Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2008 kl. 10

Dato: 06.02.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Øyvind Korsberg (FrP) [13:05:25]: Jeg har følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«I en fersk rapport fra russiske veterinærmyndigheter kritiseres forholdene ved en rekke norske fiskeribedrifter. Ifølge Mattilsynet er det brudd på norske og russiske regler av ulik alvorlighetsgrad. Det har lenge vært strid om hvilke norske fiskerivirksomheter som skal få lov å eksportere fisk til Russland.

Hva vil statsråden gjøre for å forbedre hygienekvaliteten ved norske fiskeribedrifter, og vil statsråden sørge for at norske fiskeribedrifter får mer forutsigbare forhold når det gjelder eksport til Russland?»

Statsråd Helga Pedersen [13:05:59]: I fjor høst var to russiske inspeksjonsteam i Norge for å se på sjømatvirksomhetene. Russisk veterinærtjeneste har nylig sendt over en rapport hvor de peker på det de mener er forbedringspunkter ved de inspiserte norske virksomhetene.

Mattilsynet deltok også på inspeksjonen og har fulgt opp virksomhetene som en del av det ordinære tilsynet etter gjeldende norsk regelverk. Ingen av avvikene som Mattilsynets inspektører fant, var av en slik karakter at det var nødvendig med stenging eller omsetningsforbud.

Det er viktig for meg å presisere at den hygieniske standarden på norske fiskerivirksomheter gjennomgående er god, og at virksomhetene er godkjente for eksport til hele verden. De som ønsker å eksportere til Russland, må i tillegg forholde seg til kravene fra den russiske veterinærtjenesten. Mattilsynets inspektører følger derfor også opp virksomhetene i forhold til tilbakemeldingene fra russiske myndigheter.

Rapporten fra den russiske veterinærtjenesten viser stort sett avvik som er sammenfallende med dem som Mattilsynet påviste. Flesteparten av disse er derfor allerede lukket, eller de er i ferd med å bli lukket.

Selv om den hygieniske standarden i norske fiskerivirksomheter gjennomgående er god, skal vi satse enda mer på kvalitet og hygiene i 2008. Det vil bli ført mer tilsyn, og Mattilsynet vil påse at avvikene blir lukket raskere. For øvrig vil jeg gjøre oppmerksom på at ansvaret for at maten er trygg, ligger til Helse- og omsorgsdepartementet.

Som en del av Regjeringens ferskfiskstrategi vil Mattilsynet i 2008 fokusere på landinger og håndtering av fersk fisk, og de vil i den forbindelse også gjennomføre en nasjonal tilsynskampanje når det gjelder sjømat.

Russland er et av de viktigste markedene for norsk sjømat. Det er Regjeringens målsetting at alle som ønsker det, skal få mulighet til å eksportere til Russland. Vi ønsker en situasjon der handelen igjen går fritt, uten restriksjoner.

Når det er sagt, må vi imidlertid ha respekt for og akseptere at Russland som importland kan ha spesielle forhold som de ut fra egne behov og interesser ønsker å ivareta. Vi må også forholde oss til at ansvars- og arbeidsfordeling mellom næring og myndigheter er en annen der enn hos oss. Så lenge Russland ikke er medlem av WTO, er dette spesielt viktig å forstå.

Jeg mener at vår målsetting om friest mulig handel bare kan nås gjennom et samarbeid med russiske myndigheter. Norske myndigheter, og spesielt Mattilsynet, er derfor opptatt av å utvikle et godt samarbeid med den russiske veterinærtjenesten. I fjor ble det etablert en felles norsk-russisk arbeidsgruppe som er et fast møteforum for å diskutere problemstillinger knyttet til handel med sjømat. Gjennom dette samarbeidet ønsker vi å oppnå aksept for det norske systemet for sjømatproduksjon, forvaltning og tilsyn.

Øyvind Korsberg (FrP) [13:08:48]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg synes det var mye bra og positivt i det svaret som statsråden kom med, og mitt inntrykk er at Regjeringen har satt et nødvendig fokus på dette med matsikkerhet og de krav man har i forbindelse med EØS-avtalen. Det har også kommet en rapport fra ESA som har rettet kritikk mot den jobben Mattilsynet har gjort. Det var vel i fjor høst.

Som statsråden var inne på, er det russiske markedet et av de viktigste markedene for eksport av norsk fisk. Det jeg tror næringen opplever, og det man kan danne seg et inntrykk av ut fra det mediebildet som til enhver tid råder når det gjelder eksport til Russland, er at Russland er en krevende partner og har strenge krav til dem som skal eksportere til Russland. Da er spørsmålet: Blir de kravene Russland har, endret underveis, eller ligger de fast når det gjelder import?

Statsråd Helga Pedersen [13:10:00]: Jeg vil for det første kommentere kort den ESA-rapporten. Den blir nå fulgt opp ved at man har mer tilsyn, og ved at Mattilsynet har større fokus på å lukke avvik fortere. Det er en rapport vi har tatt på største alvor. Når det gjelder spørsmålet om de russiske kravene har endret seg: Importrestriksjonene på norsk oppdrettslaks startet med beskyldninger om funn av fremmedstoffer i laksen. Det var altså ikke hygiene som var utgangspunktet. Det er et tema som er kommet sterkere på banen den siste tiden. Om vi er enig eller uenig i de innvendingene den russiske veterinærtjenesten har mot norsk sjømat, anser jeg det som svært viktig at vi har gode svar på de spørsmålene de stiller. Det krever grundighet både fra Fiskeri- og kystdepartementets side, fra det norske mattilsynets side og ikke minst fra den norske næringens side.

Så skal det også sies at selv om den situasjonen vi har nå, er en uønsket situasjon, fordi den ikke sikrer like konkurransevilkår for norske eksportører, har eksporten av laks til Russland økt i denne perioden.

Øyvind Korsberg (FrP) [13:11:26]: Jeg takker statsråden igjen for svaret.

Slik som situasjonen er nå, er det de russiske veterinærmyndigheter og Mattilsynet som på en måte legger premissene for dem som skal få lov til å eksportere til Russland, gjennom den kontrollen de gjør. Det vi i Fremskrittspartiet har etterlyst noen ganger både når det gjelder laks og innenfor pelagisk sektor og muligheten for å eksportere til Russland, er et sterkere engasjement fra Regjeringen og fra statsråden i en dialog med russiske myndigheter på statsrådsnivå - rett og slett for å sikre mer forutsigbarhet for fiskerinæringen. Jeg kunne tenke meg å utfordre statsråden på om det vil være grunnlag for å ha en kontakt på statsrådsnivå med russiske myndigheter for å få et mer overordnet bilde og et fastere regelverk når det gjelder eksport til Russland.

Statsråd Helga Pedersen [13:12:28]: La meg bare understreke at Regjeringens langsiktige mål er at det norske mattilsynet skal være godkjent av russiske myndigheter som den etaten som godkjenner norsk sjømat for eksport. På kort sikt jobber vi for at flest mulig bedrifter skal bli inspisert.

Så er det jo slik at flere statsråder har tatt opp denne saken med de russiske motparter. Blant annet har utenriksministeren tatt opp dette flere ganger. Selv skulle jeg hatt møter med lederen for den russiske fiskerikomiteen i Oslo denne uka, men han måtte dessverre avlyse sitt besøk. Det vil selvfølgelig bli fulgt opp på politisk nivå i tiden som kommer. Men det nytter ikke med den politiske dialogen alene. Det må også følges opp på faglig nivå og med god dokumentasjon på at sjømaten vår er trygg å spise, både for russere og for norske innbyggere.

Presidenten: Dagens kart er dermed ferdigbehandlet.

Forlanger noen ordet før møtet heves? - Møtet er hevet.