Stortinget - Møte onsdag den 9. november 2005 kl. 10

Dato: 09.11.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Odd Einar Dørum (V) [13:36:32]: Jeg har følgende spørsmål til kunnskapsministeren:

«9. november er årsdagen for nazistenes krystallnatt mot jødene.

Hvilke initiativ vil statsråden ta for å kartlegge norske elevers kunnskaper om Holocaust og for å sikre videreføringen av denne viktige historiske kunnskapen?»

Statsråd Øystein Djupedal [13:36:53]: Jeg er sterkt opptatt av at norske elever skal kjenne til nazistenes overgrep og forfølgelse av jødene. Som kunnskapsminister ser jeg det som en nøkkeloppgave å utruste elevene med kunnskap i kampen mot rasisme, diskriminering og nazisme.

Kunnskap om historien er viktig for å forhindre at folkemord og rasisme satt i system gjentar seg. Alle norske elever skal ha kunnskap om jødeutryddelse og nazistenes generelle overgrep. Skolen arbeider med temaet menneskerettigheter, demokrati og bekjempelse av diskriminering og rasisme på mange måter og innenfor mange fag. Kunnskapsrike elever som tenker kritisk og viser sosialt engasjement og omsorg, er et godt utgangspunkt.

Arbeidet mot rasisme og diskriminering er integrert i det helhetlige og langvarige arbeidet skolen gjør for å sikre et godt og inkluderende arbeidsmiljø. I tillegg er en rekke tiltak iverksatt for å øke elevenes spesifikke kunnskap om Holocaust. Det er utarbeidet ulike undervisningsopplegg, nettressurser, lærerressurser og en samling av erfaringer fra skolen, som jobber godt med dette. Jeg kan nevne at skolen hvert år markerer minnedagen for Holocaust 27. januar. Markeringen brukes til kunnskapsformidling og holdningsskapende arbeid. Benjaminprisen deles ut denne dagen. Prisen er innstiftet til minne om Benjamin Hermansen og deles ut til en skole som har utmerket seg i arbeidet mot rasisme. Prisen har blitt en fin markering av Holocaust-dagen, som trekker linjene mellom fortid og nåtid, og som engasjerer elevene.

Utdanningsdirektoratet har under utarbeidelse en bok kalt «Reisen til Holocaust». Boken er et samarbeid med Hvite busser og Aktive Fredsreiser, og inneholder korte faktatekster om Holocaust samt dikt laget etter ca. 30 reiser med skoleklasser til konsentrasjonsleirer. Denne boken er snart ferdig, og den vil bli sendt ut til alle ungdomsskoler. Faktadelen vil også bli lagt ut på nett.

Det er mange institusjoner og organisasjoner som har et arbeid rettet mot skolen på dette området, som Røde Kors, Falstadsenteret, Stiftelsen Arkivet m.fl. Utdanningsdirektoratet legger til rette for å samordne denne innsatsen. Direktoratet og organisasjonene arbeider nå med opprettelse av regionale fredssenter, slik at elevene i hele landet skal få muligheten til besøk. Skolene samarbeider godt med disse organisasjonene, og jeg ønsker å oppmuntre til enda tettere samarbeid. Det er viktig at alle gode krefter samarbeider for å gjøre en målrettet og virkningsfull innsats.

Jeg vil spesielt trekke fram Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge, kalt Holocaustsenteret, og deres arbeid. Arbeidet er i all hovedsak finansiert av Utdannings- og forskningsdepartementet. Senteret skal arbeide for økt refleksjon og innsikt i temaer som Holocaust og andre folkemord, krig og menneskerettslige spørsmål samt minoritetsspørsmål. Senteret åpner sine dører for publikum 23. august 2006 og har en egen undervisningsavdeling. Det vil tilbys ulike besøksopplegg for skoleklasser, utvikling av en nettbasert kunnskapsbase og forskjellige lærerkurs.

Jeg har bedt Utdanningsdirektoratet foreta en gjennomgang av de undersøkelser som foreligger om norske elevers holdning til nazisme og rasisme, samt internasjonale undersøkelser på området. Dette materialet vil danne grunnlag for en vurdering av om det er behov for ny kartlegging av kunnskapsstatusen blant norske elever. Vi har imidlertid ikke grunnlag for å tro at unges benektelse av jødeutryddelse er økende, og vi har støtte fra Holocaustsenteret i denne vurderingen.

Det viktige for meg i dag er likevel de tiltakene vi gjør for å bedre elevenes og lærernes kunnskap. Jeg kan forsikre representanten Dørum og alle andre at dette arbeidet har høyeste prioritet.

Odd Einar Dørum (V) [13:40:37]: Bakgrunnen for spørsmålet har en trist side, nemlig at Antirasistisk Senter, Hvite busser og Holocaustsenteret må mane til ettertanke. Den gode siden er at statsråden svarer både med engasjement og med sterk vilje til å gjøre noe. Det synes jeg er svært viktig.

Jeg vil understreke de tiltakene statsråden har vist til. Jeg vil nok be ham vurdere veldig nøye, selv om han nå skal få noen til å gjennomgå hva slags kunnskapsgrunnlag vi har, faktisk å foreta en oppdatert undersøkelse. Jeg tror dessverre han kan ha rett i at kunnskapsgrunnlaget ikke er bedre. Men jeg tror at vi trenger den vekkeren som ligger i en slik gjennomgang, ikke for at statsråden og jeg skal rivalisere om det, men for at vi i fellesskap kan mobilisere det beste i vårt samfunn, for her er det slik at hver generasjon må kjempe for å bekjempe ondet – om igjen og om igjen. Så jeg vil be statsråden sterkt vurdere, selv om han foretar en kunnskapsgjennomgang, faktisk å se på dette med ny kunnskapsundersøkelse nettopp i lys av at vi skal mobilisere for en ny generasjon og en ny tid.

Statsråd Øystein Djupedal [13:41:43]: La meg starte litt uvanlig og takke Dørum for spørsmålet, for jeg setter pris på at denne saken igjen reises i offentligheten. Dørums engasjement rundt dette er prisverdig, og vi deler akkurat den samme grunnholdning, at det til enhver tid og særlig på denne dagen er nødvendig at offentligheten gjøres oppmerksom på de uhyrligheter som skjedde på krystallnatten tilbake i 1938. Jeg synes det er en fin anledning til å si fra kunnskapsministeren og fra vår regjering at vi skal gjøre det vi kan, og det som står i vår makt, for at nye generasjoner med ungdommer selvfølgelig skal vite om disse uhyrlighetene, og at vi som nasjon har en plikt til å lære nye generasjoner om dette for å hindre den typen totalitær tenkning som nazismen representerer.

Jeg skal selvfølgelig gå nøye igjennom det materialet som Utdanningsdirektoratet vil forelegge departementet, og hvis det finnes det aller minste vi kan gjøre for å styrke kunnskapen om dette i norsk skole, skal Dørum være forsikret om at det skal vi gjøre. Etter det jeg i dag vet, er det vel ikke grunnlag for å si at norske ungdommers kunnskap har blitt mindre. Men hvis det antydes at det kanskje er situasjonen, skal vi gjøre det vi kan.

Odd Einar Dørum (V) [13:42:55]: Det er slik at vi møter denne saken med felles alvor, og det er dessverre nødvendig.

Jeg skal selv i kveld, for sjette gang, være med på det sjuende arrangementet i Indre Østfold hvor russen ved to videregående skoler i Mysen og Askim, nettopp fordi nynazistene marsjerte i Indre Østfold for noen år siden, hvert år på krystallnattdagen har samlet ca. 400–500 skoleungdommer for å bruke situasjonen, for å ta fram historien, for å lære av den, for å måle det mot samtiden og for å si at det er noen holdninger vi ikke vil ta med oss videre. Selv ser jeg på dette som et svært prisverdig og positivt tiltak som skjer blant ungdom. Det har blitt en liten tradisjon, og det har også blitt en liten tradisjon at jeg deltar. Det er mitt håndslag til en ny generasjon å gjøre det.

Jeg nevner bare dette tiltaket som et eksempel for kunnskapsministeren, og vil takke for hans skikkelige og ordentlige svar. Men jeg vil nok si at jeg tror det kan være pedagogisk klokt å få en ny undersøkelse, rett og slett fordi det gir oss en anledning til på nytt å skjerpe alle de tiltakene som han beskrev på en veldig ordentlig og grundig måte i sitt svar til meg. Jeg tror dessverre at holdningene ikke går i arv. De må vinnes om igjen og om igjen.

Statsråd Øystein Djupedal [13:44:01]: Det siste vil jeg selvfølgelig si meg hjertens enig i. Det er ikke sånn at kampen mot totalitær tenkning vinnes en gang for alltid. En må slåss hver dag overalt der man møter den. I et demokrati er dette selve fundamentet. Det gjelder både i denne sal og utenfor denne sal.

Det viktigste oppfatter jeg som kunnskapen gjennom skolen, gjennom foreldre, gjennom lag og foreninger, og jeg synes det er et prisverdig tiltak som representanten Dørum her henviser til. Det er veldig positivt. Det at han i kraft av å være stortingsrepresentant drar og deltar på dette, er positivt. Det er et holdningsskapende arbeid som selvfølgelig er uendelig verdifullt.

Det viktigste for meg er at denne kunnskapen er i skolen, at skolen tar det alvorlig, og at man bruker tid på dette. Vi har mange markeringer, som jeg allerede har nevnt i mitt svar. Hvis det er nødvendig med mer kunnskap i skolen, oppfatter jeg det som det sentrale for meg som kunnskapsminister.

Så er det selvfølgelig sånn at hvis det viser seg at kunnskapen er for dårlig blant ungdom generelt, og det vil den undersøkelsen direktoratet nå skal foreta for oss, vise, skal vi selvfølgelig gjøre noe. Men jeg må si at det viktigste til syvende og sist ikke er en undersøkelse om kunnskap. Til syvende og sist vil det viktigste være kunnskapen om nazismen og rasismen og de overgrep som skjedde.