Stortinget - Møte torsdag 18. desember 2008 kl. 10.12

Dato: 18.12.2008

Dokumenter: (Innst. S. nr. 72 (2008–2009))

Sak nr. 1 [10:15:06]

Innstilling fra Stortingets presidentskap om Register for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser

Talere

Votering i sak nr. 1

Stortingspresident Thorbjørn Jagland [10:15:34]: Jeg vil kort orientere om de foreliggende forslag til endringer.

Det ene dreier seg om at den frivillige ordningen med å registrere representantenes verv og økonomiske interesser gjøres obligatorisk. Reglene foreslås også hjemlet i Stortingets forretningsorden, med nærmere bestemmelser i eget reglement vedtatt av Stortinget, og ikke, som i dag, av Presidentskapet.

Det andre dreier seg om at selv om forslag til nytt reglement stort sett bygger på regler som allerede gjelder, klargjøres enkelte bestemmelser i den frivillige ordningen – f.eks. blir det fastsatt at også oppdrag som en representant utfører gjennom et selskap han eller hun er eier i, skal registreres.

Det foreslås dessuten at registeret legges ut på Stortingets nettsider. Det er jo slik at de opplysningene som i dag gis, er offentlige, men de er ikke tilgjengelige nok i praksis. Derfor foreslår vi at disse registreringene legges ut på våre nettsider.

Med dette anbefales Presidentskapets forslag til vedtak.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 1688)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Før presidenten refererer innstillingen vil han gjøre oppmerksom på en korreksjon som må foretas i innstillingens forslag til vedtak: Det som står som IV Ikrafttredelse på side 8 andre spalte nederst, skal utgå og erstattes med følgende:

C

Ikrafttredelse

Reglene under A og B trer i kraft fra 1. oktober 2009.

Presidentskapet hadde innstilt:

A

I Stortingets forretningsorden gjøres følgende endring:

Ny § 60 a skal lyde:

Stortingsrepresentantene skal registrere de verv og økonomiske interesser som fremgår av Reglement om register for stortingsrepresentantenes økonomiske interesser, på den måte og under de vilkår som beskrevet i dette reglementet. Det samme gjelder vararepresentanter som møter fast for en innvalgt representant.

B

Reglement om register for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser skal lyde:

I Registerets formål og virkeområde

§ 1.

Formålet med registeret er å gi en samlet informasjon om stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser som har berettiget interesse for allmennheten.

Registreringsplikten omfatter alle verv og interesser som nevnt i dette reglementets §§ 2 til 11. Bare eksistensen og arten av de forskjellige interesser skal oppgis, ikke beløp, verdi eller mengde.

Reglementet gjelder for alle innvalgte stortingsrepresentanter og vararepresentanter som er fast møtende.

II Registreringspliktige forhold

§ 2.

Verv i private eller offentlige selskapers og interesseorganisasjoners styrende organer, samt i statlig eller kommunalt organ. For det enkelte verv opplyses om det mottas godtgjørelse. Vervets art og navn på selskapet, organisasjonen eller organet oppgis. Ulønnede verv i politisk parti registreres ikke.

§ 3.

Selvstendig inntektsbringende virksomhet som utøves i tillegg til stortingsarbeidet, herunder f.eks. virksomhet som gårdbruker, lege, advokat, journalist, frittstående konsulentoppdrag etc. Arten av virksomheten oppgis.

Alle betalte oppdrag som nevnt i første ledd, og som representanten personlig tar del i omfattes, også om virksomheten/oppdraget formelt organiseres gjennom et selskap representanten eier selv, eller er medeier i.

Det angis særskilt om enkeltoppdrag, eller flere oppdrag innenfor samme kalenderår for samme oppdragsgiver, har gitt en godtgjørelse på mer enn kr 50 000,–.

§ 4.

Lønnet stilling eller engasjement som kommer i tillegg til vervet som representant. Stilling/engasjement og arbeids-/oppdragsgiver oppgis.

§ 5.

Avtaler permisjon og avtaler av økonomisk karakter med tidligere arbeidsgiver, herunder avtaler om fortsatt lønnsutbetaling eller opprettholdelse av velferdsfordeler, pensjonsrettigheter og lignende i den tid vedkommende er medlem av Stortinget.

§ 6.

Ansettelse, engasjement eller lignende avtale med fremtidige arbeidsgivere eller oppdragsgivere – selv om ansettelsen, engasjementet eller oppdraget først vil få virkning etter at vedkommende representant har trådt ut av Stortinget.

§ 7.

Navn på selskaper, organisasjoner, institusjoner eller enkeltpersoner som yter vedkommende representant økonomisk støtte, herunder materielle fordeler, sekretærbistand o.l., og som kommer i tillegg til de midler Stortinget eller vedkommende parti stiller til rådighet.

§ 8.

Fast eiendom som har betydelig verdi og som benyttes i næringsvirksomhet. Dette gjelder også når eiendommen eies av et selskap representantene eier selv, eller er medeier i. Eiendommens betegnelse, og i hvilken kommune den ligger, oppgis.

Eiendom som i det vesentlige tjener som bolig eller fritidsbolig, registreres ikke etter denne bestemmelse. Det samme gjelder våningshus og driftsbygning på gårdsbruk.

§ 9.

Selskapsinteresser (aksjer, andeler m.v.) som overskrider én prosent av selskapskapitalen, og som vedkommende selv eier. Selskapets navn oppgis. Utbytte av selskapsinteressene oppgis ikke.

§ 10.

Reiser/besøk til utlandet hvor utgiftene ikke i sin helhet dekkes av statlige midler, av det parti representanten tilhører eller av representanten privat, når reisen/besøket har tilknytning til vedkommendes virksomhet som representant. Hvem som bar utgiftene, navn på besøkslandet og tidspunkt for reisen oppgis.

§ 11.

Gave eller annen økonomisk fordel, verd mer enn 2 000 kroner, mottatt fra innenlandsk eller utenlandsk giver, når gaven/fordelen har tilknytning til vedkommendes virksomhet som representant. Giverens navn, fordelens art og tidspunktet for ytelsen oppgis.

III. Gjennomføringen av registreringsordningen

§ 12.

Opplysninger til registeret skal meldes til Stortingets administrasjon innen én måned etter at nyvalgt Storting har trådt sammen. Innen 20 dager etter at registreringsfristen er utløpt etter nyvalg, skal registeret være tilgjengelig for allmennheten ved publisering på Stortingets nettsider.

Endring av, eller tillegg til tidligere registrerte opplysninger, skal meldes innen én måned etter at de nye opplysninger forelå. Vedkommende representants tidligere registrerte data arkiveres og registeret oppdateres med de nye opplysninger innen ti dager etter at representanten har meldt fra om dem.

§ 13.

Formular som benyttes til registreringen, skal godkjennes av Stortingets presidentskap.

§ 14.

De registrerte opplysninger slettes fra det elektroniske registeret etter at vedkommende representant er gått ut av Stortinget, jf. § 12 første ledd.

IV Ikrafttredelse

Reglene under I og II trer i kraft fra 1. oktober 2009.

Votering:Presidentskapets innstilling – med den foretatte rettelse – ble enstemmig bifalt.