Stortinget - Møte torsdag den 26. oktober 2006 kl. 10

Dato: 26.10.2006

Dokumenter: (Innst. S. nr. 8 (2006-2007), jf. St.prp. nr. 80 (2005-2006))

Sak nr. 2

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om utbygging og finansiering av rv. 306 Kirkebakken–Re grense i Vestfold

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Bård Hoksrud (FrP) [11:23:26]: (ordfører for saken): Vi skal i dag behandle utbyggingen av rv. 306 Kirkebakken–Re grense i Vestfold. Denne utbyggingen må ses i sammenheng med utbyggingen av nye E18 på strekningen Kopstad–Gulli. Rv. 306 vil være en tilførselsvei til nye E18. Denne strekningen vil bidra til å bedre de trafikkmessige og miljømessige forholdene både i tettstedet Kirkebakken og på Skoppum. I utbyggingen inngår også et nytt gang- og sykkelveinett internt på Skoppum, noe som vil bidra til å øke trafikksikkerheten for myke trafikanter i området.

I tillegg er komiteen også svært fornøyd med at denne utbyggingen sannsynligvis vil bidra til at en større del av tungtrafikken som skal til og fra ferjesambandet Horten–Moss, vil bli flyttet over fra rv. 19 til den nye veien.

Rv. 306 er forutsatt finansiert ved bruk av 100 pst. bompenger. Innkrevingsperioden er beregnet til i underkant av 15 1/2 år. Men beregninger viser at dette prosjektet er svært følsomt i forhold til endringer i trafikkforutsetningene, og Statens vegvesen er derfor svært usikre på om lånegjelden lar seg nedbetale innenfor den maksimale nedbetalingstiden på 20 år, noe som også er større enn for bompengeprosjekter generelt.

Fremskrittspartiet er svært skeptisk til at regjeringen Stoltenberg nå i stadig større grad benytter bompenger som hovedfinansiering av nye veiprosjekter i Norge – jeg refererer til debatten tidligere i dag. Vi vil også peke på at det nå ser ut for at denne regjeringen virkelig ønsker å straffe bilistene i Vestfold og andre som er avhengig av å benytte E18 gjennom Vestfold, eller de som er avhengig av å benytte rv. 306 samt veien til Tønsberg. Dette er alle prosjekter hvor bompengeandelen er den eneste finansieringskilden, med unntak av Tønsbergpakken, hvor andelen nå er ca. 95 pst. Dette mener Fremskrittspartiet er helt uakseptabelt. Staten tar inn ca. 55 milliarder kr i inntekter, inklusiv moms i år, mens man kun benytter ca. 13 milliarder kr tilbake til veier og veirelaterte formål.

For Fremskrittspartiet er dette uakseptabelt, og jeg vil derfor ta opp igjen Fremskrittspartiets forslag om en statlig fullfinansiering av utbyggingen av rv. 306 Kirkebakken–Re grense.

Presidenten: Representanten Bård Hoksrud har tatt opp det forslaget han refererte til.

Silvia Kristoffersen Kosmo (A) [11:26:03]: Det er med stor glede at jeg selv stemte for rv. 306 i kommunestyret i Horten og nå kan være med og behandle rv. 306 i Stortinget også.

Vestfold har lenge representert en trafikkstrekning med stadig økende trafikk, som nevnt tidligere, og med en stor belastning i forhold til trafikkulykker og dødsfall. Vestfold viser seg mer og mer som et attraktivt fylke for pendlere mot hovedstaden, og vi ser at samferdsel blir et stadig viktigere tema for innbyggerne våre.

Etter at utbyggingen av E18 ble påbegynt fra Drammen og sørover, ser vi allerede nå positive effekter av dette med tanke på både smidigheten i trafikken og at antall trafikkulykker er redusert vesentlig. Det er derfor viktig for flertallet, og ikke minst for innbyggerne, at det stadig er satsing på utvikling av bedre og nyere kommunikasjonsmidler. Og det er mye på gang i Vestfold for tiden.

Rv. 306 har hatt en lang kamp for å bli realisert. Allerede på begynnelsen av 1980-tallet startet man utredninger med henblikk på å bedre utfarten fra ferjetrafikken og ut på E18 sørover. Fra da til nå har et av kommunens eldste boområder, altså Kirkebakken, båret byrden med tungtrafikk, støy og forurensning.

Det er derfor meget gledelig å se at Regjeringen gir oss klarsignal for at vi nå skal få den etterlengtede veistrekningen som vil kunne bedre Horten-befolkningens hverdag vesentlig. Jeg må benytte anledningen til å nevne store pågangskjemper i denne saken som fortjener ros for at de har stått på gjennom år, nemlig Arbeiderpartiets ordfører Nils Henning Hontvedt og ikke minst velforeningene på Kirkebakken og Skoppum.

Kirkebakken er faktisk et ganske spesielt område også framover med tanke på satsing på samferdsel – Høgskolen i Vestfold er nærmeste nabo, som samlokaliseres for tiden, Midgard historiske senter, nasjonalparken, med en økende turistnæring, er plassert her, og det pågår valg av jernbanetrasé i området. I disse forbindelsene må vi være varsomme for ikke å skape nye trafikkutfordringer akkurat for Kirkebakken.

For øvrig er også dette et av de bompengefinansieringsprosjektene som har god og bred tilslutning i befolkningen og i kommunestyret, da med unntak av Fremskrittspartiet, som her er på kollisjonskurs med innbyggerne. Selvfølgelig ville vi også ha ønsket oss en vei for riksveimidler, som alle andre. Men når det nå var en mulighet til å realisere veien raskere ved bruk av bompenger, så kastet både innbyggere og politikere seg på. Dette sier noe om viktigheten for folk når det gjelder å få denne veien på plass så fort som mulig.

Samtidig må jeg også benytte anledningen til å nevne at spesielt innenfor samferdsel er det en fordel – og kanskje også en forutsetning – at utsagnet «alt henger sammen med alt» kommer til uttrykk. Videre bygging av E18 sørover er et slikt klart ledd i behandlingen av Bommestad-saken, som vi behandlet tidligere. Allikevel føler jeg et behov for å understreke at videre E18-utbygging sørover må prioriteres høyt. Vi vil nå på strekningen Drammen–Larvik i mellomperioder med hull i finansieringen kunne oppleve flere flaskehalser. Det gir et uoversiktlig trafikkbilde og gir større fare for folks sikkerhet, og det må vi ta alvorlig.

Jeg avslutter derfor med en oppfordring til Regjeringen om å fortsette det gode arbeidet med oppfølgingen av Nasjonal transportplan, der vi fra Vestfold understreker at Barkåker–Tønsberg jernbanestrekning er første prioritet.

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:30:15]: Eg ynskjer med denne proposisjonen å få tilslutnad til gjennomføring av utbygging av ny rv. 306 på strekninga Kirkebakken–Re grense i Horten kommune i Vestfold. Det vert lagt opp til anleggsstart våren 2007, og prosjektet er planlagt opna for trafikk sommaren 2009. Dette prosjektet må, som det har vore sagt frå denne talarstolen, òg sjåast i samanheng med den pågåande utbygginga av E18 gjennom Vestfold til firefeltsveg.

Ny veg på denne strekninga vil gje betre framkomst og gevinstar for trafikktryggleik og miljø. Prosjektet omfattar 4,4 km tofeltsveg med ti meter vegbreidd frå kryss med rv. 19 nord for tettstaden Kirkebakken til grense med Re kommune. Vegen vert lagd utanom tettstaden Skoppum, som vert avlasta for gjennomgangstrafikk, og bygging av gang- og sykkelvegnett internt på Skoppum vil betre forholda for mjuke trafikantar. Tettstaden Kirkebakken vert òg avlasta noko ved forventa overført trafikk frå rv. 19 til rv. 306.

Bompengefinansieringa av rv. 306 på strekninga Kirkebakken–Re grense har vore teke opp ved fleire høve, m.a. i samband med utbygginga av E18 i Vestfold. Kostnadsoverslaget er berekna til 310 mill. 2006-kr. I overslaget inngår kostnader til etablering av bomstasjon vest for Skoppum. Det skal etablerast ein tovegs bomstasjon, og det vert lagt til grunn etterskotsinnkrevjing i ein automatisk, ubemanna bomstasjon. I finansieringsplanen som er lagd til grunn, er prosjektet føresett fullt ut finansiert med bompengar. Vestfold fylkeskommune fatta i juni 2002 vedtak om bompengefinansiering av prosjektet basert på bomstasjonsplassering vest for Skoppum, noko som var i tråd med Horten kommune sitt ynske.

Det er knytt stor uvisse til trafikkberekningane for prosjektet. Dette kjem av at det er alternative ruter i området, og at det er usikkert korleis bompengebetaling på rv. 306 vil slå ut på trafikkfordelinga. For å redusere risikoen for garantisten for bompengelånet, Horten kommune, sluttar Samferdselsdepartementet seg til Vegdirektoratet si tilråding om at det vert vurdert å gjennomføre trafikkregulerande tiltak på rv. 19 og eventuelt rv. 310 dersom overført trafikk til rv. 306 vert vesentleg lågare enn det som er lagt til grunn.

Innkrevjingsperioden for bompengar er berekna til å verte i underkant av 15 1/2 år. Hovudregelen er at bompengeperioden ikkje skal overstige 15 år. Samferdselsdepartementet sluttar seg difor til Vegdirektoratet si tilråding om at det må vere ein føresetnad at bompengeselskapet inngår ein bindande avtale om lågare lånerente enn 6,5 pst. for ein periode på 10–15 år.

Eg er glad for at fleirtalet i komiteen har slutta seg til Regjeringa sitt forslag om utbygging og finansiering av rv. 306 Kirkebakken–Re grense i Vestfold.

Det er rett at alt må sjåast saman med alt, og dette er eit viktig prosjekt, ikkje minst for dei mjuke trafikantane og for å utvikle eit område med tettstader som har stort potensial, og der potensialet vert større når ein får ei betre trafikkavvikling enn det ein har i dag.

Presidenten: Ingen har bedt om ordet til replikk.

De som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Anders Anundsen (FrP) [11:34:14]: Jeg føler et behov for å ta ordet fordi det ikke skal bli stående et inntrykk av at denne lokale enigheten er så rørende som det vi har fått høre både i denne saken og i forrige sak. Det er nemlig slik, og jeg nevnte det så vidt i mitt innlegg i forrige sak, at lokalpolitikere og lokalmiljø føler seg presset fordi staten ikke tar ansvaret sitt. Og når man da står overfor den vanskelige prioriteringen om man skal akseptere den enorme byrden som bompengefinansiering er, eller ikke få vei og fortsatt ha denne trafikkfarlige veien, er det mange som må bite i det sure eplet. Jeg tror det gjelder representanter fra både Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og andre også.

Derfor synes jeg det er litt feil når man fremstiller det som om man her er snill og grei og tar hånd om lokale initiativ og drar dette igjennom, for det man i virkeligheten har gjort, er å presse lokale folkevalgte, og dels også en del av innbyggerne, til å ha en mening de helst ikke ville hatt, fordi de ønsker at staten skal ta ansvaret. Hvis det hadde vært slik at den lokale enigheten var så rørende, som bl.a. representanten Kristoffersen Kosmo gav uttrykk for fra denne talerstolen, hvorfor frykter man da at belastningen på de andre veiene, omkjøringsrutene til rv. 306, vil være så stor? Hvis den lokale enigheten er så omfangsrik, vil vel alle benytte seg av den bompengebelagte veien, og da er ikke omkjøringsproblematikken til stede.

Jeg vil altså også i denne saken presisere at lokal enighet er noe som er presset frem av staten, ikke lokalt.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se nedenfor)

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten har Bård Hoksrud satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Prosjektet rv. 306 Kirkebakken – Re grense gjennomføres med full statlig finansiering. Stortinget ber Regjeringen sørge for at utbyggingen skjer raskere enn vedtatt fremdriftsplan, ved bruk av forskottering av statlige midler i påvente av at en egen sak om statlig finansiering legges frem til behandling i Stortinget.»

Det vil bli votert alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstilt:

I

Bompengeselskapet får tillatelse til å ta opp lån og kreve inn bompenger til bygging av rv. 306 Kirkebakken – Re grense. Vilkårene framgår av St.prp. nr. 80 (2005-2006) og Innst. S. nr. 8 (2006-2007).

II

Samferdselsdepartementet får fullmakt til å inngå avtale med bompengeselskapet og fastsette nærmere regler for finansieringsordningen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 81 mot 23 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 11.48.30)