Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2007 kl. 10

Dato: 18.04.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Borghild Tenden (V) [12:47:17]: «Tidligere samferdselsminister Torild Skogsholm igangsatte arbeidet med utvikling og introduksjon av hydrogen- og biodrivstoff i samferdselssektoren. Bondevik II-regjeringen trappet også årlig opp bevilgningene til formålet over Samferdselsdepartementets budsjett. Lavutslippsutvalget har pekt på at økt bruk av alternative drivstoff er et viktig tiltak for å redusere klimagassutslippene i samferdselssektoren.

Ønsker statsråden å trappe opp innsatsen innenfor hydrogen- og biodrivstoff i samferdselssektoren?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:47:23]: Regjeringen prioriterer større summer til miljøvennlig drivstoff enn det som har skjedd under noen tidligere regjering.

Det er store miljøgevinster å hente gjennom å utvikle teknologier som er mer ressurseffektive, og som belaster miljøet mindre. Regjeringen prioriterer derfor høyt tiltak og virkemidler for å framskynde bruken av nye drivstoff og teknologier som kan redusere CO2-utslipp og andre miljøskadelige utslipp fra transportsektoren. For eksempel er det over Samferdselsdepartementets budsjett for 2007 bevilget 23,1 mill. kr til støtte for prosjekter knyttet til utvikling og bruk av alternative drivstoff og miljøvennlig teknologi i transportsektoren. Midlene blir bl.a. brukt til prosjekter som over tid kan gjøre både hydrogen- og biodrivstoff mer konkurransedyktig. Regjeringen vil videreføre denne FoU-innsatsen på alternative drivstoff og miljøvennlig teknologi.

Regjeringen vil også vurdere forslagene i Hydrogenrådets handlingsplan, som ble lagt fram i november 2006. Rådet tilrådde bl.a. en trinnvis opptrapping av den offentlige hydrogensatsingen. Som en del av satsingen på hydrogen har Regjeringen gitt hydrogenkjøretøy midlertidig fritak fra engangsavgift. I tillegg vil Samferdselsdepartementet, som samferdselsministeren har varslet, foreslå endringer i trafikkreglene for å gi alle hydrogenbiler tillatelse til å nytte kollektiv- og sambruksfelt, og alle typer hydrogenkjøretøy kan nå registreres med egen bokstavkode på skiltet: «HY».

I tråd med Soria Moria-erklæringen arbeider Regjeringen også med et introduksjonsprogram for bruk av biodrivstoff i Norge, et tiltak som målt i utslippsreduksjon pr. kjøretøy vil ha langt større effekt enn alle tidligere tiltak i Norge. Programmet inneholder bl.a. krav til innblanding av biodrivstoff i vanlig drivstoff. For at forbruker lettere skal kunne vite hvor stor andel biodrivstoff den enkelte bilmotoren aksepterer, har Samferdselsdepartementet bedt Vegdirektoratet om å vurdere hvorvidt opplysninger om akseptert andel biodrivstoff kan innarbeides i nye vognkort. Vegdirektoratet er også bedt om å undersøke muligheten for bruk av biodrivstoff i dagens bilpark.

Regjeringen vil også arbeide for at 2. generasjons biodrivstoff blir innarbeidet i drivstoffmarkedet på noe lengre sikt. 2. generasjons biodrivstoff har bedre miljøegenskaper og bedre drivstoffegenskaper enn 1. generasjons biodrivstoff. Det er også et stort potensial for norsk produksjon av 2. generasjons drivstoff.

Borghild Tenden (V) [12:51:10]: Jeg takker statsråden for svaret.

I Dagbladet i går, under temaet bil, var det fokus på miljøvennlige biler. Folk ønsker å kjøre miljøvennlig. Det å redusere engangsavgiften på flexi-fuel-biler er viktig. Venstre ønsker å gjøre det. Er det noe også denne regjeringen ønsker å gjøre?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:51:37]: Jeg tror ikke jeg kan være helt konkret i svaret på det. Det er jo en budsjettsak. Men det som er en kjent sak, er at Regjeringen har hatt og har gående et arbeid med å se helheten i bl.a. bilavgiftene, for å se på om det kan bidra til å stimulere ting i mer miljøvennlig retning. Hva det vil gi seg utslag i av konkrete avgiftsendringer, har jeg ingen mulighet for å redegjøre for nå.

Borghild Tenden (V) [12:52:10]: Jeg takker igjen for svaret.

Ifølge Dagbladet fredag den 16. mars i år vil samferdselsministeren fra Senterpartiet sette av flere milliarder kr fra drivstoffavgiften i et eget fond som skal fremme kjøp av elbiler og annen miljøvennlig transport. Er dette noe arbeids- og inkluderingsministeren fra Arbeiderpartiet støtter?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:52:36]: Her må jeg bare si at jeg ikke har sett det oppslaget, og at det er vanskelig for meg å kommentere hva samferdselsministeren har ment med det, uten at jeg har fått snakket med henne om det. Jeg vil derfor mene at det riktige her er at vi får komme tilbake med et skriftlig tillegg til dette svaret, slik at vi kan få svart fyllestgjørende på dette oppfølgingsspørsmålet.