende planlagte driftsdivisjonen skulle forbli på Kjeller. Nå forstår jeg også, med utgangspunkt i det svaret som ble gitt til undertegnede den 2. mars, at man jobber ut fra en annen modell for Forsvarets logistikkorganisasjon enn det Stortinget vedtok i desember 2003. Det statsråden svarte den 2. mars, var vel at hun nå legger dette fram som sak i statsbudsjettet for 2006. Men jeg vil i hvert fall be om at man balanserer ut kompetansearbeidsplasser mellom øst og vest så langt det lar seg gjøre.

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:13:36]: Her er det bred enighet om at både Kolsås i vest og Kjeller i øst er viktige kompetansemiljøer for Forsvaret framover. Kolsås vil være sentralt både for IKT-divisjonen og for Materielldivisjonen, og Kjeller vil fortsatt være sentralt innenfor det som i dag skjer i Driftsdivisjonen, selv om divisjonsledelsen krympes fordi man har en mer desentralisert modell, slik Stortinget ble informert om i budsjettproposisjonen for 2005. Nettopp fordi dette spørsmålet har vært vist interesse fra komiteens side, synes jeg det er naturlig i det framlagte budsjettet vi kommer med til høsten, å informere om eventuelle konsekvenser av den nye modellen for den regionen som spørsmålsstilleren tar opp.