Stortinget - Møte mandag den 18. mai 2009 kl. 12

Dato: 18.05.2009

Sak nr. 5 - Referatsaker [12:08:38]

Referat

  • (268) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Dagfinn Høybråten og Line Henriette Holten Hjemdal om at staten sørger for at StatoilHydro trekker seg ut av oljesandaktiviteter i Canada (Dokument nr. 8:109 (2008–2009))

Presidenten: Basert på det som representanten Line Henriette Holten Hjemdal opplyste om, at man inviterer Stortinget til å ta stilling til hvordan staten skal votere på generalforsamlingen som avholdes i morgen, er det da naturlig at Stortinget får tatt stilling til det før voteringen skal skje på generalforsamlingen. Presidenten vil derfor foreslå at dette forslaget, etter forretningsordenens § 28 d, tas opp til avgjørelse straks hvis ikke presidenten eller en femtedel av de representantene som er til stede, motsetter seg dette.

Presidenten foreslår altså at representantforslaget tas opp til behandling etter at sakene på dagens kart er ferdigbehandlet.

Inge Ryan (SV) [12:09:43]: På vegne av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet foreslår jeg at saken sendes komiteen.

Presidenten: Det foreligger da to forslag til behandlingsmåte.

Dagfinn Høybråten (KrF) [12:10:12]: Jeg vil kort begrunne hvorfor jeg støtter presidentens forslag til behandlingsmåte.

Jeg har sammen med representanten Line Henriette Holten Hjemdal fremmet et forslag til behandling i henhold til § 28 d i Stortingets forretningsorden, og det har sammenheng med StatoilHydros generalforsamling i morgen, tirsdag 19. mai.

Til generalforsamlingen i morgen er det varslet et aksjonærforslag om at StatoilHydro skal trekke seg ut av oljesandaktiviteter i Canada. Flere tunge aksjonærer som Folksam, Danske Bank, Storebrand Kapitalforvaltning og Sjunde AP-fonden har varslet sin støtte til forslaget. Begrunnelsen er hensynet til klima og bedrifters samfunnsansvar.

Norges miljøvernminister, Erik Solheim, uttalte nylig på SVs landsmøte:

«Det ikke er akseptabelt at et nesten helt statlig eid selskap ser sin framtid i oljesand i Canada.»

I Dagens Næringsliv forrige torsdag hadde miljøvernministeren følgende kommentar til det varslede aksjonærforslaget:

«Det synes jeg veldig godt om (…) Jo flere aktører som tar slike hensyn, jo raskere får vi et grønt næringsliv.»

Når en statsråd i Regjeringen som har ansvar for miljøvern, på en så klar og tydelig måte markerer at StatoilHydros oljesandengasjement er uakseptabelt, ser jeg ikke noen mer logisk og naturlig konsekvens av det enn at staten bruker sin innflytelse i StatoilHydros organer slik at denne politikken blir gjennomført.

På denne bakgrunn ber jeg om at det framsatte representantforslaget behandles i dagens møte i Stortinget.

Presidenten: Presidenten vil understreke at det er behandlingsmåten for forslaget som er gjenstand for debatt.

Trine Skei Grande (V) [12:12:03]: Jeg vil på vegne av Venstres gruppe si at vi støtter presidentens forslag til behandlingsmåte. Hvis vi ikke skal bruke denne paragrafen i slike sammenhenger, vil den ut fra vår vurdering framstå som ganske meningsløs.

Det er også ganske spesielt at man ønsker aktivt eierskap – i hvert fall snakker enkelte partier mye om aktivt eierskap – men ønsker å behandle sakene etter generalforsamlingene er avholdt.

Jan Tore Sanner (H) [12:12:42]: Jeg skal ikke kommentere innholdet i selve saken. Det må vi komme tilbake til. Men Høyre slutter seg til presidentens forslag om å behandle saken i dag. Det har vært et sterkt ønske fra Stortinget om at man skal ha mulighet til å debattere aktuelle saker i Stortinget, og da synes vi at dette er en god anledning til å gjøre det.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se nedenfor)

Votering i sak nr. 5

Etter at det var ringt til votering, sa

Presidenten: Vi går da til votering over behandlingsmåten for det fremsatte representantforslaget fra Dagfinn Høybråten og Line Henriette Holten Hjemdal.

Presidenten har foreslått at forslaget behandles etter § 28 d, altså at det behandles som siste sak på dagens møte, mens Inge Ryan har satt frem forslag om at det skal sendes komité. Presidenten tar som utgangspunkt at det er energi- og miljøkomiteen Inge Ryan har i tankene – det nikkes. Forslaget fra Inge Ryan på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er da at det fremsatte representantforslaget sendes energi- og miljøkomiteen. 

 

Votering: Ved alternativ votering mellom forslaget fra presidenten og forslaget fra Inge Ryan ble forslaget fra Inge Ryan bifalt med 55 mot 49 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 12.17.48)

 

Presidenten: Representantforslaget er dermed vedtatt sendt energi- og miljøkomiteen.