Stortinget - Møte tirsdag den 18. juni 2013 kl. 09

Dato: 18.06.2013

Dokumenter: (Innst. 349 S (2012–2013), jf. Prop. 123 S (2012–2013))

Sak nr. 12 [17:26:53]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om utbygging og finansiering av E18 på strekningen Bommestad–Sky i Vestfold

Talere

Votering i sak nr. 12

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden begrenses til 40 minutter og fordeles med inntil 5 minutter til hvert parti og 5 minutter til medlem av regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at det gis anledning til replikkordskifte på inntil tre replikker med svar etter innlegg fra medlem av regjeringen innenfor den fordelte taletid,

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Bård Hoksrud (FrP) [17:27:49]: (ordfører for saken): Dette er en viktig dag. Hvis representanten Kolberg vil ut og spise kake for Ringeriksbanen, tror jeg mange i Vestfold vil spise kake for at man nå endelig får på plass siste utbyggingstrinnet av E18 gjennom Vestfold. Det første prosjektet på E18 gjennom Vestfold var ferdig i 2001, og det siste er nå sannsynligvis ferdig i 2017.

Jeg tror alle i Vestfold er veldig glad for det, og de er veldig glad for at proposisjonen nå kommer før sommeren. Men jeg vet at det er mange som er glad med en stor bismak, og det er når vi ser hva dette koster bilistene som skal kjøre på E18 gjennom Vestfold. Det er ikke billig. Dette prosjektet er en del av et litt større prosjekt – det er flere strekninger. Det er beregnet en kostnad på ca. 85 kr per person hver vei fra Porsgrunn til Tønsberg, hvis man skal kjøre denne strekningen.

Det er en 6,7 km lang strekning. Men det er en bru som gjør det litt trøblete. Det er ferskvann der som gjør at en ikke bare kan bygge brua og være ferdig med det, men man må ta hensyn til miljøet og området rundt.

Noe av grunnen til at dette utbyggingsprosjektet blir noe dyrere, er at det har vært en diskusjon mellom lokale myndigheter og Statens vegvesen om hvilken løsning man skulle velge. Men jeg tror alle nå er veldig godt forlikte og enige om at det er en god og fornuftig løsning man nå har lagt opp til forbi Larvik. Det har vist seg at det har vært vanskeligere grunnforhold enn det man hadde forutsett da man holdt på med planleggingen. Derfor er også proposisjonen noe forsinket i forhold til det som var tiltenkt.

Hele komiteen er som sagt enig i proposisjonen, og innstillingen er klar og tydelig på at man ønsker utbygging av prosjektet. Den store uenigheten står som vanlig om man skal ha fullfinansiering eller om det fortsatt skal være sånn at bilistene skal ta store deler av regningen. I utgangspunktet, da man startet opp utbyggingen av E18 gjennom Vestfold, var det et spleiselag mellom bilistene og staten. Det spleiselaget er ikke lenger noe spleiselag, det er bilistene som betaler størsteparten av regningen.

Innstillingen fra komiteen går på at man går for prosjektet. I tillegg er det to forslag, ett forslag fra Fremskrittspartiet, der man går for prosjektet, men ønsker statlig fullfinansiering, og ett forslag fra Høyre og Kristelig Folkeparti, som går på at regjeringen bes medvirke til at det innen høsten 2014 foretas en ny vurdering av bompengetakstene for E18 på hele strekningen Gulli–Langangen basert på bompengeselskapets oppnådde rentebetingelser, økt innkrevingstid til 20 år og anledning til å fravike kravet om lik kilometersats for hele strekningen for å kunne redusere trafikklekkasjer på de mest utsatte stedene. For det er ikke tvil om at det kommer til å bli mye avvisning av trafikk og at mye trafikk kommer til å gå på lokalveiene og fylkesveinettet i Vestfold, fordi det blir såpass dyrt at mange heller velger å bruke noe lengre tid og kjøre på noe dårligere vei. Derfor er det også stor usikkerhet rundt finansieringen av prosjektet totalt sett når det gjelder hvor lang tid man trenger.

Da har jeg redegjort for hva de forskjellige partiene mener. Utgangspunktet, som sagt, for Fremskrittspartiet er at vi er veldig for prosjektet, det skulle vært her for lenge siden. Rådgivende Ingeniørers Forening har gjort en beregning som viste at hele utbyggingen av Vestfold kunne vært gjort på fem år, og vi har altså brukt 16 år på å bygge ut dette prosjektet. Så det er på tide, og det burde vært ferdig for lenge siden, men vi er glad for at proposisjonen endelig kom, og ønsker statlig fullfinansiering av dette prosjektet.

Jeg tar opp Fremskrittspartiets forslag i saken.

Presidenten: Representanten Bård Hoksrud har tatt opp det forslaget han refererte til.

Steinar Gullvåg (A) [17:22:23]: Dette er en gledens dag for Vestfold. Utbyggingen av strekningen Bommestad–Sky er siste fase i E18-utbyggingen i Vestfold. Når veien står ferdig i 2017, har vi sammenhengende firefelts vei fra Oslo til Telemark. Den nye veien gir økt trafikksikkerhet, bedre trafikkmiljø og trafikkflyt, og i sum vil E18-utbyggingen gi betydelig redusert kjøretid og reduserte transportkostnader for næringslivet. Sammen med jernbaneutbyggingen, som også er i full gang, vil en ny og tidsmessig infrastruktur bedre forutsetningene for bo- og næringsutvikling på hele vestsida av Oslofjorden. Det trengs i et fylke der vi sannsynligvis blir 100 000 flere mennesker i åra fram mot 2030.

Men veien har sin pris – 4,2 mrd. kr, og bilistene skal betale det meste av kostnadene. Statens andel er nå 28,5 pst., og når veien står ferdig med sine sju bomstasjoner, fra Telemark til Gulli ved Tønsberg, vil det koste henholdsvis 88 kr og 176 kr å passere bomstasjonene med et lett og et tungt kjøretøy. Og selv om vi i dag betaler 90 kr for å kjøre strekningen Nøtterøy–Oslo, vel vitende om at det finnes bompengeprosjekter i vest og nord med høyere takster, har jeg stor forståelse for at de som er nødt til å bruke E18 i søndre Vestfold daglig, synes det kan bli dyrt. Jeg verdsetter derfor de forsøk som er gjort fra fylkeskommunens side for å redusere bomtakstene. Spesielt gjelder dette inngåelsen av låneavtaler med gunstige rentevilkår, som vil bidra til å redusere framtidige finansieringskostnader. Da har jeg mindre sans for en forlengelse av bompengeperioden fra 15 til 20 år, som nok kan bidra til noe reduserte bomsatser i utgangspunktet, men som bare vil påføre bilistene ytterligere kostnader. Jeg gadd vite om bilistene i nordre Vestfold, der bomstasjonene fjernes i høst, ville ha foretrukket fem år til med bompengeinnkreving i bytte mot marginalt lavere bomsatser.

Jeg noterer meg at regjeringspartiene og opposisjonen, selvsagt med unntak av Fremskrittspartiet, som heller vil være uten vei enn å bidra til en bompengefinansiert vei, i litt ulike vendinger peker på at det skal gjøres en ny vurdering av takstnivået på litt ulike tidspunkt. Det er ganske viktig, fordi takstene i høy grad avhenger av tiltak for å bedre trafikkmiljøet og trafikksikkerheten på sideveiene. Slik spiller stortingsflertallet i realiteten ballen tilbake til fylkeskommunen. Beregninger jeg har fått del i, viser nemlig at bomsatsene kan reduseres med inntil 20 kr dersom trafikklekkasjen fjernes helt. Med utgangspunkt i Klinestad og Fokserød, der anslagsvis 10 000 biler i døgnet vil bruke sideveiene når bomstasjonen har kommet på plass, viser beregningene at satsene vil kunne reduseres med 2 kr per 1 000 biler som i stedet velger å kjøre E18. Men tiltak på sideveinettet er hovedsakelig Vestfold fylkeskommunes ansvar, og jeg mener faktisk at avbøtende tiltak på sideveinettet og virkningene av dem burde ha ligget til grunn for Stortingets behandling av denne proposisjonen.

I forlengelsen av dagens vedtak i Stortinget bør fylkeskommunen etter min oppfatning klargjøre hvilke tiltak det er aktuelt å sette i verk for å redusere trafikklekkasjen fra nye E18 til sideveiene for å redusere ulempene for beboerne langs sideveiene, og for å redusere trafikklekkasjen. Dette har også et klart sikkerhetsmessig aspekt. Det hjelper lite å bygge en ny og trafikksikker vei med god kapasitet dersom bompenger fører til at en stor del av trafikken ledes inn på et veinett som slett ikke er dimensjonert for dette.

Det er vanligvis ikke min oppgave å rettlede fylkespolitikerne i Vestfold i denne eller andre saker, og jeg skjønner selvfølgelig at det kan være vanskelig å velge mellom upopulære tiltak som å stenge sideveier, redusere framkommeligheten på sideveiene ved hjelp av fysiske tiltak, eller sette opp bommer på de viktigste sideveiene etter mønster fra E18 i Sande. Men like fullt er det nødvendig å gjøre slike vurderinger og fatte slike vedtak.

Svein Flåtten (H) [17:27:34]: La meg også understreke at det selvsagt er en gledens dag når man får gjennom proposisjoner om utbygging og finansiering, men det er nok enda mer glede når veien til slutt blir åpnet. Og store deler av E18 gjennom Vestfold blir åpnet neste høst, om ett år, i 2014. Det som da skjer, er at bilistene møter svært høye bomavgifter. Derfor har fylkestinget i Vestfold vært ganske klare på at de har ønsket å prøve å løse dette på en måte som kan medføre lavere kostnader for bilistene. Hovedbegrunnelsen er selvsagt først og fremst faren for trafikklekkasjer. Vestfold er ganske spesielt innrettet, særlig de midtre delene, med veldig mange småveier, med veldig mange muligheter for å kjøre utenom, og denne trafikklekkasjen vil selvfølgelig bli adskillig lavere hvis man får til ordninger som gjør at det blir lavere avgifter.

Nå har jeg sett i innstillingen at de rød-grønne partiene – jeg skal ikke si at de mener at dette skyldes de lokale politikerne selv – mener at man i utgangspunktet visste at det skulle bli enda dyrere. Det er for så vidt riktig, men i utgangspunktet visste man også helt fra starten at staten skulle betale nær 40 pst. Den andelen, som representanten Gullvåg presist har informert Stortinget om, blir liggende langt under 30 pst. Dette er grunnen til at et samlet fylkesting i Vestfold – og jeg understreker samlet, fordi det gjaldt alle partier – har bedt regjeringen om tiltak for å få ned disse kostnadene for bompengepasseringen. Det som har vært noe av ideen rundt dette, er først og fremst finansieringskostnadene, selvfølgelig, men også innkrevingstiden. Så kan man gjerne, som representanten Gullvåg, filosofere over hva folk helst vil ha: Vil de ha en lengre og litt mindre pine, eller vil de ha en kortere og litt mer brutal pine? Jeg tror ikke det er det det er snakk om. Det er snakk om hvordan dette fungerer, ikke minst for næringslivet, som selvsagt har en fordel av å få utgiftene fordelt over tid. Akkurat det samme har de som reiser frem og tilbake på jobb, som har lange jobbreiser. Det er omtrent akkurat det samme som når du finansierer huset ditt over litt tid, og du har en økonomi som kanskje gjør at det kunne være greit å få fem års lengre avdragstid. Det blir dyrere, ja, men det får livet til å fungere på en annen måte. I tillegg er det også sånn at trafikken øker i Vestfold, slik at prognosene for hva man får inn, er gode.

Som sagt: Høsten 2014 vil de første antennepunktene bli satt opp. Høyre og Kristelig Folkeparti foreslår i denne innstillingen at man gjør en ny vurdering av bompengetakstene. Vi foreslår også at man går inn på helt spesifikke kriterier, nemlig rentebetingelser, innkrevingstid til 20 år og muligheten til å fravike kravet om lik kilometersats for å kunne redusere trafikklekkasjer. Dette vil bety, uten at jeg har finregnet på det, ikke noen marginal nedgang, som representanten Gullvåg er inne på, men en nedgang i passeringsavgifter som virkelig betyr noe for dem som skal passere her.

Jeg har også lyst til å replisere til foregående taler når han sier at han ikke vet om han skal rettlede fylkespolitikerne eller ei: Jeg tror at Vestfold fylkeskommune, og for så vidt andre lokale myndigheter også, kanskje vil ha seg frabedt å bli rettledet veldig mye av Stortinget og av enkeltrepresentanter om noe som er deres ansvar. De har felles tatt ansvar for å prøve å få til andre ordninger. Det synes jeg er en aktverdig handling. Det bør de ha ros for å ha gjort. Istedenfor å konstruere opp hvordan man skal stenge trafikken mest mulig for å tvinge folk, bør man ha en gulrot i form av rimeligere passering.

Jeg tar opp det forslaget Kristelig Folkeparti og Høyre fremmer i innstillingen.

Presidenten: Representanten Svein Flåtten har tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Marit Arnstad [17:42:53]: Det er veldig positivt at Stortinget i dag gjør vedtak om utbygging og finansiering av E18 på strekningen Bommestad–Sky. Denne 7 km lange strekningen i Larvik er den siste utbyggingsetappen på E18 gjennom Vestfold, og det er planlagt anleggsstart til høsten og åpning for trafikk i 2017. Prosjektet kommer til å gi store gevinster i form av bedre trafikksikkerhet, jevnere trafikkflyt og en forbedring av miljøet langs vegen.

Det skal ikke legges skjul på at det har vært uenighet om valg av løsninger på strekningen Bommestad–Sky. Etter at Miljøverndepartementet stadfestet kommunedelplan i 2010, er det etter lokale ønsker lagt opp til en lengre tunnel enn først antatt mellom Bommestad og Farriseidet, og det er også valgt en dyrere løsning med skråstagbru ved Farriseidet. Sammen med enkelte andre krav og løsninger har dette gitt store kostnadsøkninger, og det har på den bakgrunn vært varslet økte bompengetakster.

Det har hele tiden vært forutsatt at den statlige rammen skulle stå fast dersom det ble valgt en dyrere løsning på strekningen enn det som var antatt. Det er nedfelt både i St.prp. nr. 60 for 2008–2009 og også i Prp. 56 S for 2010–2011. Det statlige bidraget for den samlede utbyggingen av Gulli–Langåker og Bommestad–Sky–Langåker er omtrent 2,3 mrd. kr, og det er om lag som forutsatt i den opprinnelige finansieringsplanen i St.prp. nr. 60.

Det har vært en del lokal motstand mot det ventede takstnivået på strekningen, men lokale myndigheter har tidligere akseptert en takst på 106 kr i 2011-nivå. Men på bakgrunn av sterke lokale ønsker har også Samferdselsdepartementet akseptert en lavere beregningsteknisk renteforutsetning i denne saken enn det som er vanlig ellers i bompengeproposisjoner. Det har gitt en vesentlig reduksjon i takstnivået, som i forbindelse med proposisjonen nå er beregnet til 88 kr i 2013-nivå for en vanlig bil.

Det er et omfattende parallellvegnett langs E18 i Vestfold, og høye bompengetakster kan medføre at trafikk avvises, eller at en tar andre veger. Det kan gi et nyttetap for samfunnet, og departementet vil derfor ta initiativ til en gjennomgang av bompengetakstene når Bommestad–Sky er åpnet. Da vil de endelige kostnadene for prosjektet og trafikkgrunnlaget være godt kjent. Dermed vil det også kunne være betydelig større sikkerhet rundt forhold som påvirker bompengeselskapets økonomi.

For øvrig vil Statens vegvesen fortløpende følge opp denne situasjonen og også vurdere andre tiltak for å redusere trafikkavvisning.

Når Bommestad–Sky står ferdig om fire år, vil det være sammenhengende firefelts veg fra Oslo til Telemark. Fullføring av E18-utbyggingen gjennom Vestfold kommer til å gi redusert kjøretid, bedre forutsigbarhet og reduserte transportkostnader og kan bidra også til regionforstørring. Det er også slik at trafikksikkerhetsgevinstene vil være betydelige. For store deler av E18 gjennom Vestfold forventes det nå en reduksjon i antall drepte og skadde på om lag 70 pst., med størst reduksjon for de største ulykkene.

Dette er en hovednerve for transport i Vestfold, men også mellom Østlandet og Grenland og Sørlandet. Med fullføringen av utbyggingen kommer det til å bli tilrettelagt for at en betydelig del av trafikken både i fylket Vestfold og også gjennom Vestfold kan gå på firefelts veg med høy standard. Det er svært positivt.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Svein Flåtten (H) [17:46:45]: Jeg synes jeg aner en annen tone fra statsråden når det gjelder lavere bompengesatser, enn det jeg har oppfattet tidligere, ikke minst av korrespondanse mellom henne og fylkesordføreren i Vestfold. Kan jeg nå forstå statsråden dit hen at det som står i merknadene her, og som tidligere også har vært statsrådens – skal vi si – credo, nemlig at de lokale myndighetene selv har visst hvor dyrt det ville bli, og at det nå blir billigere, for så vidt ligger der, men at hun er enig i at man må forsøke alle tiltak for å få ned bompengesatsen fordi trafikklekkasjen til dette parallellveinettet er så alvorlig, som hun selv er inne på?

Statsråd Marit Arnstad [17:47:42]: Jeg synes generelt i denne typen saker, ikke bare i Vestfold, men også andre steder, at dersom lokale myndigheter ønsker løsninger som blir dyrere enn forutsatt, er det ikke gitt at staten uten videre skal ta den ekstraregningen. Det er bakgrunnen for at vi også har sagt at den statlige rammen ligger fast. Det betyr at det da har kommet opp en diskusjon om takstene når det gjelder bompenger.

Vi har på bakgrunn av lokale ønsker vært villig til å være med på en lavere beregningsteknisk renteforutsetning, som har fått taksten ned. Vi er villig til også å se videre på muligheten for å kunne redusere takstene, men det mener vi ikke kan skje før Bommestad–Sky er åpnet. Da først vil man ha godt nok grunnlag for å ha oversikt over trafikkgrunnlaget og også oversikt over de endelige kostnadene ved prosjektet.

Presidenten: Ønsker representanten Flåtten en ny replikk?

Svein Flåtten (H) [17:48:34]: Ja, siden jeg står her allikevel, president.

Kan jeg da tolke statsråden dit hen at hun mener at det kan være en god idé også å se på en annen nedbetalingstid, for det er jo det som virkelig får ned kostnadene her, fremfor f.eks. å kritisere fylkeskommunen for at de ikke stenger igjen hele parallellveinettet, slik som representanten Gullvåg nettopp ga uttrykk for?

Statsråd Marit Arnstad [17:49:10]: Vi har i denne saken bidratt når det gjelder spørsmålet om den beregningstekniske renteforutsetningen. Jeg tror det har vært det viktigste virkemidlet. Jeg tror det er mer aktuelt enn å gå fra en periode på 15 år til 20 år. Det er mulig at det blir bedre for næringslivet hvis man får fordelt dette over 20 år. På den andre siden er det godt å bli ferdig med et bompengeprosjekt. 15 år er normaltiden man skal ha på nedbetalingen av et bompengeprosjekt. Det gjelder også i utgangspunktet for dette prosjektet. Men som sagt vil vi når prosjektet åpner, kunne komme tilbake og ha en grundigere gjennomgang av muligheten for også å gå igjennom bompengetakstene.

Presidenten: Replikkordskiftet er omme.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 12.

Votering i sak nr. 12

Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Bård Hoksrud på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 2, fra Svein Flåtten på vegne av Høyre og Kristelig Folkeparti

Det voteres først over forslag nr. 2, fra Høyre og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Regjeringen bes medvirke til at det innen høsten 2014 foretas en ny vurdering av bompengetakstene for E18 på hele strekningen Gulli–Langangen basert på bompengeselskapets oppnådde rentebetingelser, økt innkrevingstid til 20 år og anledning til å fravike kravet om lik kilometersats for hele strekningen for å kunne redusere trafikklekkasjer på de mest utsatte stedene.»

Venstre har varslet at de støtter forslaget.

Voteringstavlene viste at det var avgitt 76 stemmer mot forslaget og 26 stemmer for forslaget.

(Voteringsutskrift kl. 00.30.39)

Alf Egil Holmelid (SV) (fra salen): President! Jeg stemte feil.

Presidenten: Harald Grønn bekrefter at du har stemt feil.

Da er det avgitt 77 stemmer mot forslaget og 25 stemmer for forslaget. Dermed er forslaget forkastet.

Komiteen hadde innstilt:
  • 1. Stortinget samtykker i at bompengeselskapet får tillatelse til å ta opp lån og kreve inn bompenger for utbygging og finansiering av E18 på strekningen Bommestad–Sky i Vestfold etter vilkårene i Prop. 123 S (2012–2013) og i Innst. 349 S (2012–2013).

  • 2. Samferdselsdepartementet får fullmakt til å inngå avtale med bompengeselskapet og fastsette nærmere regler for finansieringsordningen.

Presidenten: Det voteres alternativt mellom komiteens innstilling og forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, som lyder:

«Stortinget godkjenner utbygging av E18 på strekningen Bommestad–Sky i Vestfold slik det er omtalt i Prop. 123 S (2012–2013). Stortinget legger til grunn statlig fullfinansiering, og om nødvendig med statlig forskottering, for å holde planlagt fremdrift i prosjektet. Statlig finansiering dekkes inn i statsbudsjettet for 2014.»

Venstre har varslet at de støtter innstillingen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 79 mot 22 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 00.31.49)