Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 2007 kl. 10

Dato: 10.01.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Line Henriette Holten Hjemdal til kommunal- og regionalministeren, blir svara på av olje- og energiministeren på vegner av kommunal- og regionalministeren.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [11:36:59]: «Regjeringen har sendt ut forslag til nye tekniske forskrifter til plan- og bygningsloven (TEK). Denne har som formål å redusere energibruken i bygg. I høringsrunden er det reist berettiget tvil om leverandørene i byggsektoren klarer å levere produkter som følger forskriften. Dette gjelder blant andre vindusprodusentene.

Hva vil konsekvensene av høringsforslaget være for norske trevareprodusenter, og hvordan vil statsråden balansere hensynet til norske leverandører og ønsket om redusert energibruk i nye bygg?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:37:37]: Skjerpede energikrav i teknisk forskrift er en viktig del av oppfølgingen av Regjeringens Soria Moria-erklæring. Forslag til nye tekniske forskrifter ble sendt på bred høring i juni 2006 med høringsfrist i midten av september 2006. Siktemålet var at nye krav skulle tre i kraft 1. januar 2007. Høringen gav mange og nyttige innspill fra et stort antall høringsinstanser, både bransjeaktører, organisasjoner og forskningsmiljøer. Disse innspillene er nøye vurdert og vil påvirke den endelige utformingen av ny teknisk forskrift.

Kommunalministeren har vært opptatt av å få til en bred og inkluderende høringsprosess og har derfor invitert til to hørings- og informasjonsmøter, som begge samlet nærmere 100 deltakere. I høringsperioden har det også vært avholdt en rekke møter mellom politisk ledelse i Kommunal- og regionaldepartementet og representanter fra ulike interesseorganisasjoner.

Etter høringsfristens utløp henvendte Norske Trevarefabrikkers Landsforbund, som er en interesseorganisasjon for vindusprodusentene, seg til Kommunal- og regionaldepartementet og bad om møte med politisk ledelse. Møtet ble avholdt i begynnelsen av desember 2006. På møtet ble det lagt fram opplysninger som det har vært nødvendig å gå nærmere inn i. Regjeringen ønsker ikke at nye regler skal få utilsiktede virkninger. Dette er bakgrunnen for at tidspunktet for ikrafttredelse av nye regler i teknisk forskrift er utsatt til 1. februar 2007.

Regjeringen vil til slutt understreke at miljøutfordringene vi står overfor, gjør det ekstra viktig å gjennomføre gode energitiltak i bolig- og byggesektoren. Bygg har en lang levetid, og effekten av å satse på løsninger som gir lavere energibehov, bl.a. gode vinduer, er derfor betydelig. Både utbyggere og byggenæring står overfor utfordringer som krever at de strekker seg litt ekstra. Byggenæringen vil oppleve stadig større interesse fra forbrukere og utbyggere som ønsker lavenergibygg, både ut fra miljøhensyn og ut fra hensynet til gunstige driftskostnader over tid.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [11:39:37]: Jeg takker for svaret.

Vi har mange gode vindusprodusenter rundt om i landet. Det er mye god næringsvirksomhet i lokalsamfunnene våre. Men er statsråden enig i at de kravene som ble sendt ut på høring, er det bare én vindusprodusent som vil klare å tilfredsstille? Og hva gjør det med en så stor bransje som vindusprodusentene er?

Kristelig Folkeparti er enig i at det skal stilles krav, og jeg opplever også at bransjen stiller seg bak at det skal stilles energikrav. Samtidig opplever jeg at statsråden og kommunal- og regionalministeren er statsråder som vil finne løsninger som fungerer, fungerer for byggebransjen, fungerer for miljøet og også for vindusprodusentene. Det er hyggelig at man sier at disse nye forskriftene ikke skal ha utilsiktede virkninger. Men spørsmålet for bransjen og også for oss blir: Hva vil Regjeringen lande på om noen uker?

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:40:45]: Det er nok vanskelig for meg å være enig i at det bare er én produsent som har mulighet til å tilfredsstille de nye forskriftene. For det første blir de iverksatt først 1. februar, og for det andre er det ukjent for meg – og jeg vil tro også for representanten – hvilke muligheter de andre produsentene har for å tilpasse seg utformingen av de nye forskriftene. Derfor vil jeg heller ikke gå inn og svare konkret på dette spørsmålet, men bare på nytt gjenta at fristen er utsatt på grunn av at vi ikke ønsker at forskriftene skal få utilsiktede virkninger, og at kommunalministeren har hatt møte med organisasjonen for vindusprodusentene og har utsatt fristen nettopp for å kunne se på de innvendinger som er kommet fra dem.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [11:41:33]: Jeg takker igjen for svaret.

Det er nå slik at det er disse innspillene som har gjort at Regjeringen trenger lengre tid, da de krav som ble stilt, nesten ville ha vært umulig å oppfylle, særlig for vindusprodusentene. Jeg tror det er viktig for Regjeringen å holde liv i en så god næring som vindusprodusentene våre er.

Men for å få en annen vinkling på dette spørsmålet: Eksisterende hus trenger også skifting av vinduer. Her sier Regjeringen ingenting i forhold til dette med å stille strengere krav med hensyn til energibruk. Når vi skifter vinduene i husene våre, må vi legge oss på samme nivå. Hvorfor tar ikke Regjeringen dette inn når denne tekniske forskriften er så viktig i oppfølgingen av Soria Moria-erklæringen, som statsråden startet sitt svar med?

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:42:29]: For det første vil jeg understreke at det ikke bare er viktig for Regjeringen å «holde liv i» vindusprodusentene, som representanten formulerer seg – det er klart at det er viktig at vi skal ha gode vindusprodusenter i framtiden – men det er også viktig, som jeg sa i mitt første svar, at vindusprodusentene strekker seg for å kunne tilfredsstille de nye krav, og ikke minst for å kunne levere så gode vinduer som mulig, slik at vi kan få ned energiforbruket i hus. Det tror jeg også forbrukerne vil stille krav om i framtiden.

Når vi stiller strenge krav til vinduene som produsentene må strekke seg etter, vil det nettopp være den typen vinduer som det vil være tilgang på også for oss som skal skifte vinduer i eksisterende hus. Altså vil det over tid gå i riktig retning, i retning av boliger som vil forbruke mindre energi. Det skal vi alle sammen være glade for.

Kommunalministeren er altså nå inne i en prosess hvor hun ser på de innspill som er kommet fra bransjen sjøl, og har altså derfor utsatt fristen med én måned.