Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 2006 kl. 10

Dato: 15.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Arne Sortevik (FrP) [12:38:31]: Mitt spørsmål til samferdselsministeren er følgende:

«2006 er første år i Nasjonal transportplan 2006–2015. I samme år er arbeidet med ny NTP for perioden 2010–2019 startet opp. Ved oppstart av arbeid med ny Nasjonal transportplan er det viktig at det gjennomføres evaluering av planprosess og -innhold for å sikre at et så viktig nasjonalt plandokument ivaretar de helhetlige og strategiske mål som er nødvendig og ønskelig.

På hvilken måte har og/eller vil statsråden sikre at ny NTP utarbeides på basis av en bred faglig og politisk evaluering av arbeidet med NTP 2006–2015?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:39:24]: Nasjonal transportplan er det viktigaste grunnlaget for utvikling av transportpolitikken. Planen byggjer på omfattande og breie prosessar. For å få effektive og gode prosessar – og eit dokument som er godt eigna til politiske føringar – er evaluering viktig og naudsynt. Det har difor vore gjennomført grundige evalueringar av prosess og innhald i høve til Nasjonal transportplan 2002–2011, som var den fyrste i sitt slag, og inneverande nasjonale transportplan.

Transportøkonomisk institutt publiserte sommaren 2005 ein rapport med ei evaluering av handsaminga av Nasjonal transportplan 2006–2015 i Stortinget. Utgangspunktet for analysane var fyrst og fremst omfattande intervju med medlemmene av Stortinget sin dåverande samferdselskomite. 12 av 15 av medlemmene, frå alle partia i komiteen, deltok i intervjua.

I tillegg til evalueringa av den politiske handsaminga har transportetatane gitt innspel til departementet om sine erfaringar frå sitt arbeid med grunnlagsmaterialet til NTP 2006–2015 og framlegg til vidareutvikling basert på dette. Det har òg vore gjennomført interne evalueringar av planprosessen i Samferdselsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet.

Evalueringa av planen har vore eitt grunnlag for den planprosessen som no er sett i gang gjennom retningsliner for transportetatane og Avinor AS sitt arbeid med Nasjonal transportplan 2010–2019.

Arne Sortevik (FrP) [12:41:02]: Jeg takker for svaret og merker meg bl.a. at brukerne synes å være totalt fraværende i evalueringen.

Det er i media i dag et oppslag der Bilaksjonen peker på at bedre veier er verdt 62 milliarder kr. Det finnes en rekke utredninger og rapporter som viser hva manglende veistandard og manglende veivedlikehold koster samfunnet. Men det trengs sektorovergripende tiltak for å fjerne ekstrakostnader og ikke minst realisere samfunnsøkonomiske gevinster ved veiutbygging. Hvordan vil statsråden sikre at sektorovergripende tiltak bedre kan sikre at de samfunnsøkonomiske gevinstene som er å hente på å bygge ut bedre veistandard og få et bedre veivedlikehold, faktisk kan realiseres, når vi nå går løs på en ny omfattende planprosess, som forhåpentligvis skal bringe veiutbyggingen videre mot et bedre resultat?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:42:04]: Dei evalueringane eg viste til, er ganske omfattande, både frå etatane og frå departementet og òg i forhold til det arbeidet som har skjedd i Stortinget. Det er ei utfordring i samband med Nasjonal transportplan å få til eit sektorovergripande arbeid, fordi arbeidet i seg sjølv er så omfattande og arbeidskrevjande. Eg er som representanten Sortevik oppteken av at me må sjå samanhengar i samfunnet, og ikkje minst av at me må tenkje førebyggjande mykje meir enn det me gjer i dag. Det er ingen tvil om at ved å byggje ut eit betre og tryggare samferdselstilbod vil ein f.eks. kunne spare store summar på helsebudsjettet og òg på budsjettet for uføretrygd. Det er ei kjempeutfordring for alle regjeringar og alle storting å evne å sjå desse samanhengane, og eg vil gjerne vere med og løyse dette i lag med representanten Sortevik.

Arne Sortevik (FrP) [12:43:09]: Jeg takker for svaret og invitasjonen, som vi gjerne skal følge opp.

Nasjonal transportplan er ment å være et nasjonalt satsingsprogram der mål og strategi for nasjonal samferdselspolitikk også gis økonomiske rammer. Vi finner nasjonalt et lignende satsingsområde og en lignende satsingsdimensjon innenfor forskning, som jeg kjenner litt til fra forrige periode, der mål og strategier for samt gjennomføring av det store forskningsprogrammet i regi av Norges forskningsråd er blitt evaluert av internasjonale krefter, for at ikke miljøene skal evaluere seg selv. Vil statsråden iallfall vurdere om det kan være grunner til og behov for å foreta også en internasjonal evaluering av Nasjonal transportplan, bl.a. på bakgrunn av at vi ligger et stykke etter land det er naturlig å sammenligne oss med når det gjelder veistandard og veiutbygging?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:44:10]: Det har så langt ikkje vore tema for statsråden å ha ei internasjonal evaluering. Det er ingen tvil om at for vekslande regjeringar har det vore problematisk å innfri det som ligg av ambisjonar i Nasjonal transportplan. Det handlar ikkje om at Nasjonal transportplan ikkje er godt nok utarbeidd. Det handlar om politiske prioriteringar i det enkelte års budsjett. Slik vil det òg vere framover, og eg ser med den grunngivinga ingen grunn til at me skal ha nokon utanlandske evalueringar. Men meir generelt vil det alltid vere interessant å få eit uhilda blikk på korleis me jobbar òg med planarbeidet. Men no er me i gang med neste rullering, så dersom det skal verte aktuelt, må det nødvendigvis verte kanskje i neste runde igjen, for no har tida gått. No er me altså i gang med neste transportplan.