Stortinget - Møte tirsdag den 29. november 2011 kl. 10

Dato: 29.11.2011

Dokumenter: (Innst. 60 S (2011–2012), jf. Prop. 3 S (2011–2012))

Sak nr. 4 [12:52:38]

Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om omdanning av Luftforsvarets hovedverksted Kjeller (LHK) til statsforetak og andre investeringer

Talere

Votering i sak nr. 4

Anita Orlund (A) [12:53:14]: (ordfører for saken): Det er en glede for meg å kunne legge fram en innstilling fra en enstemmig komité.

Det er viktig at vi til enhver tid har fokus på hvordan vi kan forbedre, fornye og omstille offentlig sektor i samarbeid med de ansatte for å sikre gode arbeidsplasser også for framtiden. Hensikten med å omdanne Luftforsvarets hovedverksted Kjeller – LHK – til et statsforetak er nettopp å sette verkstedet i stand til å kunne ta på seg større vedlikeholdsoppdrag også i de kommende år.

Kjeller flyplass har en lang historie, og de kan neste år, i 2012, feire 100-årsjubileum som flyplass – Norges eldste. Forsvaret har også et tradisjonsrikt og sterkt kompetansemiljø på Kjeller. LHK har et meget avansert teknologisk miljø som er internasjonalt anerkjent på flere av sine fagområder. I dag står tungt vedlikehold på F-16 kampfly og Sea King helikoptre for det aller meste av de arbeidsoppdragene som LHK har. Begge disse kapasitetene forventes utfaset rundt 2020. Derfor er det på sikt nødvendig å tilføre verkstedet nye oppdrag dersom vi skal kunne bevare det eksisterende kompetansemiljøet.

Komiteen mener derfor det er nødvendig med en omorganisering dersom LHK skal være med og konkurrere om framtidige vedlikeholdsoppdrag på luftmilitære fartøy. Ved kjøp av nye våpensystemer, blir vedlikeholdsavtaler i økende grad integrert i kontraktene.

Det er derfor vår oppfatning riktig å gjøre LHK i stand til å bli en aktør i underleverandørmarkedet. Ved en omdanning til statsforetak vil en kunne bidra til at LHK kan opprettholde nødvendige vedlikeholds- og beredskapsoppdrag på F-16 og Sea King, samtidig som de får rammebetingelser som gjør at de kan være med og konkurrere om framtidige vedlikeholdsoppdrag, eksempelvis på F-35 kampfly og NH-90 helikoptre.

Komiteen er også kjent med at flere store internasjonale forsvarsindustriaktører har uttrykt interesse for å kunne benytte LHK som underleverandør – og jeg må innrømme at det banker litt i et gammelt ordførerhjerte fra LHKs vertskommune. Jeg håper de vil lykkes med å sikre kontrakter som vil bevare og utvikle kompetansen og arbeidsplassene i årene framover.

Til slutt: Innstillingen omfatter også et forslag om å øke kostnadsrammen for anskaffelse av et nytt forskningsfartøy til erstatning for F/S «Marjata». Etter godkjenning av prosjektet i Stortinget er det gjennomført prekvalifisering av mulige leverandører, og kontraktsforhandlinger med antatt verft er nå avsluttet. Men forhandlingsresultatet tilsier at kostnadsrammen må økes for at prosjektet kan videreføres, og komiteen slutter seg enstemmig til forslaget om å øke prosjektets kostnadsramme med 133 mill. kr, slik at dette kan gjennomføres som planlagt.

Statsråd Espen Barth Eide [12:56:19]: Jeg har med glede registrert at samtlige medlemmer i utenriks- og forsvarskomiteen har sluttet seg til forslaget i proposisjonen om omdanning av Luftforsvarets hovedverksted Kjeller til statsforetak og forslaget om å godkjenne en økning av kostnadsrammen for kjøp av nytt forskningsfartøy.

Som representanten Orlund nettopp sa, er bakgrunnen for omdanningen av Luftforsvarets hovedverksted Kjeller et ønske om å tilpasse virksomheten til kommende endringer av vedlikeholdskonseptet for både fly og helikoptre. Samtidig vil tiltaket legge til rette for å sikre et konkurransedyktig, relevant og høykompetent fagmiljø ved virksomheten også på lengre sikt. Omdanningen er også et uttrykk for regjeringens mål om å forbedre, fornye og omstille offentlig sektor i samarbeid med de ansatte.

Det er spesielt gledelig at arbeidet med å vurdere en omdanning av LHK ble igangsatt etter initiativ fra arbeidstakerorganisasjonene og ledelsen ved LHK høsten 2010. Det har vært gjennomført en meget grundig prosess for å vurdere den fremtidige innretningen til LHK med god involvering av de ansattes representanter. Jeg har lyst til å understreke at de ansattes lønns- og pensjonsvilkår har blitt ivaretatt, og bl.a. vil alle som er ansatt ved LHK på omdanningstidspunktet, få videreført sitt medlemskap i Statens pensjonskasse.

En omdanning av LHK til statsforetak er påkrevet dersom LHK skal kunne være med og konkurrere om fremtidige vedlikeholdsoppdrag på sentrale luftmilitære fartøy. Det er slik i vår tid at vedlikeholdsavtaler i økende grad blir integrert i kontraktene ved kjøp av nye våpensystemer. Dette er altså annerledes enn ved forrige generasjon av utskifting av sentralt militært materiell, og det er nødvendig å posisjonere LHK for at verkstedet skal kunne bli en aktør i underleverandørmarkedet som etableres som resultat av denne utviklingen.

Virksomheten vil opprettholde nødvendige vedlikeholds- og beredskapsoppgaver knyttet til eksisterende strukturelement som F-16 kampfly og Sea King helikoptre, ved at eksisterende vedlikeholdsoppdrag blir videreført til de fases ut. Flere av disse luftfartøyene vil jo være med oss i mange år til.

Samtidig får virksomheten rammebetingelser som gjør at den på kommersiell basis kan være med på å konkurrere om fremtidige vedlikeholdsoppdrag, eventuelt eksempelvis for F-35 kampfly og NH-90 helikoptre.

Forsvarsdepartementet vil som eier forvalte statens eierskap i tråd med statens etablerte prinsipper for godt eierskap, og det sentrale hensynet i eierskapsforvaltningen vil være å legge til rette for langsiktig verdiskaping både i Norge og i regionen, som representanten Orlund nevnte. Ikke minst vil Forsvaret som hovedkunde kunne ha mye å tjene på dette.

Til slutt, som det ble nevnt, er altså årsaken til økningen av kostnadsrammen for forskningsfartøy at kontraktsforhandlingene med verftet STX OSV AS, tidligere Langsten Verft, som leverte tilbud, nå er gjennomført. Forhandlingsresultatet er innenfor godkjent kostnadsramme, men det har ikke latt seg gjøre å få prisen ned til et nivå som gjør at man sitter igjen med en tilstrekkelig usikkerhetsavsetning. Den reviderte usikkerhetsanalysen viser at kostnadsrammen må økes med 133 mill. kr, fra 1 246 mill. kr til 1 379 mill. kr.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 953)

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde innstilt:

I

I statsbudsjettet for 2011 er det gjort følgende endringer:

Kap.PostFormålKroner
Utgifter
1715Luftforsvarets hovedverksted Kjeller som statsforetak
(Ny)95Innskutt egenkapital, bevilges med388 000 000
1760Nyanskaffelser av materiell og nybygg og nyanlegg
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres, reduseres med106 500 000
fra kr 8 037 476 000 til kr 7 930 976 000
4715Luftforsvarets hovedverksted Kjeller som statsforetak
(Ny)95Netto inntekter ved overføring av eiendeler og forpliktelser, bevilges med219 000 000

II

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Luftforsvarets hovedverksted Kjeller omdannes til statsforetak underlagt Forsvarsdepartementet med virkning fra 15. desember 2011.

  • 2. Kongen i statsråd gis fullmakt til å fastsette endelig bevilgning vedrørende overdragelse av eiendeler, rettigheter og forpliktelser i forbindelse med omdanningen av Luftforsvarets hovedverksted Kjeller til statsforetak. Endelig bevilgning og egenkapital skal fastsettes på grunnlag av bekreftet tingsinnskudd.

III

Kostnadsrammen for prosjekt 0007 Forskningsfartøy økes med 133 mill. kroner til 1 379 mill. kroner.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.