Stortinget - Møte onsdag den 18. mai 2005 kl. 10

Dato: 18.05.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Marit Nybakk (A) [11:14:41]: Jeg har stilt følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Stortinget bestemte 10. juni 2004 at HV-distriktsstaben for Troms og nordre del av Nordland skulle ligge i Bjerkvik. Omkring denne beslutningen har det vært reist spørsmål, og statsråden har beroliget om at vedtaket skal gjennomføres. Avisen Fremover melder 11. mai at Forsvaret vil legge ned en nybygd satellittstasjon i Bjerkvik, en stasjon NATO vil beholde der.

Hvorfor skjer dette mot NATOs vilje, og hvilke grep vil statsråden ta for å styrke lokaliseringen av både HV og andre forsvarsrelaterte avdelinger i Bjerkvik?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:15:20]: Jeg vil først si at jeg synes det er tilfredsstillende at forrige spørrerunde om dette medvirket til å berolige med hensyn til lokaliseringen av HV-distriktsstaben for Troms. I tillegg vil jeg bemerke til spørsmålet om Bjerkvik og NATO-infrastruktur at NATO nå er i ferd med å revidere hele sin infrastruktur for satellittbakkestasjoner i Europa. NATO har foretatt en beslutning om nedleggelse av 16 satellittbakkestasjoner i Europa. Beslutningen ble tatt i militærkomiteen ved Memorandum nr. 0058-2004 av 24. mars i år. Seks bakkestasjoner i fase I og ti stasjoner i fase II skal nedlegges. Nedleggelse av Bjerkvik og Eggemoen vil skje på bakgrunn av NATOs beslutning. Disse vil bli erstattet av en mobil satellittstasjon.

Norske operative krav, derimot, gjør at NATO planlegger å videreføre den ene av de stasjonære stasjonene midlertidig, inntil den mobile stasjonen er etablert. I tråd med dette foreslo NATO først at Eggemoen skulle legges ned. Norge anbefalte imidlertid i høringsrunden at NATOs stasjon på Eggemoen ble opprettholdt i overgangsfasen, dette fordi Forsvaret i 2004 etablerte en nasjonal bakkestasjon på Eggemoen, samlokalisert med NATOs stasjon. Etableringen ble gjort for å sikre en rasjonell personelldrift. Det er derfor mer hensiktsmessig for Norge å videreføre NATOs stasjon på Eggemoen.

NATO har i sin beslutning i militærkomiteen i mars i år tatt hensyn til dette, med den konsekvens at Bjerkvik legges ned først, og at Eggemoen fortsatt driftes fram til en mobil løsning er på plass.

Når det gjelder spørsmålet om Heimevernet og andre forsvarsrelaterte avdelinger i Bjerkvik, vil jeg vise til mitt svar på spørsmål fra representanten Gunnar Halvorsen i spørretimen 2. februar i år om HV-16. Som jeg der informerte om, flyttes distriktsstaben i HV-16, i tråd med Stortingets vedtak, fra Setermoen til Bjerkvik, og overtar HV-15s kontorfasiliteter. Den nye distriktsstaben vil være operativ i Bjerkvik fra og med 1. august 2005. Ved dette er Stortingets beslutning om lokalisering av HV-16 gjennomført.

Jeg vil også gjerne si at hele dette området i Troms er svært sentralt for Forsvaret. Nettopp det at Forsvaret har sentralisert hæren sin til nettopp Troms og Rena-miljøet, understreket den betydningen disse lokalmiljøene har også i forsvarssammenheng.

Marit Nybakk (A) [11:17:53]: Først tar jeg foreløpig til etterretning det statsråden sier om satellittstasjonene til NATO.

Så er det HV-distriktet i Bjerkvik. Det var Arbeiderpartiet og regjeringspartiene som sikret flertall, under behandlingen av langtidsplanen for 2005–2008, for det nye sammenslåtte HV-distriktet til Bjerkvik – altså for nordre Nordland og Troms. Vi kan selvfølgelig ikke på noen som helst måte diktere hvor Heimevernet skal øve. Men det kan virke provoserende dersom man velger å legge all treningsvirksomhet til det som var det alternative lokaliseringsstedet, nemlig Setermoen. Selv om HV skal øve sammen med Hæren, er det viktig at vi også bruker øvingsfeltene i f.eks. Harstad, Ramsund og Bjerkvik. Jeg vil i grunnen bare be statsråden om at hun sikrer at det ikke virker som om HV likevel blir delt mellom Setermoen og Bjerkvik.

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:19:03]: Jeg vil gjerne få understreke at det selvsagt primært må være lokal heimevernsledelse som tilrettelegger for den mest optimale øving som det aktuelle heimevernsdistrikt skal igjennom. Det er også viktig å understreke at Heimevernet står foran en veldig stor og omfattende modernisering, der det også vektlegges mulighet for samøvelse med andre militære enheter enn Heimevernet. Sånn sett vil det nok være rasjonelt at det foregår en fordeling av øvingsaktivitet, både mellom Setermoen skyte- og øvingsfelt og andre aktuelle skyte- og øvingsfelt. Setermoen har, som kjent, nødvendige baner for å kunne øve samtlige av HVs styrker.

Jeg tar likevel til etterretning spørsmålsstillerens understreking av at det er viktig med lokal forankring. Jeg har tillit til at lokal heimevernsledelse vil finne fram til en god og balansert øvingsmodell.

Marit Nybakk (A) [11:20:04]: Bare kort: Jeg tror det er nødvendig at ledelsen i Heimevernet kommuniserer klart og tydelig at det nye HV-distriktet skal være i Bjerkvik, og at man også ser om man kan opprettholde HV-lageret. Så vidt jeg skjønner, skaper det nå også uro at man uten at HV-distriktet engang er etablert, begynner å demontere et HV-lager.

Jeg vil bare be statsråden om at ledelsen i Heimevernet nå kommuniserer klart og tydelig, eventuelt drar til Bjerkvik og sier fra, hvordan dette skal være.

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:20:42]: Her ønsker jeg bare kort å bemerke at hele lagerstrukturen til Forsvaret gjennomgås for å kunne forenkles, og nettopp det at vi går over fra et mobiliseringsforsvar til et innsatsforsvar, gjør at vi har redusert lagerbehov, og en del av effektiviseringen i Forsvaret ligger jo nettopp i å kunne klare seg med færre lagerarealer, det ligger som et overordnet premiss.

I tillegg vil jeg gjerne få nevne at det foregår en evaluering av Forsvarets ulike skyte- og øvingsfelt for å kunne anbefale hvilke som skal beholdes og hvilke som skal avhendes. Denne prosessen skal avsluttes 1. oktober 2005, og må selvfølgelig gå sin gang, også for de øvingsfelt som ligger i nærheten av Bjerkvik.