Stortinget - Møte onsdag den 7. mai 2008 kl. 10

Dato: 07.05.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Martin Engeset (H) [11:30:07]: Jeg har følgende spørsmål til miljø- og utviklingsministeren:

«Gjennom Moss Avis har det fremkommet at selskapet Movar IKS gjennom årene 2004, 2005, 2006 og 2007 har overskredet den fastsatte konsesjonsgrense for deponering av avfall med opptil 75 prosent. Fylkesmannen i Østfold har fastsatt en øvre grense på 40 000 tonn, mens selskapet i 2007 har deponert 70 000 tonn.

Hva vil statsråden gjøre for å påse at de statlige regionale miljømyndigheter (fylkesmannen) følger opp at gitte konsesjonsvilkår etterleves, og at alvorlige brudd på konsesjonsbestemmelsene får konsekvenser?»

Statsråd Erik Solheim [11:30:55]: La meg først takke representanten Engeset for å ta opp denne viktige saken for folk i Mosseregionen, og dermed også bidra til det nødvendige presset for å få stoppet denne forurensningen.

Alle deponier for avfall skal ha tillatelse etter forurensningsloven. Det er svært viktig at avfallsanleggene drives i henhold til de vilkårene som settes i tillatelsen. De overskridelser av konsesjonsgrensen for deponering av avfall som har skjedd ved avfallsanlegget til Movar IKS, er ulovlige og uakseptable. Det er fylkesmannen som behandler søknader om tillatelse til deponering av avfall, og som har ansvar for å føre tilsyn med at vilkårene i tillatelsen overholdes.

Det sier seg selv at det er grenser for hvor langt statsråden kan gå inn i saken, men jeg nevner på generelt grunnlag at miljøvernmyndighetene har ulike virkemidler å ta i bruk for å sikre at konsesjoner overholdes. Forurensningsloven gir hjemmel til å fatte vedtak om tvangsmulkt for å sikre etterlevelse av tillatelsen, samt vedtak om omgjøring eller tilbakekall av tillatelsen. Normalt er det likevel tilstrekkelig med mindre inngripende virkemidler for å sikre at konsesjonen etterleves, slik som gjennomføring av tilsynsaksjon og annen oppfølging av avfallsdeponiet.

Vi er blitt informert om at fylkesmannen i Østfold tidligere i vår var på tilsynsaksjon hos Movar IKS etter klage på luktulemper i området rundt deponiet. I rapporten fra fylkesmannen etter tilsynsaksjonen konkluderes det med at det trolig er en sammenheng mellom luktulempene og de overskridelsene som skjedde ved deponiet i 2007. Dette er veldig uheldig. Umiddelbart etter tilsynsaksjonen ble fylkesmannen forsikret fra Movar IKS om at mengden avfall som går til deponiet i 2008, skal holdes under den fastsatte grensen på 40 000 tonn. Movar IKS er et interkommunalt avfallsselskap, og jeg er kjent med at saken også følges opp lokalt i Moss kommune. Jeg vil understreke at avfallsselskaper som bryter konsesjonsvilkårene, undergraver regelverket for avfallshåndtering. Brudd på konsesjonsvilkårene kan få negative miljøkonsekvenser og medføre ulemper for nærmiljøet og lokalbefolkningen.

På bakgrunn av den informasjonen jeg nå har fått, har jeg tillit til at fylkesmannen i Østfold nå følger opp saken overfor Movar IKS.

Martin Engeset (H) [11:33:19]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at statsråden så tydelig sier at dette er ulovlige og uakseptable brudd på bestemmelsene.

Det er jo slik at offentlige myndigheter ofte er svært påpasselige med å påse at næringslivet og private overholder alt som er av lover, regler og bestemmelser. I dette tilfellet derimot ser vi at den interkommunale avfallsplassen i årevis har overskredet konsesjonsgrensene, og har informert fylkesmannens miljøvernavdeling om dette, men overskridelsene har fått lov til å fortsette år etter år, uten at fylkesmannen har løftet en finger. Er statsråden fornøyd med at statens regionale miljømyndigheter på denne måten har sittet med hodet under armen og armen i bind, for å si det litt enkelt?

Statsråd Erik Solheim [11:34:10]: La det ikke være det minste fnugg av tvil om at representanten Engeset og jeg er enige om at det ikke er en unnskyldning for å gjøre noe ulovlig eller forurense at man er statlig, kommunal eller interkommunal. Nøyaktig på prikken de samme krav skal stilles til alle virksomheter, enten de er helt private, halvt private eller kvart private, enten de er kommunale, interkommunale eller statlige. Alle skal holde seg til det regelverket som gjelder i Norge.

Det er vanskelig for meg å ta stilling til hvorvidt fylkesmannen burde grepet inn på et tidligere tidspunkt. Det viktige nå er at vi har fått en klar forsikring fra fylkesmannen i Østfold om at saken nå følges opp overfor Movar. Selskapet har forsikret at de fra nå av skal holde seg innenfor de regler som er fastsatt. Vi skal selvsagt være i løpende dialog med fylkesmannen for å forsikre oss om at det tilsynsansvaret fylkesmannen har, blir iverksatt fullt ut fra nå av.

Martin Engeset (H) [11:35:12]: Jeg takker for det tilleggssvaret. Det er mye som tyder på at en del kommunale avfallsplasser legger seg så lavt i pris når det gjelder deponiavgiften, at de tiltrekker seg betydelige mengder avfall fra et stort geografisk område, langt utenfor sitt eget geografiske nedslagsfelt. Dette skaper en slags avfallstrafficking, som bidrar til høye utslipp ved transport, langt lavere sorteringskrav enn hva som er miljømessig riktig, og i siste instans en undergraving av de tverrpolitiske målsettingene i avfalls- og miljøpolitikken. Kan statsråden sitte rolig som miljøvernminister for et miljøparti som SV og se på dette?

Statsråd Erik Solheim [11:36:02]: Jeg er enig med representanten Engeset i at spørsmålet om avfallshåndtering er et tema hvor det er mye ugjort i Norge, og hvor vi gradvis vil måtte få et strengere regelverk. Vi må få til bedre håndtering av dette. Et forslag om forbud mot deponering av nedbrytbart avfall er til behandling i Miljøverndepartementet, og det vil føre til utbygging av alternativ behandlingskapasitet. Det foreligger også planer for utbygging av behandlingsanlegg over hele landet. Avfallet skal i framtiden materialgjenvinnes, og det skal gjenvinnes som energi gjennom forbrennings- og biogassproduksjon. Så jeg er enig i det grunnleggende som Engeset trekker opp, at dette er et område hvor vi har en betydelig jobb å gjøre framover, både i Moss og nasjonalt.