Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2007 kl. 10

Dato: 18.04.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Gunnar Kvassheim (V) [11:42:33]: «Som en oppfølging av Lavutslippsutvalgets innstilling vil Venstre at Norge skal forplikte seg til å redusere klimagassutslippene med 30 pst. innen 2020.

Er statsråden enig i at et slikt ambisiøst mål er nødvendig som utgangspunkt for å få de ulike sektorene og næringsaktørene med på den krevende offensiven som trengs for å få ned klimagassutslippene?»

Statsråd Helen Bjørnøy [11:42:59]: Norge går, i likhet med EU, inn for å begrense økningen i den globale middeltemperaturen til maksimalt 2 ºC over det som vi kaller førindustrielt nivå. Realisering av dette målet vil kreve at de globale utslippene minst må halveres, sammenlignet med 1990-nivået innen 2050. Norge skal ta sin del i en dugnad som kan sikre tilstrekkelige reduksjoner i de globale utslippene. Regjeringen vil vurdere utslippsmål på mellomlang og lang sikt i en langsiktig strategi for å bidra til at økningen i den globale middeltemperatur holdes innenfor 2 ºC.

Høringen av Lavutslippsutvalgets innstilling er avsluttet. Departementet har fått inn en rekke uttalelser, der et stort flertall understreker betydningen av å fastsette et utslippsmål. Regjeringen arbeider nå med oppfølgingen av Lavutslippsutvalgets innstilling og vil komme tilbake til Stortinget med dette.

Gunnar Kvassheim (V) [11:44:23]: Jeg ser fram til det. Jeg håper statsråden kan bekrefte at det måltallet en eventuelt setter, vil ha relevans i forhold til Kyoto-målet, altså tilbake til 1990–1991.

Så har jeg et spørsmål knyttet til det faktum at Stortinget nå vet at de sektorvise klimahandlingsplanene først kommer i mai/juni, eventuelt juni, til Stortinget. Det betyr at de kommer så sent at de ikke kan bli behandlet her før sommerferien.

Hva er grunnen til at man ikke står ved den opprinnelige informasjonen til Stortinget om at meldingen skulle komme i mai? Med utgangspunkt i den informasjonen var en i Stortinget innstilt på å se om det var grunnlag for å få til et bredt klimapolitisk forlik allerede før sommeren. Nå vil vi være i den situasjonen at sluttbehandlingen først kan skje før jul, og det betyr at Norge står uten en avklart politikk her i et halvt år, en situasjon vi burde vært foruten. Det betyr at en kommer til å sakke akterut nasjonalt, og at en kommer i en bakevje også internasjonalt.

Statsråd Helen Bjørnøy [11:45:25]: Jeg har gjentatte ganger fra Stortingets talerstol sagt at klimameldingen om de sektorvise klimahandlingsplanene vil bli lagt fram våren 2007. Stortinget er på vanlig måte blitt orientert om framdriftsplanen for meldingen, noe som innebærer at meldingen legges fram i mai. Det er det vi jobber etter, og det er ingen endring i den framdriftsplanen.

Gunnar Kvassheim (V) [11:45:55]: Det betyr at den informasjonen som ble gitt til energi- og miljøkomiteen i går om at en kunne vente at disse sektorvise handlingsplanene ville bli lagt fram i juni, var feil, og at den informasjonen Stortinget har fått tidligere når det gjelder dette dokumentet, om at planene vil bli lagt fram i mai, er riktig.

Jeg vil i tilfelle anmode miljøvernministeren om å levere meldingen til Stortinget så tidlig i mai at det er grunnlag for å sluttbehandle den. Kommer den på mais siste dag, er det ikke realistisk å få dette i mål i løpet av de to ukene som gjenstår av sesjonen. Det vil være svært uheldig at Norge ikke får på plass et måltall, men enda verre at en ikke får sett hvilke av tiltakene det kan være bred enighet om i Stortinget. Jeg oppfatter dette som at Regjeringen synes å styre mot en framleggelse som vil gi den utgangen at en taper et halvt år i forhold til Stortingets behandling.

Statsråd Helen Bjørnøy [11:46:53]: For meg fortoner disse spørsmålene og kommentarene seg litt underlige, fordi jeg fra denne talerstolen mange ganger har sagt at stortingsmeldingen vil komme i løpet av våren 2007. Stortinget har gjennom vanlig framgangsmåte blitt orientert om at den legges fram i mai. Det arbeider vi etter, og det er ingen endring i de planene.