Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 2008 kl. 10

Dato: 12.03.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Bent Høie til fornyings- og administrasjonsministeren, vil bli besvart av helse- og omsorgsministeren på vegne av fornyings- og administrasjonsministeren.

Bent Høie (H) [13:12:37]: «Har Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) kompetanse til å utarbeide ny personregisterlov, og vil en overføring til FAD sikre at loven kommer raskere til behandling i Stortinget?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:12:51]: Justiskomiteen la til grunn da personopplysningsloven ble vedtatt, at en etterkontroll burde gjennomføres etter at loven hadde virket i om lag fire år. Resultatet av etterkontrollen og eventuelle forslag til endringer eller justeringer i lovverket ble forutsatt framlagt for Stortinget på egnet måte.

Det er justisministeren som har ansvaret for personopplysningsloven og dermed også etterkontrollen. Fornyingsministeren har ansvaret for personopplysningsforskriften. Regjeringa har ingen planer om å endre denne fordelinga.

Personvernet utsettes for press, ikke minst som følge av en rivende teknologisk utvikling. For å møte utfordringene innenfor de områdene som fornyings- og administrasjonsministeren har ansvaret for, har Fornyingsdepartementet den seinere tida styrket sin personvernkompetanse vesentlig. Blant annet forbereder departementet for tida forskrifter som skal regulere innsyn i arbeidstakeres e-post. Jeg har fått opplyst fra Justisdepartementet at arbeidet med etterkontrollen er godt i gang. Som et ledd i etterkontrollen skal det før sommeren fremmes en proposisjon som bl.a. gir hjemmel for at Statens innkrevingssentral skal overta innkrevinga av tvangsmulkt som Datatilsynet ilegger.

Bent Høie (H) [13:14:10]: Vi har tidligere i dag hørt justisministeren bekrefte at den nye personopplysningsloven kommer til Stortinget før sommeren. Ett av de områdene der det er store utfordringer knyttet til personvern, er helse- og omsorgsområdet. Helse- og omsorgsministeren har jo også fremmet forslag for å begrense tilgang til helseopplysninger, f.eks. hvem som skal ha tilgang til pasientjournaler ved sykehus. Vil også helseministeren innføre regler som sikrer at pasienten har tilgang til å få lese loggen over hvem som har vært inne og sett på pasientens pasientjournal? Jeg tror at en slik overvåkning av titterne kanskje ville ha begrenset lysten som en del ansatte i helsevesenet har til f.eks. å sjekke naboens pasientjournal.

Statsråd Sylvia Brustad [13:15:12]: Det er helt riktig som representanten Høie sier, at dette er en utfordring ikke minst innenfor helseområdet. Det er også helt riktig at Regjeringa nylig har fremmet forslag om å endre lovverket, slik at det blir et absolutt forbud mot å gå inn og snoke i journaler som helsepersonell ikke bør ha tilgang til. Det er jo fordi vi skal forsikre oss enda mer om at mennesker må være trygge på at bare de som trenger å ha innsyn i sensitive pasientopplysninger, faktisk får det. Så jeg håper at Stortinget slutter seg til det.

Så til spørsmålet om muligheter til å se loggen. Det har vi ikke tatt noen endelig stilling til, men systemet er jo i dag slik at en etter hvert kan gå inn og se hvem som har vært inne og sjekket. Det mener jeg en så langt som mulig bør ha åpenhet for, og så tar jeg med meg innspillene fra representanten Høie - også i samarbeid med fornyings- og administrasjonsministeren - akkurat om hvorvidt den det gjelder, skal ha mulighet til å gå inn og sjekke hvem som vet det. Det har ikke Regjeringa tatt stilling til på dette tidspunkt.

Bent Høie (H) [13:16:15]: Det var alt, president.

Presidenten: Det var alt.