Stortinget - Møte onsdag den 9. november 2005 kl. 10

Dato: 09.11.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Gunnar Kvassheim (V) [12:44:51]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«En eiendom på 146 000 dekar på Hardangervidda er for salg. En rekke organisasjoner har i likhet med Venstre bedt Regjeringen forsøke å få hånd om eiendommen, bl.a. for at allmennheten kan sikres tilgang til jakt og fiske. Miljøverndepartementet ved statssekretær Henriette Westhrin sa 28. oktober til TV 2 at dette var uaktuelt. Den 2. november sa statssekretæren til TV 2 at departementet vil se på saken på ny.

Kan statsråden avklare Regjeringens syn og om staten vil forsøke å få kjøpt denne verdifulle eiendommen?»

Statsråd Helen Bjørnøy [12:45:34]: Regjeringen er opptatt av å sikre denne og kommende generasjoners tilgang til gode naturopplevelser. Allemannsretten er en bærebjelke for utøvelse av et aktivt friluftsliv og sikrer at utmarksområder – enten de er i privat eie eller i offentlig eie – er tilgjengelige for allmennheten.

Eiendommen Vestre Vollene, som i sin helhet ligger innenfor Hardangervidda nasjonalpark, er i dag i privat eie.

Allmennheten har etter friluftsloven adgang til fri ferdsel, til rasting, telting og høsting av bær på eiendommen. Grunneierens muligheter for kommersiell utnytting av eiendommen begrenses av nasjonalparkens vernebestemmelser, som sikrer det offentlige kontroll med mulige ønsker om utbygging eller andre inngrep i naturen.

Retten til jakt og fiske er i utgangspunktet en eksklusiv grunneierrett. Allmennhetens adgang til jakt og fiske vil derfor være avhengig av at grunneierne ønsker å gi tilgang til allmennheten, og at prisen er overkommelig for folk flest.

I dag er det slik at allmennheten har rimelig tilgang til jakt og fiske på all statsgrunn og i alle statsallmenninger. I tillegg er store områder gjort tilgjengelig for allmennheten ved samarbeid mellom private grunneiere og lokale myndigheter og/eller lokale jeger- og fiskeforeninger.

Etter min vurdering er det ingen løsning at staten generelt går inn som grunneier for å sikre allmennheten rimelig adgang til jakt og fiske i større utmarksområder. Men dersom anledningen og vilkårene ligger til rette for det, bør staten i spesielle tilfeller kunne kjøpe, enten via Miljøverndepartementet eller Statskog SF.

Jeg er kjent med at Vinje kommune er i dialog med selger om eiendommen Vestre Vollene. Jeg ser det som svært positivt, og avventer resultatet av denne dialogen.

Dersom eierne skulle være villige til å selge til det offentlige for en akseptabel pris, vil Regjeringen selvsagt vurdere det seriøst.

Gunnar Kvassheim (V) [12:48:11]: Jeg vil takke for svaret, som ikke var så oppklarende som jeg hadde håpet.

Regjeringen viste – nær sagt før den tiltrådte – i forbindelse med en Bygdøy-eiendom at den var handlekraftig. Her har det som har skjedd, vært preget av nøling. Senest for noen få dager siden sa statsråden at det var uaktuelt å kjøpe denne eiendommen. Da er det nå fare for at denne nølingen kan resultere i at det offentlige ikke får hånd om denne eiendommen.

Mitt spørsmål er: Hva er grunnen til at en ikke vil sette Statskog eller Norsk Utmark i stand til å kjøpe denne eiendommen, som er av en så stor og unik verdi, og som så mange organisasjoner som representerer brukere, anbefaler blir i statlig eie?

Statsråd Helen Bjørnøy [12:48:56]: Det er viktig å framheve allmennhetens rettigheter til utmark. Det er naturlig for oss, som jeg også sa i mitt svar, at vi vurderer kjøp i dialog med Vinje kommune. Vi følger prosessen nøye. Vi vil vurdere et eventuelt kjøp, enten sammen med Vinje kommune eller på eget initiativ.

Gunnar Kvassheim (V) [12:49:27]: Så det som tidligere er sagt om at det er uaktuelt for staten å kjøpe denne eiendommen, er ikke politikken på det nåværende tidspunkt? Det var det ene spørsmålet.

Så til spørsmål nr. 2. Heidi Sørensen, som er SVs miljøpolitiske talsrepresentant i Stortinget, har sagt at dette er en viktig prinsippsak for SV. Er det også det for Regjeringen?

Statsråd Helen Bjørnøy [12:49:49]: Jeg har lyst til å understreke det som jeg har sagt i mitt svar, at generelt er det ingen løsning at staten skal gå inn som grunneier for å sikre allmennheten rimelig adgang til jakt og fiske. Men i visse spesielle tilfeller kan det være aktuelt. Vi vil fortløpende vurdere om det er aktuelt for oss å foreta et kjøp, enten i samarbeid med Vinje kommune eller via Miljøverndepartementet eller eventuelt Statskog.