Stortinget - Møte mandag den 14. mars 2011 kl. 12

Dato: 14.03.2011
President: Dag Terje Andersen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [12:02:28]

    Interpellasjon fra representanten Dagfinn Høybråten til utenriksministeren:
    «Presidentvalget i Hviterussland før årsskiftet anerkjennes ikke internasjonalt som fritt og rettferdig. I tiden etter valget er en rekke representanter for opposisjonen fengslet og risikerer lange fengselsstraffer for å ha utøvd rettigheter vi tar for selvsagte i europeiske demokratier. Med presidentvalget og hendelsene etter dette er en forsiktig, positiv utvikling brått slått i revers. Hviterussland må få et klart budskap: Ønsker landet å fortsette på veien mot å bli inkludert i det gode selskap av frie demokratier, må alle politiske fanger settes fri. Presse- og ytringsfrihet må respekteres, og opposisjonen må sikres grunnleggende demokratiske rettigheter. Innvilget observatørstatus i internasjonale fora bør stilles i bero til Hviterussland imøtekommer disse kravene.
    Hvordan kan Norge bidra til det internasjonale presset for å oppnå en positiv utvikling i Hviterussland?»

  • Sak nr. 2 [13:05:23]

    Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Robert Eriksson, Sylvi Graham, Sonja Irene Sjøli, Kjell Ingolf Ropstad og Borghild Tenden om praksis ved tildeling av pleiepenger ((Innst. 218 S (2010–2011), jf. Dokument 8:55 S (2010–2011)))

  • Sak nr. 3 [13:48:16]

    Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Jon Jæger Gåsvatn, Morten Stordalen og Kari Kjønaas Kjos om å fjerne aldersbegrensningen for lisens til leger ((Innst. 209 S (2010–2011), jf. Dokument 8:27 S (2010–2011)))

  • Sak nr. 4 [14:22:13]

    Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Erna Solberg, Torbjørn Røe Isaksen, Sylvi Graham, Gunnar Gundersen, Sonja Irene Sjøli og Bent Høie om å redusere sykefraværet gjennom en bedre utnyttelse av «Raskere-tilbake-ordningen» ((Innst. 208 S (2010–2011), jf. Dokument 8:34 S (2010–2011)))

  • Sak nr. 5 [14:51:27]

    Interpellasjon fra representanten Håkon Haugli til helse- og omsorgsministeren:
    «I januar 2010 ga FNs barnekomité uttrykk for bekymring over den kraftige veksten i bruk av medikamenter mot ADHD, Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, i Norge. Komiteen ba norske myndigheter granske om det skrives ut medisiner til for mange barn, og ta initiativ til å utvide tilbudet av alternative behandlings- og oppfølgingstiltak til barn med diagnosen ADHD, deres foreldre og lærere. Bruken av sterke legemidler for å regulere barns atferd reiser en rekke etiske spørsmål.
    Hvordan er FNs anbefalinger fulgt opp, og hva gjør statsråden for å sikre at barn med atferdsproblemer får et riktig og individuelt tilpasset tilbud?»

  • Sak nr. 6 [16:00:46]

    Interpellasjon fra representanten Karin Andersen til helse- og omsorgsministeren:
    «Flere hundre tusen mennesker får hvert år piller av legen som de kan bli avhengige av. Dette er piller mot alt fra akutte ryggplager til søvnproblemer, angst og uro – såkalte B-preparater. Pillene er ment til kortvarig bruk, men skrives ut i lang tid. Det skaper medikamentavhengighet og bivirkninger som igjen blir diagnostisert som ny psykisk eller fysisk sykdom, og som igjen blir medisinert. Kunnskapen om dette nasjonalt og hos den enkelte lege må styrkes for å hindre at medisiner folk får for å bli friske, gjør dem syke. Det trengs også langt mer kunnskap om nedtrapping av slik avhengighet. Også apotekene kan bidra i arbeidet mot skader av medikamenter.
    Hva vil statsråden gjøre for å sikre at pasienter sikres både sikker medikamentforskrivning og tilbud om forsvarlig nedtrapping?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 17.05.