Stortinget - Møte torsdag den 28. november 2013 kl. 10

Dato: 28.11.2013

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Johannes Østtveit

Presidenten: Kjære medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Johannes Østtveit døde 9. juli i år, 86 år gammel. Han representerte Telemark Kristelig Folkeparti på Stortinget fra 1965 til 1973.

Johannes Østtveit ble født i Sauherad i 1927. Med utdanning som veterinær fra Norges veterinærhøgskole arbeidet han i mange år som dyrlege både i privat praksis og i offentlig sammenheng.

Politisk aktiv ble han i Bø kommune, der han ble valgt inn i kommunestyret i 1959. Østtveit var medlem av formannskapet i kommunen, og han var kommunepolitiker og stortingspolitiker parallelt i begge stortingsperiodene.

I sin første stortingsperiode var Johannes Østtveit medlem av Administrasjonskomiteen i Stortinget. I den andre perioden var han nestleder i Sosialkomiteen.

Ved valget i 1973 trakk Johannes Østtveit seg fra Stortinget og gikk inn i en stilling som utredningsleder ved Kristelig Folkepartis landskontor. Her var han bl.a. ansvarlig for den alternative familiemeldingen som Kristelig Folkeparti la fram i 1974, og han var redaktør for flere utgaver av partiets politiske håndbøker. Han arbeidet også som journalist i partiavisen Folkets Framtid. Østtveit hadde flere offentlige verv. Blant annet var han medlem av utvalget som vurderte forvaltningen i mindre kommuner, og av Norsk filmråd.

Johannes Østtveit var engasjert i kristent arbeid, både i menighetsråd, som speiderleder i KFUM og som medlem av kretsstyret i Telemark for Norges Kristelige Ungdomsforbund. Arbeidet for menneskerettigheter og trosfrihet var viktig for ham. Et særlig fokus hadde han på de kristne i det kommunistiske Øst-Europa gjennom arbeidet i organisasjonen Misjon bak Jernteppet. Der jobbet han både som styreleder og som misjonssekretær.

I boken «Kirkeklokker i natten – vennskap gjennom Jernteppet», som Østtveit ga ut i 1998, fikk dette engasjementet sitt minnesmerke.

Vi vil huske Johannes Østtveit som en lojal og engasjert Kristelig Folkeparti-politiker og -medarbeider. Han var en omgjengelig og elskverdig mann, som var opptatt av å få gjennomført saker.

Vi minnes Johannes Østtveit for hans virke i Stortinget og lyser fred over hans gode minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra representantene Ingunn Foss, Svein Roald Hansen, Knut Storberget, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde om permisjon i tiden fra og med 2. desember til og med 6. desember for å delta i WTOs 9. ministerkonferanse på Bali

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Jan Arild Ellingsen i tiden fra og med 2. desember til og med 4. desember for å delta i møte i NATOs parlamentariske forsamling i Washington

  • fra representanten Arild Grande om foreldrepermisjon i tiden fra og med 2. desember til og med 4. desember

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Nordland fylke, Dagfinn Henrik Olsen, foreligger søknad om fritak for å møte i Stortinget under representanten Kenneth Svendsens permisjon, på grunn av sykdom.

Fra henholdsvis tredje vararepresentant for Nordland fylke, Tom Cato Karlsen, første vararepresentant for Oslo, Peter N. Myhre, og første vararepresentant for Nord-Trøndelag fylke, Jorid Holstad Nordmelan, foreligger søknad om fritak for å møte i Stortinget under henholdsvis representantene Jan Arild Ellingsens, Christian Tybring-Gjeddes og Arild Grandes permisjoner, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden slik:

    For Vest-Agder fylke: Benjamin Grønvold 3.–6. desember

    For Hedmark fylke: Lasse Juliussen 3.–6. desember

    For Nordland fylke: Greta Johanne Solfall 3.–6. desember og Veronica Pedersen 3.–4. desember

    For Oslo: Aina Stenersen 3.–4. desember og Peter N. Myhre 5.–6. desember

    For Nord-Trøndelag fylke: Terje Sørvik 3.–4. desember

    For Østfold fylke: Wenche Olsen 3.–6. desember

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Lise Christoffersen. – Andre forslag foreligger ikke, og Lise Christoffersen anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.