Stortinget - Møte mandag den 10. desember 2007 kl. 10

Dato: 10.12.2007

Dokumenter: (Innst. S. nr. 50 (2007-2008), jf. Dokument nr. 8:83(2006-2007))

Sak nr. 5

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Siv Jensen og Harald T. Nesvik om en fremdriftsplan for å sikre en varm, valgfri og verdig eldreomsorg som skinner

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten er det satt fram 23 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–5, fra Vigdis Giltun på vegne av Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti

  • forslagene nr. 6–23, fra Vigdis Giltun på vegne av Fremskrittspartiet

Det voteres over forslagene nr. 6–23, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om etablering av en ordning med statlig eldreombud.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av finansieringsmodellen for eldreomsorgen med sikte på en statlig overtagelse av finansieringsansvaret.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det innføres fritt brukervalg for alle pleie- og omsorgstjenester.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det innføres registrering av de som får avslag på søknader om pleie- og omsorgstjenester.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det innføres ventelisteregistrering av de som har fått innvilget søknad, og som venter på sykehjemsplass.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten for å innføre RAI/RUG-systemet som grunnlag for betaling av institusjonsomsorgen.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å tillegge Sosial- og helsedirektoratet godkjenningsmyndighet for bemanningsplanene ved landets sykehjem, slik at pleietrengende sykehjemsbeboere sikres et faglig forsvarlig nivå på bemanningen, uavhengig av bosted.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre statlige bemanningsnormer for sykehjem, både når det gjelder leger og sykepleiere.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en fremdriftsplan for hvordan man innen 2012 skal oppnå 25 prosent dekningsgrad av heldøgns pleie- og omsorgsplasser i forhold til antall eldre over 80 år.»

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å endre fribeløpet i vederlagsforskriften til 25 prosent av grunnbeløpet i folketrygden.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre bindende normerte satser og kriterier for omsorgslønn.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen overføre finansieringsansvaret for trygghetsalarmer til folketrygden.»

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme en plan med incentiver for å heve statusen til og tilgangen på arbeidskraft i pleie- og omsorgssektoren, samt for å øke bruken av frivillig sektor.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre krav om vandelsattest for de som jobber i pleie- og omsorgssektoren.»

Forslag nr. 20 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremlegge en plan for å sikre en økning av antall medisinske sengeposter ved norske sykehus.»

Forslag nr. 21 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede muligheter for bruk av sykehjemsmoduler.»

Forslag nr. 22 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre forsøk i enkelte kommuner med bruk av registreringssystem, jf. bruk av «Digitalpenn» i Solna Stad i Sverige.»

Forslag nr. 23 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre finansieringen av legemidler i sykehjem slik at sykehjemsbeboere får dekket utgifter til legemidler på samme måte som eldre som bor utenfor institusjon.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.09.06)

Presidenten: Så er det forslagene nr. 1–5, fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det utarbeides en klar definisjon for hva som skal betegnes som heldøgns pleie- og omsorgstilbud.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å implementere oppsøkende og forebyggende hjemmesykepleie i lov om helsetjenesten i kommunen, i tråd med innholdet i forslaget i Dokument nr. 8:83 (2006- 2007).»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av refusjonsordningene for fysioterapi med den hensikt å lage et enhetlig regelverk for hele landet.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede det organisatoriske og finansielle ansvaret for driften av intermediære avdelinger og hospice.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om en ordning med stimuleringstiltak eller øremerkede driftstilskudd til eldresentre i Norge.»

Det vil bli votert alternativt mellom disse forslagene og komiteens innstilling.

Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 8:83 (2006-2007) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Siv Jensen og Harald T. Nesvik om en fremdriftsplan for å sikre en varm, valgfri og verdig eldreomsorg som skinner – bifalles ikke.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslagene fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ble innstillingen bifalt med 71 mot 27 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.09.59)