Stortinget - Møte onsdag den 9. november 2005 kl. 10

Dato: 09.11.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Bjørg Tørresdal (KrF) [13:45:39]: Jeg har et spørsmål til kunnskapsministeren.

«Regjeringen har varslet at maksimalprisen i barnehagen skal senkes til 2 250 kr pr. måned fra 1. januar 2006.

Vil Regjeringen opprettholde dagens mulighet til å ta foreldrebetaling utover maksimalpris hvis kvaliteten i barnehagen ellers vil rammes, også etter 1. januar 2006? »

Statsråd Øystein Djupedal [13:45:48]: I Soria Moria-erklæringen sier Regjeringen at vi skal innføre ny maksimalgrense på 2 250 kr pr. måned fra 1. januar 2006 og 1 750 kr pr. måned senest ved utgangen av 2007. Dette vil bety en betydelig reduksjon i foreldrebetalingen og en klar forbedring i forhold til det forslaget til statsbudsjett som Bondevik II-regjeringen la fram, som foreslår økt maksimalgrense på 2 830 kr pr. måned.

Når det gjelder spørsmålet om kriterier for unntak fra maksimalgrensen, vil Regjeringen foreløpig videreføre dagens regelverk.

Bjørg Tørresdal (KrF) [13:46:25]: Jeg takker statsråden for svaret. I Kristelig Folkeparti er vi opptatt av både å bygge ut nok plasser til alle, få en lavere pris og få en god kvalitet i form av pedagogisk kompetanse og voksentetthet. Hvordan vil statsråden og Regjeringen i fortsettelsen sikre at kvaliteten ikke rammes når man skal bygge ut enda raskere og få ned prisen enda mer? Er ikke kvaliteten det aller viktigste?

Statsråd Øystein Djupedal [13:46:57]: Jeg er selvfølgelig hjertens enig med spørreren i at kvalitet i barnehagen er viktig. Derfor vil vi selvfølgelig ikke sette i verk noe tiltak som kan forringe kvaliteten – tvert imot.

I Soria Moria-erklæringen understrekes det pedagogiske grunnlaget i barnehagen veldig tydelig . Derfor har vi også valgt å flytte barnehagen administrativt over til mitt departement, der den naturlig hører hjemme, som en frivillig start på et langt utdanningsløp.

Vi vet at det går an å bygge ut plasser videre og redusere prisen, samtidig som en opprettholder kvaliteten. Den historien vi har bak oss, der SV og også andre partier her i Stortinget i opposisjon fikk gjennomført en stor barnehagesatsing, delvis mot Regjeringens vilje, viser jo at det er mulig. Kvaliteten i barnehagene er ikke blitt forringet, selv om det har vært den største satsing på barnehager noensinne i norsk historie gjennom de siste tre år. Det er jeg veldig stolt av å ha bidratt til, og jeg er også stolt av at regjeringen som da satt, Bondevik II-regjeringen, fulgte opp Stortingets vedtak.

Bjørg Tørresdal (KrF) [13:47:55]: Jeg takker statsråden for svaret, og jeg er glad for at han i dag sier at han skal videreføre unntaksbestemmelsen som gir barnehagene mulighet til å kunne ta en høyere foreldrebetaling i helt spesielle tilfeller og i samråd med foreldrene i barnehagen. Det er viktig at strenge kriterier må være oppfylt, for at en skal få denne muligheten. Men kan vi være sikre på at det i fortsettelsen vil være en forståelse i Regjeringen for at barnehager i overgangsperioder kan ha høyere utgifter, høyere kostnader, og at de da kan ha en garanti fra Regjeringen om at det vil bli forstått når en videreutbygger maksprisordningen?

Statsråd Øystein Djupedal [13:48:33]: Den unntaksbestemmelsen som ligger i loven, er at en i helt spesielle tilfeller kan dispensere fra maksprisen. Grunnen til at det skal være i helt spesielle tilfeller, er selvfølgelig at en generell adgang til dette ville gjøre at maksprisen ikke var reell. Vi er innstilt på å videreføre denne inntil videre, men det vil fortløpende være en vurdering i departementet av det. I dag må dette forankres i foreldregruppen, og hvis man er uenig i dette, må det ankes til fylkesmannen. Den prosedyren mener vi er tilfredsstillende, og vi kan ikke i dag si at det finnes noen grunn til å endre bestemmelsen. Men det er klart at en regjering som har barnehager så høyt på dagsordenen som vi har, til enhver tid må vurdere lovverket som barnehager er lagt inn under.

Det jeg kan forsikre representanten Tørresdal om, er at det engasjementet som ikke minst jeg som kunnskapsminister har for barnehager, skal videreføres under en revidering.