Stortinget - Møte tirsdag den 9. mai 2006 kl. 10

Dato: 09.05.2006
President: Carl I. Hagen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Interpellasjon fra representanten Olemic Thommessen til kultur- og kirkeministeren:
    «Stavanger som europeisk kulturby i 2008 er i norsk sammenheng en meget stor satsing. Ved behandlingen av denne saken i Stortinget ble det lagt vekt på at kulturbyåret skulle ha positive ringvirkninger for hele landet. Planene, som nå vokser frem i Stavanger, fremstår som meget lovende og inkluderende i sin tilnærming. Erfaringene fra Bergen Europeisk kulturby 2000 tilsier imidlertid at det er viktig at sentrale myndigheter aktivt bidrar til å opprettholde et nasjonalt fokus gjennom hele planprosessen og inn i selve kulturbyåret.
    Hva vil Regjeringen gjøre for å bidra til at denne oppmerksomheten opprettholdes, og hvordan kan staten bidra til at Stavanger2008 reelt sett blir et nasjonalt prosjekt?»

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Odd Einar Dørum til miljøvernministeren:
    «I Bjørvika i Oslo er det iverksatt et omfattende byutviklingsprosjekt basert på statlig og kommunal innsats og et bredt samarbeid mellom staten og Oslo kommune som sentrale grunneiere. Staten og kommunen er også betydelige grunneiere i Groruddalen.
    Er statsråden beredt til å samarbeide med Oslo kommune i forbindelse med en satsing i Groruddalen, slik at staten og kommunen som grunneiere kan se sine eiendommer i sammenheng og fremme god byutvikling i Groruddalen slik det nå skjer i Bjørvika?»

  • Sak nr. 3

    Interpellasjon fra representanten Line Henriette Holten Hjemdal til miljøvernministeren:
    «Den norske økonomiske veksten har ført til økt produksjon og forbruk. Vår livsstil fører i dag til store miljøproblemer. Avfallsmengden øker, og vi håndterer i dag ikke avfallet vårt godt nok eller hensiktsmessig. Sammensetningen av avfallet er ofte forurensende, metangass fra avfallsdeponi gir klimagassutslipp, og vi utnytter ikke godt nok restavfall til energiutnyttelse i forbrenningsanlegg. Vi trenger et større lokalt og nasjonalt engasjement for å skape gode miljømessige løsninger og heve bevisstheten om forbruk, avfall og miljø. Vi må blant annet satse på avfallsforebygging, kildesortering og gjenbruk og miljøvennlige innkjøp, og vi må i større grad bruke avfallet som en del av energiforsyningen i fremtiden.
    Hvilke virkemidler vil Regjeringen ta i bruk for å redusere avfallsmengden, sikre forsvarlig behandling av avfallet og øke bruken av avfall til energiutnyttelse i Norge?»

  • Sak nr. 4

    Forslag fra stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre oversendt fra Odelstingets møte 4. mai 2006 (jf. Innst. O. nr. 41):
    «Stortinget ber Regjeringen foreta en bred evaluering av offentleglova ikke senere enn fem år etter at loven er vedtatt iverksatt. Temaer som må evalueres er blant annet lovens virkeområde, formålsparagrafen, lovens unntaksbestemmelser, praksis for klage, praktiseringen av meroffentlighetsprinsippet og hvordan loven praktiseres med sikte på eventuelle nødvendige korreksjoner for å oppfylle lovgivers intensjon.»

  • Sak nr. 5

    Forslag fra stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre oversendt fra Odelstingets møte 4. mai 2006 (jf. Innst. O. nr. 41):
    «Stortinget ber Regjeringen utrede og komme tilbake til Stortinget med forslag om innsyn i forhold til hva private og offentlige organisasjoner og stiftelser mottar av offentlige midler, og hvordan slikt innsyn skal skje. Slikt innsyn skal kun gjelde hva man mottar av offentlige midler og hvilken offentlig instans man mottar slike midler fra.»

  • Sak nr. 6

    Forslag fra stortingsrepresentant Gunnar Kvassheim på vegne av Venstre oversendt fra Odelstingets møte 4. mai 2006 (jf. Innst. O. nr. 41):
    «Stortinget ber Presidentskapet fremme forslag som sikrer fullt innsyn i stortingsgruppenes regnskap i samsvar med offentlighetsprinsippet, som nå gjennom revisjon av offentlighetsloven gjøres gjeldende på flere områder.»

  • Sak nr. 7

    Forslag fra stortingsrepresentant Lars-Henrik Michelsen på vegne av Venstre oversendt fra Odelstingets møte 4. mai 2006 (jf. Innst. O. nr. 41):
    «Stortinget ber Regjeringen utrede videre spørsmålet om offentlighetslovens anvendelse i forhold til de ulike situasjoner hvor private på vegne av, eller etter tillatelse fra, det offentlige løser viktige samfunnsoppgaver med et rettslig eller faktisk monopol overfor den enkelte innbygger.»

  • Sak nr. 8

    Forslag oversendt fra Odelstingets møte 4. mai 2006 (jf. Innst. O. nr. 41):
    «Stortinget ber Regjeringen om å foreta en evaluering av offentleglova i løpet av neste stortingsperiode med hovedfokus på om intensjonene om mer innsyn har blitt oppfylt.»

  • Sak nr. 9

    Forslag oversendt fra Odelstingets møte 4. mai 2006 (jf. Innst. O. nr. 41):
    «Stortinget ber Regjeringen om å vurdere om arkivforskriften bør endres slik at forvaltningen får plikt til å journalføre såkalte organinterne dokumenter.»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet slutt kl. 14.07.