Stortinget - Møte onsdag den 18. mars 2009 kl. 10

Dato: 18.03.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Harald T. Nesvik (FrP) [11:38:28]: Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Undertegnede viser til Verdens Gang 26. februar, der det kommer frem at Rikshospitalet vil kutte i fedmebehandlingen ved Kysthospitalet i Stavern. Dette tilbudet er, slik undertegnede ser det, et svært godt tilbud til en sårbar pasientgruppe.

Hvordan stiller statsråden seg til en eventuell nedleggelse av dette tilbudet ved Kysthospitalet, og hva vil han eventuelt gjøre for å sørge for at tilbudet videreføres, i minst like stort omfang som i dag?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:39:04]: La meg starte med å si at det er godt å se at komiteens leder er frisk igjen. Jeg håper han har fått god hjelp av et godt helsevesen.

Mange pasienter med sykelig overvekt trenger langvarig behandling og oppfølging og ofte hjelp til å legge om livsstilen. De senere årene har alle de regionale helseforetakene opprettet egne sentre for behandling av sykelig overvekt. Disse tilbyr et bredt spekter av behandlingsformer.

Helse Sør-Øst prioriterer arbeidet med helsetilbud til mennesker med sykelig overvekt og følgesykdommer av denne. Regionen har to ressurssentra: et ved Oslo universitetssykehus, avdeling Aker, og et ved Sykehuset i Vestfold. Begge har programmer for endring av livsstil og tilbud om operasjon. Sørlandet sykehus har et godt tilbud for omlegging av livsstil, men ikke tilbud om kirurgi.

Jeg er kjent med at Helse Sør-Øst holder på med en tiltaksplan, der målet er å etablere et tilbud til pasienter med sykelig overvekt som ikke skal opereres. Det er allerede flere slike tilbud i regionen, bl.a. ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt på Ringerike, ved Evjeklinikken og ved Telemark Rehabiliteringssenter på Nordagutu. Det bygges også opp et tilbud til barn og unge ved Sykehuset i Vestfold og ved Oslo universitetssykehus, avdeling Ullevål.

Det tidligere Kysthospitalet, eller Spesialsykehuset for rehabilitering, SSR, i Stavern har vært underlagt Rikshospitalet HF siden 2003, og er fra i år under Oslo universitetssykehus HF. SSR er vedtatt skilt ut fra Oslo universitetssykehus. Tilbudet er planlagt splittet opp for å innlemmes i Sykehuset i Vestfold, Sykehuset Telemark og Sørlandet sykehus innen 1. juli 2009.

Behandlingstilbudet som representanten Nesvik refererer til, er et dagtilbud som er utviklet i samarbeid med Sykehuset i Vestfold, der en er opptatt av å dokumentere langtidseffekten av behandling av sykelig overvekt. Jeg er informert om at Rikshospitalet hadde foreslått å avvikle SSRs aktivitet på området for å få ned kostnadene. Det ble understreket at man vil søke å finne andre finansieringsmuligheter for å fortsette tilbudet.

Denne tiltaksplanen som man nå snakker om, ble behandlet av styret i Oslo universitetssykehus HF 26. februar. Administrerende direktør ble der bedt om å arbeide videre med å avklare SSRs aktivitet rettet mot sykelig overvekt, i samarbeid med helseforetakene. Styret bad også om at administrerende direktør, i samarbeid med Helse Sør-Øst RHF, tar initiativ til en prosess for å sikre nødvendige økonomiske avklaringer før overføring til de tre helseforetakene 1. juli 2009.

Når representanten Nesvik spør hvordan statsråden stiller seg til en eventuell nedleggelse av dette tilbudet ved Kysthospitalet, må jeg svare at slik som jeg opplever saken nå, er den stoppet av styret i Oslo universitetssykehus HF. Det skal jobbes mer, det skal ses på alternativ, og man skal vurdere økonomi. Det er litt vanskelig for meg å vurdere hvordan jeg ser på en eventuell nedleggelse av SSR før jeg får vite hva som er alternativene. Men jeg deler representanten Nesviks engasjement i saken. Saken har også blitt tatt opp med meg i ulike sammenhenger av andre stortingsrepresentanter, bl.a. representanten Mandt-Bartholsen. Derfor jobber jeg engasjert med saken, men det er altså ikke trukket noen konklusjoner ennå.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:43:01]: Jeg takker statsråden for svaret, og jeg er betrygget over at statsråden nå ser på dette og følger saken.

Det er riktig at dette tilbudet er midlertidig reddet. Man har utsatt behandlingen av denne saken, selve nedleggelsen, innsparingstiltaket, for å se på om det er andre måter å gjøre det på.

Bakgrunnen for at jeg tar opp spørsmålet, er at det er viktig at man har et variert tilbud. Det er veldig stort fokus på den kirurgiske biten knyttet til fedmebehandling, og så har vi en tendens til å glemme alle de andre tilbudene som er viktig å ha på plass, for det er ikke alt som skal løses med kirurgi. Det vi her snakker om, er et dagbehandlingstilbud.

Det som er et av hovedproblemene, er nettopp takstsystemet, som gjør at dette tilbudet er kommet i spill. Taksten som man får knyttet til behandlingen, er så lav i forhold til kostnaden at det er ikke regningssvarende å opprettholde tilbudet. Det var det som gjorde at dette også kom i spill.

Spørsmålet mitt til statsråden er: Vil statsråden sørge for at det blir sett på selve takstsystemet, slik at vi kan ha et variert tilbud?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:44:11]: For det første har jeg lyst til å si at jeg er veldig enig med representanten Nesvik i denne saken. I de behandlingsutfordringene vi har knyttet til sykelig overvekt, er det viktig med bredde i tilbudet. Det er jo ikke slik at kirurgi er svaret for alle. Det er heller ikke slik at kirurgi er uproblematisk. Det er en stor operasjon, og det er en krevende rehabiliteringsperiode etter kirurgi. Det er jeg helt enig i. Derfor er jeg glad for at man ikke nærmest på autopilot avvikler et tilbud uten å forsikre seg om at det er gode alternativer, slik at man får oppfølging av denne pasientgruppen andre steder, dersom man bestemmer seg for at SSR eventuelt skal legge ned dette tilbudet. En del av den debatten er behandlingstariffer. Vi har en kontinuerlig prosess der vi ser på den type tariffer, deriblant denne.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:45:17]: Jeg vil for så vidt nok en gang takke for svaret. Men i en del av disse situasjonene er det nettopp slik at når en avdeling på mange måter kommer litt i spill, så kan man få problemer knyttet til det som har å gjøre med å rekruttere fagpersoner, og man får også en usikkerhet. Det er klart at når man får en usikkerhet om hvorvidt man skal måtte legge ned et godt og velfungerende tilbud fordi man vurderer å starte opp noe nytt et annet sted, begynner jeg å bli litt bekymret for hva som ligger bak de forskjellige resonnementene.

Men jeg håper som sagt at statsråden følger opp denne saken, slik at nettopp denne usikkerheten kan bli borte, for det er et velfungerende tilbud. Vi har sett flere oppslag om pasienter som har stått fram og vært takknemlige for at man har dette tilbudet. Jeg er helt enig med statsråden når han sier at ikke alle skal behandles med kirurgi, og da er det viktig at vi tar vare på de velfungerende og oppegående tilbudene som allerede er der ute.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:46:23]: Jeg vet ikke om jeg har noe mer å tilføye annet enn å si at noe av det som engasjerer meg veldig i forhold til behandling av denne pasientgruppen, er nærhet til behandlingstilbudet. Så det jeg mener er rett å foreta en vurdering av, er om man istedenfor å ha dette samlet ved SSR i Helse SørØst, har muligheten til å få til et like godt tilbud med større spredning, slik at behandlingsoppleggene er nærmere de pasientene som skal jobbe med livsstilsendringer over lang tid.

Men nå får vi en ny gjennomgang av det. La oss se på resultatene før vi feller den endelige dom. Vi har nå en diskusjon der vi er midt inne i en prosess, og det er alltid krevende. Det er enklere å diskutere når vi har et forslag til konklusjon på prosessen å forholde oss til.