Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 2010 kl. 10

Dato: 24.03.2010

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Per Roar Bredvold (FrP) [11:58:44]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I avisen Østlendingen av 16. mars 2010 kan vi lese om stor frustrasjon fra næringsdrivende over manglende avkjørsler og skilting på Braskereidfoss i Hedmark. Dette gjelder for mange ute i distriktene.

Kan statsråden bistå med en løsning som kan gagne både trafikksikkerheten, samt muligheter for å drive næring ute i distriktene, blant annet på nevnte sted?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:59:11]: Vegnettet i Noreg er slik at mange verksemder blir liggjande lite synlege frå hovudvegane, sjølv om avstanden til verksemda er kort. Riksveg 20 i Hedmark, som har fleire kryss og avkjørsler, som toplanskrysset på Braskereidfoss, er ei slik vegstrekning. Eg har fått opplyst frå Statens vegvesen at det ut frå trafikkgrunnlag og trafikktryggleik ikkje ligg føre planar om å byggja om dette krysset no.

Serviceskilt og skilt med verksemdvisning har stor verdi for lokalt næringsliv og turisme. Kundar og besøkande skal òg kunna finna fram til bedrifter og verksemder som ikkje ligg like ved hovudvegnettet. Offentlege vegvisingsskilt har likevel ikkje som hovudformål å marknadsføra verksemder, men skal gjera det lettare å finna fram.

Nokre verksemder er viktige for mange trafikantar, og vegstyresmaktene godkjenner og set opp mange skilt til bedrifter og verksemder kvart år. Dette gjeld bl.a. bensinstasjonar.

Statens vegvesen har opplyst at dei berre kjenner den aktuelle saka med bensinstasjonen på Braskereid frå media. Eg har fått forsikringar om at den lokale fylkesavdelinga i Hedmark no vil ta kontakt med eigaren av bensinstasjonen med eit forslag til løysing når det gjeld skilting langs rv. 20 frå sør.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:00:52]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg tolker det som et positivt svar i og med at det nå skal tas kontakt. Jeg håper at det er litt på grunn av dette spørsmålet og de avisartiklene som har vært. For det er klart at det skaper stor frustrasjon hvis man ligger på «feil» side av en vei og folk ikke har mulighet til å komme dit. Det er klart at en bensinstasjon er viktig for trafikantene.

Dette handler ikke bare om samferdsel. Det handler om næringspolitikk, at de som driver en næring, skal ha mulighet til å drive den, selv om man ligger på feil side av veien. Det handler om distriktspolitikk – at folk kan leve og bo ute i distriktene – og det handler selvfølgelig om samferdselspolitikk. Ikke minst handler det om sikkerhet. Så de løsninger man finner, må være gode.

Det forbauser meg litt at det er først nå Vegvesenet har hørt om dette, for ifølge de opplysningene jeg sitter inne med, har denne saken pågått i flere tiår. Men jeg skal ikke klandre noen for at det har tatt så lang tid, hvis det skjer noe nå. Og slik jeg forstår det statsråden nå sier, vil det skje noe.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:01:57]: Svaret er ja. Det vil skje noko.

Eg vil leggja til at Østlendingen si framstilling av denne saka er ei påminning om at det faktisk er viktig å visa romslegheit når det gjeld skiltforskrifter. Det er slik at Noreg er så mangfaldig. Nokre plassar ligg det éi verksemd i tilknyting til ein hovudveg, andre plassar kan det liggja fleire. Men her er det behov for, som eit ledd i dette med å finna fram, til tider å få opplysing nettopp om næringsverksemd. Så eg er fornøgd med dette. Eg synest òg Bredvold skal vera fornøgd med at her blir det ei løysing.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:03:03]: Jeg skal ikke stille flere spørsmål, men bare si at jeg er veldig fornøyd med svaret til statsråden. Det er ikke alltid jeg er det, men denne gangen er jeg det. Jeg håper det blir en rask løsning til gagn for alle. Tusen takk.