Stortinget - Møte fredag den 2. juni 2006 kl. 10

Dato: 02.06.2006

Dokumenter: (Innst. S. nr. 170 (2005-2006), jf. St.prp. nr. 51 (2005-2006))

Sak nr. 1

Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til inngåelse av overenskomst av 20. februar 2006 mellom Norge og Danmark sammen med Grønlands landsstyre om avgrensning av kontinentalsokkelen og fiskerisonene i området mellom Grønland og Svalbard

Talere

Votering i sak nr. 1

Hill-Marta Solberg (A) [10:04:47]: (ordfører for saken): Det har lenge vært et siktemål å komme fram til avklarte avgrensinger av kontinentalsokkelen og fiskerisonene i området mellom Grønland og Svalbard. 20. februar 2006 ble en overenskomst som regulerer dette området, undertegnet av Norge på den ene siden og Danmark sammen med Grønland på den andre siden.

For Norge er dette en overenskomst av særlig viktighet, derfor skal også Stortinget i henhold til Grunnloven § 26 annet ledd gi sitt samtykke til overenskomsten.

Det er en samlet komite som er tilfreds med at det nå foreligger en overenskomst, og at henholdsvis norsk og dansk/grønlandsk jurisdiksjon i dette angjeldende havområdet dermed er avklart.

Komiteen har merket seg at grenselinjen i overenskomsten bygger på midtlinjeprinsippet – det har vært viktig for Norge – og at slik sokkelavklaring videre bygger på havrettens regler.

Det er både Regjeringens og en samlet komites oppfatning at overenskomsten stadfester det gode naboforholdet mellom Danmark/Grønland på den ene siden og Norge på den andre siden.

Da vil jeg vise til innstillingen, som er enstemmig – og den tilrås.

Alf Ivar Samuelsen (Sp) [10:06:40]: I likhet med saksordføreren finner jeg grunn til å gi uttrykk for tilfredshet over det faktum at det er inngått en overenskomst mellom Danmark sammen med Grønlands landsstyre og Norge om avgrensing av kontinentalsokkelen i grenseområdet mellom Grønland og Svalbard.

Jeg finner grunn til å understreke at fastsetting av grenselinjen bygger på havrettens regler om maritim avgrensing, og at grenselinjen videre er basert på midtlinjeprinsippet.

Denne avtalen føyer seg pent inn i rekken av tidligere inngåtte avtaler mellom våre to land. La meg også nevne Færøyene, som vi har hatt lignende avtaler med om grenseoppgang i felles interesseområder.

Det at grenseoppgangen er basert på midtlinjeprinsippet, er i global sammenheng ikke en løsning som har tilslutning fra alle kyststater. Det er kjent at det er uenighet mellom USA og Canada om grensene i Arktis og i havområdene i Sørøst-Asia. Ikke minst har vi et uavklart forhold til vår gode nabo i øst, men samtidig ser det ut til at det er en voksende forståelse for at midtlinjeprinsippet gir løsninger som partene er villige til å leve med.

Overenskomsten som Stortinget behandler i dag, må vi kunne tillate oss å betrakte som en viktig byggestein i internasjonale avtaleverk som ytterligere styrker midtlinjeprinsippet i folkerettslig sammenheng. Forhåpentligvis blir det også en klar markering og en oppbygging av det vestnordiske samarbeidet på en rekke områder.

Avslutningsvis vil jeg – i likhet med saksordføreren – gi uttrykk for tilfredshet over å kunne konstatere at overenskomsten bekrefter det gode naboforholdet mellom Danmark, Grønland og Norge.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 2552)

Etter ønske fra utenrikskomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 2 og nr. 3 behandles under ett.

– Det anses vedtatt.

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstilt:

Stortinget samtykker i inngåelse av overenskomst av 20. februar 2006 mellom Norge og Danmark sammen med Grønlands landsstyre om avgrensning av kontinentalsokkelen og fiskerisonene i området mellom Grønland og Svalbard.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.