Stortinget - Møte onsdag den 9. november 2005 kl. 10

Dato: 09.11.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Ulf Erik Knudsen (FrP) [12:38:40]): Jeg tillater meg å stille statsråden følgende spørsmål:

«Det er store protester lokalt når det gjelder deponering av store mengder forurenset masse i Dramstadbukta, Drammensfjorden. Fremskrittspartiet har tatt til orde for en alternativ deponering.

Hvilket initiativ har statsråden tenkt å ta i denne forbindelse?»

Statsråd Helen Bjørnøy [12:39:07]:    Regjeringen legger stor vekt på opprydding i gamle forurensninger, og vil bl.a. legge fram en handlingsplan for å sikre opptrapping i arbeidet med opprydding av forurenset sjøbunn i fjorder og havner.

Forurensninger fra tidligere tiders utslipp har gjort at det er store mengder forurenset sjøbunn langs kysten. Noen steder er det behov for at disse massene tas opp, f.eks. for å øke seilingsdybden eller fordi oppvirvling gir spredningsfare. Dette gir utfordringer, bl.a. knyttet til deponering av store mengder forurensede masser. Bruk av dypvanns- eller gruntvannsdeponier med god overdekning kan være egnet for håndtering av slike masser.

Den konkrete saken som representanten Knudsen tar opp, dreier seg om deponering av ca. 70 000 m3 med forurensede bunnmasser i et dypvannsområde i Dramstadbukta i Drammensfjorden. Massene skal tas opp for å gi økt seilingsdybde inn til en tørrdokk i Fredrikstad.

Statens forurensningstilsyn har gitt tillatelse til å deponere massene på rundt 100 meters dyp i Dramstadbukta. Deponistedet er tomt for oksygen og derfor tilnærmet tomt for plante- og dyreliv. Massene som deponeres her, skal dekkes over med et metertykt lag med rene masser, som vil fungere som et lokk og hindre videre utlekking eller opptak av forurensninger. Området har allerede i to vintersesonger vært benyttet til deponering av vesentlig større mengder masser fra et annet mudringsprosjekt i Svelvikstrømmen. Overvåkingsprogrammet for denne deponeringen viser at det er liten spredning av partikler, under selve deponeringen og i tiden etterpå.

De nødvendige tillatelsene til deponeringen ble gitt under forrige regjering. Det endelige vedtaket er fattet av Statens forurensningstilsyn, som har vurdert at deponeringen kan skje uten vesentlig fare for spredning av forurensning, og tidsfristen for overprøving etter forvaltningslovens regler er utløpt.

Statens forurensningstilsyn kan på vanlig måte ta opp en sak til vurdering dersom det skulle være kommet nye momenter som er relevante for saken. Jeg vil be Statens forurensningstilsyn om å gå gjennom saken på nytt.

Ulf Erik Knudsen (FrP) [12:42:06]: Dette var et delvis positivt svar. Det er et faktum at det offentlige har brukt store ressurser på å rense Drammensvassdraget, og da fortoner det seg for meg meningsløst at man skal fortsette å dumpe forurensede masser i området, uansett om det faktisk er slik at man har dumpet noe der fra før.

Det angjeldende området er også mye benyttet til fritidsaktiviteter, til bading, båtliv osv., og derfor er det etter mitt syn viktig at man ser på alternativet til deponering på land. Jeg forstår statsråden dit hen at hun konkret vil gå inn i en dialog med Statens forurensningstilsyn for å se på dette alternativet.

Statsråd Helen Bjørnøy [12:42:58]: Representanten Knudsen har oppfattet meg helt riktig.

Ulf Erik Knudsen (FrP) [12:43:06]: I den lokale debatt har det fremkommet uenighet om hvor forurenset de massene som foreligger i Fredrikstad og er tenkt flyttet til Dramstadbukta, er. Man har hatt prøveresultater fra Statens forurensningstilsyn, fra bedriften og fra Bellona som til dels har vært direkte motstridende. Det har også vært hevdet andre resultater fra aksjonsgruppen. I den politiske og samfunnsmessige debatt om slike saker er det viktig at man har tillit til de prøvene som tas av Statens forurensningstilsyn. Hva vil statsråden gjøre for å kunne sørge for at vi i fremtiden har skikkelig kvalitetssikrede prøver, slik at vi kan ha en konsensus om de faktiske forhold i samfunnsdebatten når lokale politiske og sentrale politiske myndigheter skal ta stilling til sakene?

Statsråd Helen Bjørnøy [12:44:06]: Jeg har full tillit til at Statens forurensningstilsyn har kompetanse og utfører prøvetaking med god kvalitet. Derfor har jeg full tillit til at de prøvene som Statens forurensningstilsyn foretar, er av god kvalitet, og det vil jeg også bygge videre på i beslutningen som jeg skal ta i tiden framover.