Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2006 kl. 10

Dato: 22.11.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Svein Flåtten (H) [11:19:14]: Jeg har et spørsmål til finansministeren:

«Mange skattytere opplever at det må prosederes på helt opplagte feil pga. mangelfull saksbehandling i kommunene når det gjelder eiendomsskattesaker. Kompetansen er langt svakere enn i ligningsetaten når det gjelder skattegrunnlag og skattejus.

Vil statsråden ta initiativ til å innføre regler, slik som i ligningsloven, som sikrer skattyterne dekning av utgifter til juridisk bistand i eiendomsskattesaker på samme måte som i ligningsloven § 9-11?»

Kenneth Svendsen hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:20:07]: Jeg ser at det er behov for tydeligere saksbehandlingsregler når det gjelder eiendomsskatt. De reglene som står i eiendomsskatteloven, er veldig sparsomme og delvis ikke satt i kraft. Det har Regjeringen allerede varslet at den skal gjøre noe med.

Skatteyters rett til dekning av sakskostnader reguleres i ligningsloven § 9-11. Når overligningsnemnda, fylkesskattenemnda eller Riksskattenemnda endrer en ligningsavgjørelse til gunst for skatteyteren, skal en tilkjenne skatteyteren hel eller delvis dekning av statskassen for vesentlige sakskostnader. Dette gjelder når kostnadene er pådratt med god grunn, og det ville være urimelig om skatteyteren selv måtte dekke det.

I Ot.prp. nr. 1 for 2006-2007 ble det foreslått en utvidelse av bestemmelsen. Dette gjelder dekning av sakskostnader pådratt i forbindelse med klagebehandling som ikke har ført fram i overligningsnemnd, fylkesskattenemnd eller riksskattenemnd, når skatteyter får medhold i etterfølgende domstolsavgjørelse.

Som det framgår i Ot.prp. nr. 77 for 2005-2006 avsnitt 14.4.3, tar Finansdepartementet sikte på å komme tilbake med en gjennomgang og vurdering av reglene om saksbehandling og klage ved utskriving av eiendomsskatt. Dette arbeidet pågår nå i departementet. Jeg vil sørge for at vi i forbindelse med denne gjennomgangen vurderer om det i eiendomsskattesaker bør innføres en regel om dekning av sakskostnader etter lignende modell som i ligningsloven § 9-11.

Svein Flåtten (H) [11:22:03]: Jeg takker for svaret, som jeg faktisk oppfatter et stykke på vei positivt. Jeg oppfatter finansministeren slik at hun nå betrakter for så vidt eiendomsskatt på samme måte som andre skatter, selv om det er kommunene som både fastsetter grunnlaget og inndriver den. Men av skatteyterne, og av borgerne, oppfattes det på samme måte som vanlig skatt, og det vil være viktig at man får de samme mulighetene til å få dekket saksomkostningene når man når frem.

Jeg har lyst til å legge spesielt vekt på det argumentet som også står i spørsmålet mitt, at man i kommunene ikke får den hjelpen, den saksbehandlingen, den kompetansen som ellers ligger i ligningsetaten, og derfor er det kanskje enda viktigere at man i hvert fall i disse sakene kan få en refusjon av utgiftene når man når frem. Så jeg håper at finansministeren tar sikte på å få minst like gode bestemmelser som det er i ligningsloven og ellers i forvaltningsloven.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:23:15]: Jeg må få lov til å komme tilbake til Stortinget med denne saken. Men som jeg allerede har sagt, er jo dette en problemstilling som det arbeides med i departementet, og som tidligere er meldt til Stortinget. Jeg har også i mitt første svar sagt at vi ser at det er behov for tydeligere saksbehandlingsregler på dette området.

Jeg tror at representanten Flåtten må smøre seg med litt tålmodighet, og så skal vi få lov til å komme tilbake til en grundigere gjennomgang.

Svein Flåtten (H) [11:23:45]: Jeg er alltid glad når finansministeren har delvis positive svar, og det har hun faktisk av og til i en del av de sakene som blir tatt opp.

Det som er viktig for skatteyterne, er det hun selv henviser til nå i sitt siste svar, dette med tempoet. Jeg må da be henne om å gå tilbake til departementet og drive på dem som skal gjøre denne jobben, slik at det skjer noe, og at det skjer raskt. Det er veldig mange som venter på at det skal bli en avklaring av dette, og som sliter med dette i helt alminnelige saker.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:24:25]: Det jobbes – det kan jeg forsikre representanten Flåtten om – med høyt trykk, og med mange saker, i Finansdepartementet. Det er ingen som sitter med beina på bordet og plystrer og lurer på hva de skal gjøre. Så vi har høyt trykk i alle saker, og vi regner med å komme tilbake til Stortinget med denne saken så snart det lar seg gjøre.