Stortinget - Møte tirsdag den 22. april 2008 kl. 10

Dato: 22.04.2008
President: Thorbjørn Jagland

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Redegjørelse av utenriksministeren om viktige EU- og EØS-saker i løpet av inneværende halvår

  • Sak nr. 2

    Innstilling fra utenrikskomiteen om norsk politikk for forebygging av humanitære katastrofer ((Innst. S. nr. 173 (2007-2008), jf. St.meld. nr. 9 (2007-2008)))

  • Sak nr. 3

    Innstilling frå transport- og kommunikasjonskomiteen om utvidelse av bompengeinnkrevingen på Kristiansund og Freis fastlandsforbindelse (Krifast) i Møre og Romsdal ((Innst. S. nr. 184 (2007-2008), jf. St.prp. nr. 41 (2007-2008)))

  • Sak nr. 4

    Interpellasjon fra representanten Sonja Irene Sjøli til helse- og omsorgsministeren:
    «Kvinner over hele landet opplever nå et dårligere tilbud om fødsels- og barselomsorg som følge av at sykehusene må omstille sin virksomhet for å nå kravet om økonomisk balanse. Ved St Olavs Hospital reduseres kapasiteten på fødetilbudet betydelig for at avdelingen skal spare om lag 20 mill. kroner. Prisen for dette er at de fødende opplever større utrygghet og mer stress i fødesituasjonen, og fagfolk advarer mot økt fare for komplikasjoner. Flere fødeavdelinger i landet har nå varslet at de vil holde feriestengt i flere uker i sommer, hvilket særlig rammer kvinner i distriktene. I Dagbladet 31. mars 2005 uttalte daværende stortingsrepresentant Sylvia Brustad at «vi må sette foten ned slik at sparetiltak ikke alltid rammer kvinner og barn».
    Hva vil statsråden konkret gjøre for å forhindre at sparetiltakene i helseforetakene rammer kvinner og barn?»

  • Sak nr. 5

    Interpellasjon fra representanten Laila Dåvøy til helse- og omsorgsministeren:
    «Mangel på samhandling i helsetjenestene, både mellom nivåene og innenfor det enkelte nivå, er en av de største utfordringene i sektoren i dag. Det må legges til rette for et sammenhengende pasientforløp, slik at ikke pasientene opplever å bli kasteballer mellom avdelinger og/eller mellom kommune og sykehus. Manglende samhandling resulterer i unødvendige innleggelser og reinnleggelser i sykehus. Dette rammer særlig mennesker med behov for spesialiserte og sammensatte tjenester over tid, som de sykeste eldre, rusmiddelavhengige, mennesker med alvorlige psykiske lidelser, kronisk syke og mennesker med funksjonshemning. Det er også svært dårlig samfunnsøkonomi. Et virkemiddel for å stimulere til bedre samhandling til beste for pasienten er finansieringssystemet.
    Hvilke tiltak ser statsråden at hun vil iverksette for å sikre helhetlige helse- og omsorgstjenester?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.22.