Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2007 kl. 10

Dato: 07.03.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Torbjørn Andersen (FrP) [12:53:43]: Jeg har følgende spørsmål til landets samferdselsminister:

«Planarbeidet med ny E18 Arendal-Tvedestrand står nå i stampe pga. kravene om behovsutredning (KS1). Nå risikerer man i verste fall mange års utsettelse av dette viktige veiprosjektet på Sørlandet. I innstillingen til gjeldende NTP for perioden 2006-2015 ble det forutsatt at veistrekningen Arendal-Tvedestrand skulle prioriteres ved neste rullering av NTP for perioden 2010-2019. Nå står denne viktige føringen i fare.

Hva kan statsråden gjøre for at utbyggingen av E18 Arendal-Tvedestrand ikke forsinkes?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:54:33]: Regjeringa har følgt opp vedtaket i Stortinget under regjeringa Bondevik II om at det skal gjennomførast ekstern kvalitetssikring av konseptval, såkalla KS1, for vegprosjekt med kostnad over 500 mill. kr. Regjeringa har gjort unntak for vegprosjekt med byggjestart i perioden 2006–2009 og for ein del vegprosjekt med mogleg oppstart i perioden 2010–2013. Unntaka for perioden 2010–2013 er m.a. gjort på grunn av at fleire av prosjekta er komne langt i planlegginga etter plan- og bygningslova.

Regjeringa har bestemt at KS1 skal gjennomførast på strekninga frå Grimstad til fylkesgrensa mellom Telemark og Vestfold. Det finst ingen godkjend plan for strekninga Arendal–Tvedestrand, som vil vere ein del av kvalitetssikringa for den lengre strekninga.

KS1 er ein viktig fyrste del av planlegginga av E18 på heile strekninga gjennom Telemark og fram til Grimstad i Aust-Agder. For strekninga Arendal–Tvedestrand vil arbeidet med kommunedelplan og konsekvensutgreiing starte opp etter at KS1 er gjennomført.

Statens vegvesen ventar å ha utarbeidd grunnlaget for ein KS1, ei konseptvalutgreiing, og å ha gjennomført høyring av dokumentet innan mars 2008. Departementet legg til grunn at KS1 vil vere gjennomført før stortingsmelding om NTP 2010–2019 vert lagd fram for behandling i Stortinget.

Dette inneber at gjennomføring av KS1 ikkje vil seinke prosjektet, slik representanten Andersen hevdar i spørsmålet.

Torbjørn Andersen (FrP) [12:56:09]: Jeg takker for svaret.

Det har jo vært arbeidet med å få på plass E18-veistrekningen Arendal–Tvedestrand i rundt 40 år, og det må snart løsne for denne 20 km lange, svært dårlige og trafikkfarlige veistrekningen på Sørlandet. Det ville være til stor skade om disse nye KS1-kravene nå skulle forsinke Arendal–Tvedestrand-prosjektet ytterligere i mange år.

Hvis jeg skjønte statsråden riktig, sa hun at dette ikke skal forsinke framdriften av dette prosjektet. Det er krav om at kommunedelplaner må være gjennomført i løpet av 2007. Det er vanskelig å få disse planene i havn dersom man samtidig skal gjøre det etter at KS1-utredningene er foretatt, for det tar ca. ett år, så vidt jeg har skjønt.

Er det mulighet for å kjøre disse prosjektene parallelt, slik at ikke noe forsinkes? Hvordan mener statsråden dette kan gjøres nå, siden det ikke skal forsinkes?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:57:18]: E18 frå Arendal til Tvedestrand er jo ein del av stamvegrute 3. Statens vegvesen har i stamvegutgreiinga føreslått strekninga i prioritetsgruppe 2. Kommuneplanarbeidet vart starta opp i mai 2006, men vart stansa straks lista for KS1-prosjekt vart offentleg 11. september i fjor.

Arbeidet med kommunedelplan og konsekvensutgreiing vil ta tid. Uavhengig av KS1 vil kommuneplanarbeidet ta tid. Så KS1-arbeidet isolert sett, slik det er lagt opp frå departementet si side, skal ikkje forseinke prosjektet.

Torbjørn Andersen (FrP) [12:58:03]: Jeg takker statsråden for svaret.

Kan jeg oppfatte svaret fra statsråden slik at det nå en mulighet for å få på plass veistrekningen E18, mellom Arendal–Tvedestrand, i løpet av 2013? Så vidt jeg skjønner statsråden, burde det nå være en mulighet for det, at man unngår unødvendige forsinkelser slik vi har sett på grunn av krav til kommunedelplaner og ikke minst disse nye kravene når det gjelder kvalitetssikring – disse KS1-kravene.

Kan statsråden bekrefte at det nå er en viss mulighet for å få dette veiprosjektet – disse 20 km mellom Arendal og Tvedestrand som er en flaskehals og en skamplett på stamveinettet vårt på Sørlandet – i havn innen 2013?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:59:00]: Slik saka ligg, trur eg det kan verte vanskeleg å få planane ferdige. Arbeidet med kommunedelplan og konsekvensutgreiing vil truleg ta fleire år, etter det eg har fått opplyst. Av den grunn vil strekninga neppe vere aktuell før 2013. Det er i alle fall dei opplysningane eg har. Men kvalitetssikringa i seg sjølv vil ikkje vere det avgjerande, og det var det dette spørsmålet i utgangspunktet handla om.

Presidenten: Spørsmål 13 er besvart tidligere.