Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2012 kl. 10

Dato: 18.04.2012

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Torgeir Trældal til miljøvernministeren, vil bli besvart av kunnskapsministeren på vegne av miljøvernministeren.

Torgeir Trældal (FrP) [11:52:33]: «En rekke medieoppslag i forbindelse med påsken har satt fokus på hjelpeberedskapen i fjellet på vinterstid. Grunnet rigid regelverk rundt motorferdsel i utmark er det sterke begrensninger på rednings- og hjelpemannskapenes mulighet for å drive med øving i sine respektive aksjonsområder på vinterstid.

Vil statsråden ta initiativ til å endre regelverket vedrørende motorferdsel i utmark for rednings- og hjelpemannskap for å sikre liv og helse?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:53:01]: Det korte svaret er ja – og det litt lengre lyder som følger:

Hjelpekorpsene og andre redningsorganisasjoner har en veldig viktig funksjon. Mange er etter hvert de skiløpere som kan takke redningstjenesten for at de har liv og helse i behold. Derfor skal selvsagt redningstjenesten sikres den opplæring og trening som er nødvendig.

Motorferdsel i utmark er regulert i motorferdselloven med tilhørende forskrifter. I verneområdene gjelder, i tillegg til reglene i motorferdselloven, også naturmangfoldloven og verneforskrifter for de enkelte verneområder.

Utgangspunktet i motorferdselloven er at all motorferdsel i utmark er forbudt. Dette gjelder både i og utenfor verneområdene. Forbudet skal sikre både hensynet til naturen og hensynet til friluftsliv og opplevelsen av stillhet og ro. Regelverket åpner likevel i stor grad for nyttekjøring til ulike formål.

Utenfor verneområdene gjør motorferdselloven unntak for motorferdselforbudet for kjøring i forbindelse med «politi-, ambulanse- og redningstjeneste og oppsyns- og tilsynstjeneste etablert med hjemmel i lov». Dette gjelder ikke bare kjøring i selve utrykningssituasjonene, men også kjøring i forbindelse med øvelser og utdanning for politiet og for Norges Røde Kors Hjelpekors, Norsk Folkehjelp, Norske Redningshunder og lignende frivillige hjelpeorganisasjoner som deltar i den offentlige redningstjenesten. Øvelsene må være ledd i et øvelsesprogram, dvs. at det er reelle øvelser som er et ledd i redningstjenesten.

Innenfor verneområdene må øvelseskjøring skje etter dispensasjon gitt av forvaltningsmyndighetene for de enkelte verneområdene.

Redningstjenesten må selvsagt ha vilkår som tar vare på nødvendig, forberedende redningstjeneste, og det å bli kjent i områdene er en sentral del av dette. Samtidig er det viktig at man har retningslinjer og rutiner som tar hensyn til natur og friluftslivopplevelser, og i verneområdene er det særlig viktig å ta vare på verneverdier.

Miljøverndepartementet og Justisdepartementet arbeider derfor sammen om et nytt rundskriv om kjøring for redningstjenesten i verneområder. Retningslinjene skal gi rom for nødvendig opplæring og trening for redningstjenesten, samtidig som de må sikre at hensynet til verneverdiene ivaretas. Som ledd i arbeidet med rundskrivet vil miljøvernministeren snarlig ta initiativ til et møte med Røde Kors for å drøfte de problemstillingene som reiser seg.

Målet er få på plass enhetlige, klare og praktiske retningslinjer for de forberedende funksjonene til redningstjenesten. Slik sikrer vi enhetlig praksis i hele landet og unngår unødvendige lokale variasjoner. Rundskrivet bør være på plass før neste vinter.

Jeg takker for spørsmålet og er glad for å kunne svare så positivt.

Torgeir Trældal (FrP) [11:55:52]: Det er jo en gledens dag hvis dette blir gjennomført før neste år. Det er slik at mannskapene må få øve – mannskapene må få lov til å kjøre, ta GPS-kurs osv. når det er godt vær, sånn at man ikke kjører utfor skrenter og skader seg. Så hvis dette går i orden, er det en gledens dag.

Statsråden sier at dette vil kunne skje før neste år. Kan statsråden garantere at vi ikke er i denne situasjonen neste år, og at vi har innført regler innen neste påske?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:56:32]: Det jeg kan garantere, er at dette er en problemstilling som miljøvernministeren er opptatt av. Miljøverndepartementet og Justisdepartementet ser at man har en utfordring, og vi har felles interesse av å finne retningslinjer som er enkle å forholde seg til uansett hvor man er i landet, og som tar høyde for at det er nødvendig å ha god trening og kjenne terrenget godt. Dette kan jo forandre seg fra år til år, og det er viktig at de som gjør et utrolig viktig arbeid i den norske fjellheimen, og som har reddet mange menneskeliv, ikke setter seg selv i fare, ikke setter andre i fare, og at de kan utføre det oppdraget de melder seg frivillig til å gjøre.

Torgeir Trældal (FrP) [11:57:17]: For første gang i min tid på Stortinget skal jeg ikke stille et spørsmål til. Jeg er veldig fornøyd med det svaret jeg har fått. Takk.

Presidenten: Da går vi videre til spørsmål 9.