Stortinget - Møte mandag den 14. mai 2007 kl. 10

Dato: 14.05.2007
President: Carl I. Hagen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EUs rammeprogram om kultursamarbeid (Kultur 2007) ((Innst. S. nr. 179 (2006-2007), jf. St.prp. nr. 45 (2006-2007)))

  • Sak nr. 2

    Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Olemic Thommessen og Trine Skei Grande om omlegging av lisensinnbetaling til Norsk rikskringkasting (NRK) ((Innst. S. nr. 159 (2006-2007), jf. Dokument nr. 8:31(2006-2007)))

  • Sak nr. 3

    Interpellasjon fra representanten Tove Karoline Knutsen til kultur- og kirkeministeren:
    «I 2009 er det 150 år siden forfatteren Knut Hamsun ble født. Nobel-prisvinneren Knut Hamsun er, ved siden av Ibsen, Munch og Grieg, en av våre internasjonalt mest kjente kunstnere. På alle kontinenter finnes en betydelig interesse for Hamsun, og det forskes og undervises i Knut Hamsuns liv og forfatterskap ved flere universiteter. Også her hjemme er aktiviteten knyttet til Knut Hamsun betydelig, og ved Universitetet i Tromsø har man også etablert viktig kontakt med et internasjonalt nettverk av Hamsun-forskere. Interessen for Knut Hamsun relaterer seg både til hans banebrytende forfatterskap og til hans omstridte person. I forbindelse med jubileumsåret 2009 har man derfor mulighet til å belyse Knut Hamsun fra ulike vinkler: litterært, etisk og politisk.
    Hvordan kan Kultur- og kirkedepartementet bidra til at markeringen av 150-årsjubileet for en av våre internasjonalt mest kjente kunstnere blir så vellykket som mulig?»

  • Sak nr. 4

    Interpellasjon fra representanten Inge Lønning til kultur- og kirkeministeren:
    «I debatten om stat og kirke hevdes det ofte at Grunnloven § 2 er å forstå som en allmenn «verdiparagraf» for kongeriket Norge. Både historisk og aktuelt er dette en lite treffende grunnlovsforståelse. Grunnlovens bestemmelser om statsformen, religionen og den utøvende statsmakt (Kap. A og B) utgjør et hele, der den prinsipielle bestemmelse om statens offentlige religion (§ 2) gir hjemmelen for den konkrete utforming av det statlige kirkestyre (§§ 4, 12, 16, 21, 22 og 27).
    Vil statsråden se til at denne sammenheng blir lagt til grunn for utarbeidelsen av den kommende stortingsmelding om forholdet mellom stat og kirke, slik at Stortinget får et klart valg når det gjelder å avvikle eller opprettholde det statlige kirkestyre?»

  • Sak nr. 5

    Interpellasjon fra representanten Borghild Tenden til samferdselsministeren:
    «Hver dag går tusenvis av barn på sterkt trafikkerte og farlige veier til og fra skolen. Mange barn har blitt skadet på skoleveien. Flere steder har fylker og kommuner bevilget penger til å gjøre skoleveien tryggere. Samferdselsdepartementet har gjennom flere år bevilget penger til ulike trafikksikkerhetstiltak. Men fortsatt er altfor mange skoleveier farlige, og vi er i ferd med å få en ond sirkel: Stadig flere foreldre kjører barna til skolen fordi de synes veien er for farlig. Dermed øker biltrafikken. Det har ikke bidratt til tryggere skolevei.
    Vil statsråden ta initiativ til statlig medvirkning, utover eksisterende tiltak, slik at flere fylker og kommuner kan komme i gang med prosjekter for å sikre skoleveiene?»

  • Sak nr. 6

    Interpellasjon fra representanten Inga Marte Thorkildsen til nærings- og handelsministeren:
    «ILO-rapporten «A global alliance against forced labour» (2005) sier at det er ca. 12,3 millioner i tvangsarbeid i dag. 43 pst. av disse blir utnyttet i sex-industrien. Et viktig skritt i retning av å takle slavehandelen er å begrense etterspørselen. Staten gjorde en viktig erkjennelse da den innførte nulltoleranse for sexkjøp for egne ansatte. Denne nulltoleransen bør også gjelde for ansatte i bedrifter hvor staten er eier eller deleier. Å få slutt på slaveriet er et menneskerettsspørsmål og et likestillingsspørsmål, men det er også i bedriftenes egen interesse. Professor Ethan B. Kapstein uttalte i Morgenbladet i januar 2007 følgende: «Faktum er at de samme menneskene som driver med menneskehandel også bidrar til en stadig mer kriminalisert verdensøkonomi, og da ofte i samarbeid med korrupte tjenestemenn over hele verden.»
    Vil statsråden gå foran og bruke statens eierskap aktivt for å hindre slavehandel og fremme menneskerettighetene?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.50.