Stortinget - Møte tirsdag den 17. juni 2008 kl. 15.27

Dato: 17.06.2008

Dokumenter: (Innst. S. nr. 300 (2007-2008), jf. St.meld. nr. 24 (2007-2008))

Sak nr. 5

Innstilling fra utenrikskomiteen om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2007

Talere

Votering i sak nr. 5

Øyvind Vaksdal (FrP) [15:30:22] (ordfører for saken): Jeg vil bare knytte noen få kommentarer til saken. Som en ser, er innstillingen fra utenrikskomiteen enstemmig.

Jeg er tilfreds med at både Regjeringen og et enstemmig storting mener at OSSE må konsentrere arbeidet om organisasjonens kjerneoppgaver, som et forum for dialog og samarbeid om sikkerhetspolitiske spørsmål i bred forstand. Det er i tillegg viktig å understreke OSSEs aktive rolle i å forsøke å løse de gjenværende konflikter i Sør-Kaukasus og Moldova, og det fokus som rettes mot dette.

OSSE har, både ved tilstedeværelse i de ulike land og med demokratiserings- og menneskerettighetsprogrammer, spilt en viktig rolle i de omstillingsprosesser som har vært gjennomført, og som enkelte steder pågår fortsatt. Det er også avgjørende at organisasjonens rolle med arbeid for sikkerhet og stabilitet videreføres. Organisasjonen må heller ikke svekke fokuset på etniske og regionale konflikter, organisert kriminalitet, menneskehandel, omsetning av våpen og narkotika og internasjonal terrorisme. Også på disse områder har det vist seg at OSSE kan spille en viktig rolle.

Til slutt vil jeg understreke at utenriksministrenes beslutning fra Madrid om styrking av grensekontrollen mellom de sentralasiatiske land og Afghanistan aktivt må følges opp.

Alf Ivar Samuelsen (Sp) [15:32:04]: Jeg slutter meg fullt ut til det som ble sagt av saksordføreren. Imidlertid vil jeg rette oppmerksomheten mot det som i mange kretser kalles den glemte krigen. Det er situasjonen i Tsjetsjenia, som langt fra er ideell. Vi vet at det er en vanskelig sak å ta opp med Russland, men ikke desto mindre bør OSSE, såfremt det er praktisk mulig, ta dette opp med russiske myndigheter.

Jeg har brukt litt tid på å lese noe av det som den politiske journalisten Anna Politkovskaja har skrevet. Jeg må bare innrømme at det var rystende lesning. Situasjonen kan tilsynelatende se ut til å være noenlunde stabil, men det er langt fra en fredelig og rettferdig situasjon. Så min oppfordring er: Om det er mulig, vær snill og hold fram også den situasjonen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 3785)

Votering i sak nr. 5

Komiteen hadde innstilt:

St.meld. nr. 24 (2007-2008) - om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2007 - vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.