Stortinget - Møte torsdag den 22. mars 2012 kl. 10

Dato: 22.03.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Reidar T. Larsen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant for SV, Reidar T. Larsen, er død, 88 år gammel.

Reidar T. Larsen ble født i 1923 på Lillehammer. Han kom tidlig inn i politikken og var medlem av Lillehammer bystyre fra 1945 til 1947. Gjennom hele sitt liv sto han på barrikadene for sosial rettferdighet og respekt for menneskeverdet.

Han representerte Sosialistisk Valgforbund fra Hedmark fylke i perioden han satt på Stortinget, fra 1973 til 1977. Han var parlamentarisk leder fra 1976 til 1977.

Reidar T. Larsen var medlem av industrikomiteen og spilte bl.a. en sentral rolle i Alcan-saken i 1974, som handlet om hjemkjøp av aksjer i Årdal og Sunndal Verk. Han var varamedlem i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og er det siste medlem av Norges Kommunistiske Parti som har vært stortingsrepresentant.

Larsen var svært sentral i den kommunistiske bevegelsen, som redaktør av avisen Friheten og som formann i NKP fra 1965 til 1975. Sterkere enn de fleste hjemlige politikere fikk han kjenne den kalde krigen på kroppen, noe en omfattende mappe hos overvåkingspolitiet vitner om. Etter EF-kampen ble han med på å stifte Sosialistisk Valgforbund – en samling av SF, NKP, nei-aktivister fra Arbeiderpartiet og partiløse sosialister på nei-siden.

Han brøt med NKP i 1975 da partiet valgte å stå utenfor det nye partiet SV. Fra 1975 satt han i SVs hovedstyre. Etter Stortinget jobbet Larsen i en årrekke som informasjonsleder hos Forbrukerombudet. Han meldte seg ut av SV i 1999 i protest mot SVs holdning til NATO-bombingen i Jugoslavia.

Reidar T. Larsen var en avholdt politiker. Hans motstandere i politikken var mange, men han nøt respekt i alle politiske kretser for sin kunnskap og saklighet. Han ble etter hvert et begrep i norsk politikk. Sa man Reidar T., visste alle hvem man mente.

Reidar T. Larsen etterlater seg mange og gode minner om en person som var klar i sin tale og hadde et stort engasjement. Han var et modig menneske som åpent og ærlig sto for det han mente – og ble respektert for det.

Vi takker Reidar T. Larsen og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten foreslår Geir-Ketil Hansen.

– Andre forslag foreligger ikke, og Geir-Ketil Hansen anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten informere om at møtet om nødvendig fortsetter utover kl. 16, til dagens kart er ferdigbehandlet.