Stortinget - Møte onsdag den 12. november 2008 kl. 10

Dato: 12.11.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Per Roar Bredvold (FrP) [11:21:39]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Forsvaret selger/kvitter seg med en masse kjøretøy samt hengere også i inneværende år. Grunnen til dette skal visstnok være mangel på garasjer.

Kan statsråden bekrefte dette, eller deler hun spørrerens syn at hvis vi har utstyr vi trenger for å ivareta Forsvarets oppgaver, så skaffer vi også plass til dette utstyret?»

Statsråd Anne‑Grete Strøm‑Erichsen [11:22:06]: De kjøretøyer og tilhengere som representanten sikter til, er overskuddsmateriell som Forsvaret ikke lenger har behov for i den framtidige strukturen. Materiellet avhendes fortløpende som en del av omstillingen av Forsvaret, og ikke som følge av mangel på garasjeplasser. Avhending av overskuddsmateriell vil redusere Forsvarets driftskostnader og øke avhendingsinntektene, samtidig som avhendingen bidrar til omfordeling av ressurser til høyere prioritert virksomhet.

Etter hvert som overflødig materiell utrangeres og avhendes, frigjøres eiendom, bygg og anlegg som enten kan avhendes eller benyttes til å lagre materiell som skal videreføres i den fremtidige strukturen.

Stortinget har gjennom behandlingen av gjeldende langtidsplan for Forsvaret, St.prp. nr. 42 for 2003–2004, sluttet seg til målsettingen om å redusere forsvarssektorens arealbruk til maksimalt 3,5 mill. m2 innen utgangen av 2008. Utrangering og avhending av overskuddsmateriell er et helt nødvendig virkemiddel for å kunne redusere arealbruken. Avhending er også viktig for å oppfylle de inntektsmålsettinger som Stortinget har vedtatt gjennom de årlige statsbudsjetter.

Forsvarets behov for garasjer og lagre er et forhold som vi har høyt fokus på. Behovene identifiseres konkret gjennom den langsiktige strukturplanleggingen. Dette har bl.a. medført at det i sektoren er kartlagt et stort behov for nye garasjer og lagre. Det er derfor allerede planlagt en rekke slike prosjekter de nærmeste årene.

Det er svært viktig at vi avhender materiell som vi ikke lenger har bruk for i den forsvarsstrukturen som Stortinget har vedtatt. Dette bidrar både til en rasjonell og kostnadseffektiv drift samtidig som det gir økte inntekter til Forsvaret.

Per Roar Bredvold (FrP) [11.24.14]: Jeg takker statsråden for svaret.

Ifølge det en offiser uttalte på Forsvarsnett, var det på grunn av mangel på garasjering. Det forstår jeg sånn at Forsvaret enten ikke har garasjer nok eller at man ikke har råd til å bruke de garasjene man har.

Jeg har gjennom min tid i forsvarskomiteen – det begynner å bli noen år nå – vært på mange besøk i militærleirer i Norge, og det jeg har sett, er at utstyr står ved siden av en tom garasje. Det forteller meg at det er noe som er galt i Forsvaret. Man skylder på en økonomi som gjør at den enkelte leir, den enkelte avdeling ikke har råd til å leie sin egen garasjeplass, og utstyret står ute og blir ødelagt.

Men det som stod på Forsvarsnett, var at det var på grunn av mangel på garasjering. Blant annet skulle det selges 250 Bandvagn 206. Det er kjøretøy som Forsvaret har i dag, og som Forsvaret skal bruke i mange år framover. Det var anleggsmaskiner som jeg kjenner godt til, som brukes i dag, og man har samme type anleggsmaskiner andre steder i Norge og i utlandet. Det var bl.a. 100 sekshjulinger som Forsvaret har i dag, som man bruker i driften, og som man forhåpentligvis skal bruke videre. Og det var 380 hengere, en type hengere som Forsvaret har i dag, som man bruker i dag, og som man skal bruke i framtiden. Da virker det for meg noe merkelig at man skylder på mangel på garasjering. Statsråden sa nå at man skal bygge flere garasjer. Men man kan vel bruke de garasjene man har også, når utstyret står ute.

Statsråd Anne‑Grete Strøm‑Erichsen [11.26.03]: Det materiellet vi har nå, og som vi også skal ha for framtiden, går ikke nødvendigvis inn i de garasjene som man har hatt tidligere. Da kommer man av og til i den situasjon at man må avhende garasjer fordi de ikke lenger passer til det materiellet man har, og som man har planlagt for i den framtidige strukturen. Men det er ikke slik at vi vil avhende materiell som vi har bruk for, på grunn av mangel på garasjeplass. Da vil heller de prosjektene bli lagt inn i planene for nye garasjer som Forsvaret trenger. Det materiellet som avhendes, er materiell som Forsvaret ikke lenger har bruk for. Når det gjelder f.eks. en del hengere, er dette hengere som skriver seg helt tilbake til 1950‑tallet, og som ikke nødvendigvis kan brukes i dag.

Per Roar Bredvold (FrP) [11.27.05]: Jeg takker statsråden for svaret, som jeg ikke er helt fornøyd med.

Jeg vet ikke om jeg forstod statsråden riktig. Men hvis det er slik at det ikke finnes garasjer som er store nok eller passer til de sekshjulingene, som er lavere enn denne talerstolen, skjønner jeg ingenting. Også hengerne er forholdsvis lave, og en del av det andre utstyret er også lavt og ikke spesielt bredt. Det er mulig jeg misforstod svaret som jeg fikk, men jeg skjønner ikke at det ikke finnes garasjeplasser som er tilpasset utstyret. Det var det tidligere, da jeg var offiser, og det er det helt sikkert nå.

Videre kan jeg spørre: Foregår det nok overføring fra én forsvarsgren til en annen og fra Forsvaret til f.eks. Sivilforsvaret eller til andre brukere av utstyr som Forsvaret kan kvitte seg med – og jeg understreker: kan kvitte seg med? Jeg vet bl.a. at Heimevernet ikke fikk det utstyret man var lovet i 2007. Kanskje Heimevernet eller andre organisasjoner kan overta noe av dette.

Statsråd Anne‑Grete Strøm‑Erichsen [11:28:12]: Jeg fastholder at Forsvaret ikke avhender utstyr som Forsvaret har bruk for. Det er heller ikke slik at det å avhende utstyr skal være begrunnet i at man ikke har garasjer. Her er det et spørsmål om hvordan man skal tilpasse det utstyret og den mengden av utstyr man har, til den fremtidige strukturen.

Jeg vil igjen komme med eksempelet med en del hengere som jeg vet det er planlagt å skrote. Det er ca. 500 amerikanske hengere som er helt fra 1950‑tallet, og som er i særdeles dårlig stand. Vi har en del hundre Mercedes 240 som kommer til å bli avhendet fordi de er i særdeles dårlig stand, og fordi Forsvaret pr. i dag ikke har bruk for dem. Annet materiell blir solgt hvis det ikke passer inn i strukturen, ikke på bakgrunn av at man ikke har garasjer.