Stortinget - Møte tirsdag den 17. juni 2008 kl. 15.27

Dato: 17.06.2008

Dokumenter: (Innst. S. nr. 276 (2007-2008), jf. St.prp. nr. 51 (2007-2008))

Sak nr. 12

Innstilling frå næringskomiteen om samtykke til norsk innmelding i FNs turistorganisasjon, United Nations World Tourism Organization (UNWTO)

Talere

Votering i sak nr. 12

Sigvald Oppebøen Hansen (A) [20:10:43] (ordførar for saka): I denne saka ber Regjeringa om Stortinget sitt samtykke til å melde Noreg inn i Unitet Nations World Tourism Organization, UNWTO. Ein slik medlemskap vil gje norske reiselivsaktørar tilgang til eit stort internasjonalt kompetansenettverk.

Denne saka er ei klar oppfølging av den nasjonale strategien for reiselivsnæringa som Regjeringa presenterte i desember i fjor. Denne medlemskapen inneber m.a. at norske myndigheiter og reiselivsnæringa får oppdatert statistikk og analysar og dessutan regelmessige trend- og prognoserapportar.

Det er ingen tvil om at me treng høg kompetanse blant alle dei som jobbar i reiselivsnæringa. Men me har òg eit behov for kunnskap om næringa. Kompetanse er nemleg ein føresetnad for at norske bedrifter skal kunne utnytte dei moglegheitene som ligg i reiselivet. Medlemskapen i UNWTO vil medverke til å nå måla som Regjeringa har sett for reiselivsnæringa, nemleg auka verdiskaping og produktivitet, levedyktige distrikt gjennom fleire heilårsarbeidsplassar og, ikkje minst, berekraftig turisme.

Det er kanskje på det siste området, det som gjeld berekraftig reiseliv, at det er særskilt behov for betre kunnskap. Dette er eit område som UNWTO har sterkt fokus og mykje kompetanse på. Denne organisasjonen har nemleg etablert eit stort nettverk av bedrifter og utdanningsinstitusjonar over heile verda som norske aktørar kan lære av. For både næringa og myndigheiter vil ein medlemskap vere viktig for utveksling av erfaringar og kunnskap. Heile nettverket består av 157 medlemsland.

Eg går ut frå at Framstegspartiet sjølv vil argumentere for sitt eige mindretalsforslag, men eg vil frå mi side tilrå innstillinga.

Øyvind Korsberg (FrP) [20:13:22]: Jeg skal bare knytte noen korte kommentarer til forslaget vårt. Vi skal jo debattere en reiselivsmelding om litt her i salen.

Det det blir tatt stilling til i denne saken, er en liten del av den nasjonale reiselivsstrategien som Regjeringen har lagt fram. Vi hadde jo ønsket at Regjeringen skulle legge fram en sak for Stortinget når det gjelder reiseliv, der man kan se helheten og diskutere helheten både nasjonalt og internasjonalt. Det får vi altså ikke anledning til, men vi får bare enkeltelementer. Vi mener at det er viktig å behandle reiselivsnæringens rammevilkår bredt; derfor ønsker vi å stemme imot dette forslaget fra Regjeringen.

Vi har jo merket oss at det er sagt at dette er et ønske som reiselivsnæringen har kommet med. Vel, ut fra de svarene vi har fått fra departementet på de spørsmål vi har stilt, kan man jo ikke si at det er et bredt krav fra reiselivsnæringen. Det var vel Fellesforbundet som bad Regjeringen vurdere et medlemskap.

Dette er altså en organisasjon som har eksistert siden midten av 1970-tallet. Det er ikke en ny organisasjon. Det er ingen andre nordiske land som er med i denne organisasjonen, så at det skal gi så veldig mange fordeler og være en viktig kilde, kan man sikkert stille spørsmål ved. Det blir nok en viktig kilde for kurs og konferanser for embetsverket, men noe mer enn det er jeg stygt redd for at det ikke kommer ut av det.

Til slutt tar jeg opp Fremskrittspartiets forslag.

Presidenten: Representanten Øyvind Korsberg har tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 12.

(Votering, se side 3787)

Votering i sak nr. 12

Presidenten: Under debatten har Øyvind Korsberg satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme en reiselivsmelding der et eventuelt medlemskap i UNWTO blir en del av meldingen.»

Det vil bli votert alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstilt:

Utenriksdepartementet gis fullmakt til å melde Norge inn i FNs turistorganisasjon, United Nations World Tourism Organization (UNWTO).

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 80 mot 24 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.44.01)