Stortinget - Møte torsdag den 19. juni 2008 kl. 10

Dato: 19.06.2008

Dokumenter: (Innst. S. nr. 317 (2007-2008), jf. St.prp. nr. 55 (2007-2008))

Sak nr. 3

Innstilling fra forsvarskomiteen om investeringar i Forsvaret

Talere

Votering i sak nr. 3

Henning Skumsvoll (FrP) [15:27:56] (ordfører for saken): Formålet med St.prp. nr. 55 om investeringer i Forsvaret er å be om Stortingets godkjenning av oppstart av to nye investeringsprosjekt samt å be om godkjenning av endringer av tidligere godkjente prosjekt og å orientere Stortinget om framtidige, planlagte prosjekt og andre tiltak.

Utgangspunktet for godkjenning av investeringsprosjektene i Forsvaret er budsjettproposisjonen for 2007-2008. Proposisjonen har følgende innhold:

  • Godkjenning av kostnadsramme for to nye materiellprosjekt, kap. 1760 post 45: Logistikkprosjektet i LOS-programmet i Forsvaret, og deltakelse i et multinasjonalt program for strategisk lufttransportkapasitet

  • Godkjenning av endring av omfang og kostnadsramme for to tidligere vedtatte eiendoms-, bygg- og anleggsprosjekt, kap. 1710 post 47: Setermoen - flerbrukshall - fase 3, og sammenbinding av Mauken-Blåtind skytefelt

  • Godkjenning av endring av omfang og kostnadsramme for tidligere vedtatte materiellprosjekt, kap. 1760 post 45: Nye fregatter

  • Informasjonssaker, kap. 1710 og kap. 1760: Økt rekruttering av kvinner i Forsvaret, utfasing av C-130H Hercules transportfly, nyanskaffelse av pansrede kjøretøy til bruk i operasjoner i utlandet, og nye kampfly

LOS-programmet i Forsvaret inneholder flere prosjekt for å etablere et felles integrert forvaltningssystem, FIF, i Forsvaret. Det første større leveranseprosjektet ble innført i 2003 og gav Forsvaret et nytt system for eksternregnskap. Det andre større prosjektet er økonomiprosjektet.

Økonomiprosjektet i LOS-programmet vil i løpet av 2008 levere en løsning som vil gi Forsvaret et fellessystem for økonomisk internregnskap, styring, ledelse og materiellregnskap. I denne sammenheng er det viktig å merke seg at logistikkprosjektet gjenstår. Dette prosjektet vil gi innsparingsmuligheter, og vi ser derfor nødvendigheten av en videreføring av prosjektet.

Videre omhandler proposisjonen deltakelse i et multinasjonalt program for strategisk lufttransportkapasitet. Forsvarsdepartementet har analysert behovene i «konseptuell løysing» for militær lufttransportkapasitet og konkludert med at Forsvaret har behov for både taktisk og strategisk lufttransportkapasitet, jf. St.prp. nr. 78 for 2006-2007. Det er i denne sammenheng viktig at den taktiske delen av denne kapasiteten skal være under nasjonalt eie og nasjonal kontroll. Ut fra vedtaket om å kjøpe nye C-130J Hercules transportfly er det en akseptabel løsning at den strategiske delen kan være en del av en flernasjonal pool.

Fremskrittspartiet stiller seg derimot undrende til at dagens C-130H Hercules transportfly er tatt ut av tjeneste, etter at det har vært bevilget ca. 300 mill. kr til vedlikehold av disse flyene helt fram til 2007 for å sikre en operativ kapasitet fram til ca. 2015. Fremskrittspartiet ønsker i denne sammenheng å vise til St.prp. nr. 1 for 2006-2007 for budsjetterminen 2007 hvor det framkommer følgende:

«Det er inngått kontrakt om å skifte yttervinger på fire av våre C-130 Hercules transportfly for å fjerne restriksjonene som ble innført i april 2005. Disse restriksjonene ble innført etter anbefaling fra flyprodusenten, og har redusert flyenes kapasitet mtp. rekkevidde, lasteevne og operasjonsområde. Dette skiftet av yttervinger vil, sett i sammenheng med en mindre oppgradering av enkelte av flyenes komponenter, gjøre at flyene igjen kan utføre alle typer kjente oppdrag frem til ca. 2012-2015.»

Ved at disse Hercules-flyene allerede nå utfases, kan ikke målsettingen om mulig bruk av disse til 2015 være nådd.

Komiteen forutsetter til slutt at kostnadene for alle prosjekter som St.prp. nr. 55 omhandler, blir overholdt.

Signe Øye (A) [15:32:34]: Saksordføreren har gitt en god orientering om komiteens innstilling, og innstillingen er enstemmig på alle punkter med unntak av ett. Derfor skal jeg bruke min tid på det vi er uenige om.

Egentlig er denne uenigheten noe merkelig, for jeg trodde at vi alle hadde samme målet: å gi soldatene raskest mulig den økte sikkerheten nye fly vil kunne gi. Denne uenigheten går tilbake til den beslutningen Stortinget gjorde for nøyaktig ett år siden, da vi forlenget vårsesjonen, og flertallet, med unntak av Fremskrittspartiet, vedtok å kjøpe nye transportfly C-130J. Det var en nødvendig og riktig beslutning. Men det ser faktisk ut til at dette er et sårt punkt for Fremskrittspartiet, og de skriver i innstillingen at de forventer at Regjeringen har en løsning på den taktiske lufttransportkapasiteten.

Ja, løsningen på den taktiske lufttransportkapasiteten ligger jo nettopp i det kjøpet som flertallet i Stortinget avgjorde i fjor sommer, og som Fremskrittspartiet stemte imot. Allerede da visste vi at de gamle Hercules-flyene hadde fløyet med operative og taktiske restriksjoner lenge, og at den beste og raskeste løsningen var å kjøpe nye fly og få dem operative så raskt som mulig. Derfor var det riktig å sette 335-skvadronen på treningsstatus allerede tidlig i 2007. Det har vært store driftsutgifter med å vedlikeholde de gamle flyene. Derfor bør de nå fases ut. Bare på den måten kan vi få en hurtigst mulig innfasing av de nye transportflyene, slik det nå legges opp til, og slik at vi raskest mulig får etablert taktisk transportflykapasitet, basert på egne fly. Det vil øke sikkerheten til soldatene, bl.a. i Afghanistan. Det første flyet vil bli levert til høsten i år og de tre neste i 2009 og 2010.

Arbeiderpartiet mener at det er lite formålstjenelig ut fra et teknisk, økonomisk og operativt ståsted å skulle operere to flytyper parallelt, og det vil forsinke innfasingen av de nye flyene. Nå må vi fokusere på innføringen av de nye flyene. Derfor er vi enig i at de gamle flyene fases ut, slik at Norge raskest mulig oppnår en tilfredsstillende taktisk flykapasitet som kan brukes både hjemme og ute.

Per Roar Bredvold (FrP) [15:35:28]: Gjennom flere år har det vært diskutert hva vi skal gjøre med vår etter hvert eldre transportflyflåte, fly som nærmer seg 40 år, og som har hatt svært mange arbeidstimer. Dette har vært fly som Forsvaret, og også det sivile, har hatt svært god nytte av.

Fremskrittspartiet har flere ganger foreslått å kjøpe nye, men uten å få flertall. Så ble det endelig bestemt at vi skulle kjøpe. Selve kjøpet var det ikke så stor uenighet om, selv om valg av merke ble diskutert og Fremskrittspartiet kunne tenkt seg en annen og bedre egnet flytype.

Det ble da sagt av Regjeringen at de mange hundre millioner kroner vi brukte til oppgradering og reparasjon av de gamle flyene, ville være en god investering. Flyene C 130H ville være enkle å selge. Nå viser det seg at så ikke er tilfellet, og man kan spørre seg om dette nok en gang er penger Forsvaret har brukt uten at det gir noe tilbake. Det ble også sagt at med en slik oppgradering ville vi kunne få en økonomisk, billig og akseptabel transportflyflåte fram til ca. 2013-2015. Sånn ble det dessverre ikke, og mange millioner kroner ble brukt til ingen nytte.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [15:37:09]: Jeg ser at det for det meste er stor enighet når det gjelder investeringsproposisjonen, men at en nok en gang prøver å dra i gang en debatt om de nye transportflyene.

Da har jeg bare lyst til å referere til det som jeg orienterte om i fjor, både før vi gikk til anskaffelse, og da vi hadde saken til behandling i Stortinget 19. juni i fjor. Jeg sa det slik at i en kort mellomperiode må vi basere oss på kommersielle løsninger. Luftforsvarets transportflymiljø er så lite at det ikke er kapasitet til å operere to flytyper parallelt. Både ut fra et teknisk, økonomisk og operativt ståsted vil en slik løsning være lite formålstjenlig, og det vil også forsinke innfasingen av de nye flyene. Nå får vi de nye flyene, det første i oktober og det andre i mars neste år.

Når vi gikk til denne hurtiganskaffelsen, var det nettopp fordi det var den hurtigste måten vi igjen kunne bli operative på. Jeg minner også om at da vi begynte den oppgraderingen av vingeskifte, ble det avdekket korrosjon - noe som viste at vi ikke ville klare å opprettholde flyene i den stand som vi i utgangspunktet hadde ønsket.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 3943)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstilt:

Stortinget samtykker i at Forsvarsdepartementet i 2008 kan

  • starte opp nye investeringsprosjekt, inkludert større eigedoms-, byggje- og anleggsprosjekt, omtala i kapittel 2 Nye prosjekt for godkjenning i den framlagde proposisjonen, innanfor dei oppgjevne kostnadsrammene, og

  • endre tidlegare vedtekne prosjekt, omtala i kapittel 3 Tidlegare vedtekne prosjekt i den framlagde proposisjonen, innanfor dei oppgjevne kostnadsrammene.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.