Stortinget - Møte fredag den 23. mai 2014 kl. 9

Dato: 23.05.2014
President: Svein Roald Hansen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [09:01:18]

    Interpellasjon fra representanten Pål Farstad til arbeids- og sosialministeren:
    «Fiskeindustrien er avhengig av utenlandske arbeidere i sesongen. Det siste året har Arbeidstilsynet sett nærmere på fiskeindustrien i Norge, og selv om kontrollene ikke er ferdige og konklusjonen ikke er klar, er inntrykket tilsynet har av arbeidsforholdene i bransjen, ikke bra. I de siste dagers medieoppslag har det også kommet fram at flere utenlandske arbeidere får lavere lønn enn norske arbeidere, selv om de jobber opptil 18 timer om dagen.
    Hva vil statsråden gjøre for å bedre arbeidsforholdene i bransjen og sørge for at arbeidsmiljøloven blir overholdt?»

  • Sak nr. 2 [09:32:25]

    Innstilling frå justiskomiteen om lov om stans i utbetalinga av offentlege ytingar og barnebidrag når ein av foreldra har bortført eit barn til utlandet ((Innst. 179 L (2013–2014), jf. Prop. 39 L (2013–2014)))

  • Sak nr. 3 [10:25:06]

    Interpellasjon fra representanten Anders Tyvand til kunnskapsministeren:
    «Tidlig innsats er løsningen på mange av de store utfordringene i norsk skole. Frafall og behov for spesialundervisning kan forebygges de første skoleårene. Utfordringen er å fylle begrepet «tidlig innsats» med konkret innhold, og endre praksis i skolen. Den svenske regjeringen har nylig iverksatt et «lågstadielyft», hvor de bevilger 2 mrd. kroner til å utdanne flere grunnskolelærere, og til å øke kvaliteten i undervisningen gjennom mindre klasser. De innfører også et nytt kunnskapsmål: Alle elever skal i 1. klasse kunne lese og forstå enklere tekster. I Norge har Dovre kommune satt inn to lærere i hver klasse i 1. og 2. klasse, og i basisfagene helt opp til 7. klasse. Resultatene er overbevisende. Spesialundervisningen er kraftig redusert.
    Vil statsråden være med på en målrettet satsing på tidlig innsats, med økt lærertetthet, kompetanseheving og klarere kunnskapsmål på de laveste trinnene i skolen?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 11.48.