Stortinget - Møte onsdag den 2. desember 2009 kl. 10

Dato: 02.12.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Ingjerd Schou (H) [11:22:08]: «Regjeringen gir i statsbudsjettet en særskilt låneramme til kjøp av tomt på Gullaug i Buskerud. Det er mer enn 20 år siden politiske miljøer i Østfold startet arbeidet for ett samlet nytt sykehus i Østfold.

Kan statsråden garantere at oppstart og tilstrekkelig kapasitet på nytt sykehus i Østfold ikke stilles bak sykehusutbygging i Buskerud?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:22:41]: Dette burde være et enkelt spørsmål å svare på. Som representanten Schou viser til, er det foreslått en låneramme på 250 mill. kr til mulig tomtekjøp på Gullaug i Buskerud i statsbudsjettet for 2010. Men i budsjetteksten har vi understreket at den foreslåtte lånebevilgningen ikke innebærer endring i prioriteringsrekkefølgen for sykehusprosjekter i Helse Sør-Øst.

Etter helseforetaksmodellen er det det regionale helseforetaket som har ansvar for å planlegge, gjøre nødvendige vurderinger og prioritere sykehusprosjekter i sin helseregion – i dette tilfellet Helse Sør-Øst. Styret for Helse Sør-Øst behandlet sak om prioritering av investeringsprosjekter i desember 2008. Dette ble fulgt opp på styremøte i juni 2009, der styret for Helse Sør-Øst godkjente konseptplanene for det nye Østfold-sykehuset og vedtok å sette i gang forprosjektet. Dette er den siste planfasen før bygging igangsettes.

Nytt Østfold-sykehus er derfor det prosjektet som ligger først i løypa i Helse Sør-Øst. Den foreslåtte lånebevilgningen til mulig tomtekjøp på Gullaug i Buskerud endrer derfor ikke prioriteringsrekkefølgen til investeringsprosjekter i Helse Sør-Øst.

Ingjerd Schou (H) [11:24:07]: Takk for svaret.

Under den nåværende regjering og forrige periodes regjering har det akkumulerte underskuddet i de regionale helseforetakene økt til svimlende litt mer enn 25 milliarder kr. Det er inkludert avskrivninger og pensjonskostnader.

Det er betydelige utfordringer i helseforetakene, både å sikre at en drift er i balanse, og samtidig ivareta behovet for nye investeringer. Nå hører jeg statsråden si at det er de regionale helseforetakene som har det helhetlige ansvaret for både drift og investeringer.

Da lurer jeg på hva som er statsrådens begrunnelse for at man plutselig foretar en slik type prioritering og gir en låneramme til kjøp av en tomt i Buskerud og ikke omtaler prioritering av bygging av et nytt Østfold-sykehus.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:25:08]: Som jeg sa i innlegget mitt, har vi understreket at den foreslåtte lånebevilgningen ikke innebærer endring i prioriteringsrekkefølgen for sykehusprosjekter i Helse Sør-Øst. Det burde være klart nok. Her dreide det seg om at man ville sikre seg en tomt, og derfor er det en gitt låneramme på 250 mill. kr til det. Men det dreier seg ikke om at man skal bygge sykehus der først. Den prioriteringsrekkefølgen som ble vedtatt både i desember 2008 og i juni 2009, ligger fast. Da er det Østfold-sykehuset som ligger først i køen.

Ingjerd Schou (H) [11:25:55]: Jeg takker nok en gang for svaret.

Helse- og omsorgskomiteen avgav innstilling i går og understreker der at tomtekjøpet gir uttrykk for en politisk prioritering. Selv om Helse Sør-Øst har planlagt og gitt prioriteringer til de ulike sykehusbygg, har Regjeringen ikke gjort det. Stortinget har ikke fått seg forelagt en samlet prioriteringsliste over hvilke store investeringer i nye bygg som skal gjøres i dette landet.

En ting er jo greit, at man har en administrativ prioritering, at styret i de regionale helseforetakene foretar en prioritering, men vi savner altså Regjeringens prioritering. Slik jeg ser det, er det en politisk abdisering fra det å ta politiske overordnede grep ikke å la Stortinget få seg forelagt en samlet investeringsoversikt over hva som er viktige og prioriterte nye sykehusbygg sett fra Regjeringens side.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:26:54]: Det å foreslå en låneramme, gi et lån til kjøp av en tomt, er ikke det samme som at man setter i gang byggingen i morgen. Vi har i budsjetteksten understreket at den foreslåtte lånebevilgningen, altså de 250 mill. kr, ikke innebærer endringer i prioriteringsrekkefølgen for sykehusprosjekter i Helse Sør-Øst.

Jeg kan ikke si det sterkere enn det. Det er det som ligger fra Regjeringens side, og etter det som også er sagt fra Helse Sør-Øst, er det sykehuset i Østfold som ligger først i prioriteringskøen.