Stortinget - Møte fredag den 11. desember 2009 kl. 10

Dato: 11.12.2009

Dokumenter: (Innst. 54 L (2009–2010), jf. Prop. 9 L (2009–2010) og Ot.prp. nr. 109 (2008–2009))

Sak nr. 6 [14:14:39]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om lov om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem

Talere

Votering i sak nr. 6

Presidenten: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 40 minutter og fordeles med inntil 5 minutter til hvert parti og inntil 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det gis anledning til replikkordskifte på inntil tre replikker etter innlegg fra statsråden innenfor den fordelte taletid.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Hilde Magnusson Lydvo (A) [14:15:27]: (ordfører for saken): Prop. 9 L er et lovforslag som en samlet komité står bak. Det er likevel kommet inn noen merknader fra opposisjonen som jeg regner med at de enkelte partier vil utdype, om de føler for det.

Lovforslaget har til hensikt å legge til rette for at en yrkesgruppe som ikke er arbeidstakere etter arbeidsmiljøloven, skal få en pensjonsordning. Fornyings- og administrasjonsdepartementet har vurdert flere løsninger, og de har kommet fram til at det mest hensiktsmessige er å lage en ny lov for å kunne gi oppdragstakere tilfredsstillende pensjonsrettigheter.

Lovforslaget gjelder de statlige beredskaps- og familiehjemmene. Deres oppgave er å ta imot barn som har behov for plassering på grunnlag av vedtak etter barnevernsloven kapittel 4. Beredskapshjem skal ha særskilt kompetanse på å ivareta barns særlige behov som følge av at de blir akuttplassert, mens familiehjem skal ha særskilt kompetanse på å ivareta barn med behov for oppfølging utover det ordinære på grunn av særlige utfordringer. Etter oppdragstakers avtale med staten forpliktes hjemmene til å være tilgjengelige for å motta barn på kort varsel.

Jeg vil understreke at statlige fosterhjem har en annen rolle enn kommunale fosterhjem. De kommunale fosterhjemmene skal i utgangspunktet ikke ta hånd om barn med så store utfordringer som dem som de statlige fosterhjemmene tar imot, og de har andre ansettelsesforhold enn de statlige fosterhjemmene.

Det overordnede hensynet må hele tiden være at de statlige beredskaps- og familiehjemmene organiseres og drives til barnets beste. Dette er familier som skal ta seg av barn i en vanskelig og sårbar fase i livet. Det er derfor nødvendig at det legges til rette for gode ordninger for dem som tar på seg en slik viktig samfunnsoppgave.

Komiteen vil understreke at den ser en klar sammenheng mellom barnets beste og stabile sosiale ordninger for oppdragstakere, herunder en god pensjonsordning.

I disse sakene vil oppdragstaker i oppdragskontrakten ikke ha mulighet til å ta annet arbeid ved siden av oppdraget. Dette er et viktig moment for å gi oppdragstakerne en pensjonsordning, ettersom de hindres i å ha annet arbeid.

Komiteen ser at en pensjonsordning også kan være et virkemiddel for å rekruttere nye oppdragstakere.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil framheve at vi mener lovforslaget som foreligger, på en god måte ivaretar beredskaps- og familiehjemmenes uavhengighet som oppdragstakere.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) [14:18:21]: Det er store utfordringer knyttet til rekruttering av familier til beredskaps- og familiehjem. Det er nødvendig at det tilbys gode ordninger for familier som påtar seg den viktige samfunnsmessige oppgaven å bistå barn og unge i kritiske og vanskelige livssituasjoner.

Statlig regional barnevernsmyndighet har ansvaret for rekruttering og formidling av fosterhjem, og for at fosterhjemmene får nødvendig opplæring og generell veiledning. Pr. 31. januar 2009 var det 115 barn og unge med vedtak om plassering i fosterhjem som ventet på et fosterhjem, og ytterligere 619 barn og unge var meldt til fosterhjemstjenestene som aktuelle for fosterhjemsplassering.

Ved valg av fosterhjem skal det legges avgjørende vekt på hensynet til hva som er best for det enkelte barn, og i den sammenheng skal det vurderes om plassering hos biologisk familie er mulig.

Det er viktig å ha et bredt utvalg av fosterfamilier for å få til en god og varig plassering. Derfor er det viktig at rekruttering av fosterhjem blir bedre, bl.a. gjennom økt informasjon og en bedring av rammevilkårene til fosterhjemmene. Derfor støtter også Kristelig Folkeparti Regjeringens forslag.

Regjeringen har inngått en samarbeidsavtale med KS, tidligere Kommunenes Sentralforbund, om utvikling av barnevernsområdet. Avtalen skal bidra til mer helhetlig arbeid for å nå målet om at utsatte barn og unge skal få hjelp til rett tid. De kommunale tjenestene for utsatte barn og unge skal styrkes med bedre kapasitet, samarbeid og kompetanse. Mitt budskap er at i den sammenhengen er det viktige at også rammevilkårene for kommunale fosterhjem blir forbedret. Men vi støtter, som sagt, Regjeringens forslag i denne saken.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet i sak nr. 6.

(Votering, se side 1187)

Votering i sak nr. 6

Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem

§ 1 Hvem loven gjelder for

Loven gjelder for oppdragstaker i beredskaps- eller familiehjem som har inngått oppdragskontrakt med staten som oppdragsgiver.

Loven gjelder bare for oppdragstaker som mottar godtgjørelse som utgjør 35 prosent eller mer av godtgjørelse for et heltidsoppdrag.

§ 2 Pensjonsordning

Med mindre annet er bestemt med hjemmel i loven her, har oppdragstakeren samme rettigheter og plikter som et medlem i Statens Pensjonskasse, og oppdragsgiver har samme rettigheter og plikter som arbeidsgiver i lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse.

Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om hvilke bestemmelser etter lov om Statens Pensjonskasse som ikke skal gjelde for oppdragsgiver og oppdragstaker.

§ 3 Vilkår for pensjon. Annet arbeid

Skal oppdragstakeren ha rett til medlemskap i pensjonsordningen, må oppdragstakeren i kontrakt forplikte seg til ikke å utføre annet arbeid i oppdragsperioden.

Annet arbeid kan likevel avtales skriftlig med oppdragsgiveren dersom det ikke er til hinder for at oppdraget kan ivaretas på en god måte. En oppdragstaker som utfører annet arbeid som tilsvarer 20 prosent eller mer av en heltidsstilling, mister uansett retten til pensjonsordning etter loven her.

Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om vilkår for pensjon og hva som skal anses som arbeid etter denne bestemmelsen.

§ 4 Pensjonsgrunnlag

Oppdragstakers pensjonsgrunnlag er den faste godtgjørelse for det oppdragsforholdet som gir rett til medlemskap i pensjonsordningen.

Departementet kan i forskrift fastsette hvilke andre tillegg som skal inngå i pensjonsgrunnlaget.

§ 5 Aldersgrense

Aldersgrensen for oppdragstakere etter loven her er lik den alminnelige aldersgrensen som til enhver tid følger av lov av 21. desember 1956 nr. 1 om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn m.fl. Denne loven gjelder så langt den passer.

§ 6 Tidligpensjon

Med mindre annet er bestemt med hjemmel i loven her, har oppdragstaker rett til tidligpensjon tilsvarende avtalefestet pensjon i det statlige tariffområdet.

Departementet kan i forskrift fastsette egne vilkår om tidligpensjon for oppdragstakere etter loven her.

§ 7 Administrasjon

Pensjonsordningen skal administreres av Statens Pensjonskasse.

Departementet kan i forskrift fastsette regler for administrasjon av ordningen og regler om innsyn i kontraktene til hver enkelt oppdragstaker.

§ 8 Ikrafttredelse

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli ført opp til andre gangs behandling i et senere møte i Stortinget.