Stortinget - Møte mandag den 15. juni 2009 kl. 10

Dato: 15.06.2009

Dokumenter: (Innst. S. nr. 359 (2008–2009), jf. St.prp. nr. 81 (2008–2009))

Sak nr. 16[13:49:37]

Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til inngåelse av en avtale mellom Norges Bank og Det internasjonale valutafondet (IMF) om å stille nye lånemidler til disposisjon for IMFs generelle låneordninger

Talere

Votering i sak nr. 16

Eirin Kristin Sund (A) [13:50:18] (ordfører for saken): I proposisjonen bes det om Stortingets samtykke til å inngå en avtale mellom Norges Bank og IMF om å stille nye lånemidler til disposisjon for de generelle låneordningene til Det internasjonale valutafondet. Rammen for låneadgangen er 3 milliarder SDR, altså spesielle trekkrettigheter, som er bortimot 30 milliarder norske kroner. Basert på valutakursen 22. mai tilsvarer dette, som jeg sa, i underkant av 30 milliarder kr.

Bakgrunnen for dette er at utlånskapasiteten til IMF over de siste ti årene har gått markert ned i forhold til størrelsen på verdensøkonomien. Dette må ses i lys av at også behovet for lån fra IMF lenge falt. Den globale økonomiske og finansielle krisen har imidlertid ført til at etterspørselen etter lån fra IMF har økt kraftig, og mye tyder på at nye land vil komme til å trenge finansiell bistand i månedene framover. På denne bakgrunn kan IMFs nåværende kapasitet til å yte lån bli for knapp. Dette vil være svært uheldig i den dype globale krisen som vi nå er inne i.

IMFs utlånskapasitet var ett av hovedpunktene i arbeidet fram mot G20-toppmøtet 2. april i år, der G20-landene samlet seg om å anbefale en tredobling av IMFs lånekapasitet, fra USD 250 milliarder til USD 750 milliarder. I februar i år inngikk Japan en bilateral avtale med IMF om en låneadgang på USD 100 milliarder. I midten av mars annonserte EU vilje til å stille med 75 milliarder euro i nye lånemidler. Flere land har senere kommet med løfter om bidrag.

Etter drøftinger med Norges Bank sendte finansministeren den 27. mars i år et brev til IMFs administrerende direktør med tilbud om å starte en dialog om et norsk bidrag på om lag 30 milliarder norske kroner, gitt Stortingets samtykke. Det norske tilbudet ble offentliggjort 28. mars i forbindelse med statsministerens deltakelse på toppmøtet i Chile om progressiv respons på finanskrisen.

Komiteen er positiv til at det inngås en avtale mellom Norges Bank og IMF om å stille nye lånemidler til disposisjon for de generelle låneordningene til IMF, og støtter at rammen for låneadgang settes til 3 milliarder SDR. Komiteens flertall vil også understreke betydningen av at Norge har tydelige forslag om endringer i styringen av IMF og IMFs lånevirksomhet i tråd med St.meld. nr. 31 for 2008–2009, Kredittmeldinga 2008. Flertallet mener dette vil styrke IMFs rolle som effektivt virkemiddel for å begrense konsekvensene av finanskrisen i mange land.

Flertallet viser til at det i forbindelse med vurderingen av etableringen av nye stabiliseringsinstrumenter skal stilles krav om begrensninger i bruk av strukturkondisjonalitet, som privatisering og konkurranseutsetting, i tråd med rapporten om bruken av lånevilkårene fra Det uavhengige evalueringskontoret ved IMF.

Flertallet vil understreke viktigheten av at IMF gir lavinntektslandene makroøkonomisk handlingsrom til å føre motkonjunkturpolitikk.

Flertallet peker også på viktigheten av at nye lån ikke bidrar til nye gjeldskriser for lavinntektslandene.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 16.

(Votering, sjå side 3692)

Votering i sak nr. 16

Komiteen hadde innstilt:

Stortinget samtykker i at det inngås en avtale mellom Norges Bank og Det internasjonale valutafondet (IMF) om å stille nye lånemidler til disposisjon for IMFs generelle låneordninger.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.