Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 2007 kl. 10

Dato: 10.01.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Per Roar Bredvold (FrP) [11:43:36]: Jeg vil ønske min statsråd, forsvarsministeren, et godt nytt år med følgende spørsmål:

«Våre ca. 30 år gamle transportfly, Hercules, er i en stadig dårligere forfatning og dermed dyre å drifte. Pr. dags dato er det vel bare ett som er i drift.

Det er derimot inngått en samarbeidsavtale om å leie Antonov strategiske transportfly, men hvordan ser statsråden den videre utviklingen innenfor egne norske transportfly ved ev. kjøp, videre leie etc?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:44:25]: La meg først returnere den gode nyttårshilsenen.

Som omtalt i statsbudsjettet for 2007 er det inngått kontrakt om skifte av yttervinger på våre C-130 transportfly. Hensikten er å fjerne de restriksjonene som ble innført etter anbefaling fra flyprodusenten i april 2005. Sammen med en mindre oppgradering av enkelte av flyenes komponenter gjør dette at flyene igjen kan utføre alle typer kjente oppdrag fram til perioden 2012–2015. Forsvarsdepartementet har allerede satt i gang et arbeid for å utrede hvordan det totale transportflybehovet skal dekkes etter perioden 2012–2015.

Etter fremleggelsen av budsjettet for 2007 og i forbindelse med at man startet å skifte vinger på det første flyet, ble det avdekket rustangrep på deler av vingene som ikke var forutsatt ved skiftet. Konsekvenser av dette rustangrepet er heller ikke endelig klarlagt.

Skulle det vise seg at vi på grunn av tilstanden til våre C-130 Hercules i realiteten står uten transportflykapasitet, må vi vurdere om det er mulig å forsere utskiftingen av transportflyene. Det er ikke sikkert vi kan vente helt til perioden 2012–2015.

Regjeringen har derfor besluttet å utrede muligheten for å foreta en såkalt hurtiganskaffelse av inntil fire C-130J Hercules transportfly, fly som allerede finnes på markedet i dag. Dette vil bli gjort for å vurdere om det er mulig å få en transportflykapasitet på plass hurtigere enn det den igangsatte prosessen legger opp til. Her vil både kjøp og eventuell leie bli vurdert.

Samarbeidsavtalen for leie av Antonov strategiske transportfly, som representanten Bredvold viser til, er et NATO/EU-initiativ. Avtalen tar sikte på å avhjelpe underskuddet på strategisk lufttransportkapasitet med en leasingavtale med et ukrainsk selskap. Avtalen gir deltakernasjonene sikker tilgang til strategisk lufttransport ut 2008 og kan eventuelt reforhandles til ut 2012.

Tilgang til disse flyene vil imidlertid ikke dekke vårt nasjonale behov for transportflykapasitet, som i første rekke er behov for taktisk transportflykapasitet.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:47:14]: Jeg takker statsråden for svaret og hilsenen.

Det var positivt det statsråden fremla her, synes jeg, om det ikke lar seg gjøre å reparere de flyene vi har. Det er seks stykker, og vi skal skifte vinger på to, som statsråden sier, men under den jobben er det avdekket rust. Rust kan være skummelt, og rust kan være så skummelt at man ikke kan reparere, at en ikke finner det forsvarlig. Dette er fly som er gamle, ca. 30 år. De har fløyet mye og har gjort en god tjeneste i fredens ærend. De er slitt, og det er klart det må gjøres noe med dette.

Derfor er jeg glad for at statsråden snakket om en hurtiganskaffelse av – slik jeg forstod det – fire fly. Spørsmålet mitt blir da: Er dette fire nye fly, eller er det fire pent brukte fly, for å bruke den betegnelsen?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:48:04]: I utgangspunktet ser vi etter nye fly. Det kan være andre land som har satt i bestilling fly som de kanskje ikke trenger så fort. Vi utreder og undersøker alle alternative muligheter nettopp for at vi ikke skal stå uten en slik type kapasitet, som vi ser på som særdeles viktig, og for at vi ikke skal oppleve at vi får en svært stor reduksjon av transportflykapasiteten vår.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:48:39]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret.

Med vårt engasjement ute i verden, og det blir antakeligvis mer og mer av det, trenger vi transportmuligheter. Vi trenger sikre fly, vi trenger gode fly, og vi trenger fly som kan transportere den store mengde både personell og materiell vi trenger. Da er nok Hercules-flyet et godt alternativ for dette.

I dag har vi seks. Det er kanskje bare ett eller to som fungerer, hvis det fungerer i det hele tatt. Vi leier inn. Kan statsråden svare på om dette koster mye penger?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:49:19]: Jeg kan ikke her og nå si hva det vil koste eventuelt å leie nye Hercules transportfly. Det som er viktig for Regjeringen, er at vi skal sikre denne kapasiteten, både den taktiske og den strategiske flykapasiteten, slik at vi ikke skal bli stående uten en slik nødvendig kapasitet.

Når det gjelder Hercules-flyene, er det slik at vi hadde tenkt å oppgradere dem for å kunne strekke bruken av dem i hvert fall fram mot 2012, da vi hadde planer om å få nye Hercules-fly eller en ny type tilsvarende fly. Det har vist seg å være usikkert. Derfor har vi satt i gang denne hurtiganskaffelsen, men det er et arbeid som må gjøres ut mot mange miljøer, for å se om det er tilgjengelige fly på markedet.