Stortinget - Møte tirsdag den 6. januar 2015 kl. 13

Dato: 06.01.2015
President: Marit Nybakk

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [13:03:16]

    Interpellasjon fra representanten Michael Tetzschner til forsvarsministeren:
    «Russiske fly flyr nå stadig mer nærgående og uten å identifisere seg, og dette truer luftsikkerheten i Europa. Det har vært flere alvorlige episoder, med nestenulykken med et SAS-fly over Østersjøen den 3. mars i år som den hittil alvorligste. Et russisk militærfly kom på 90 meters avstand, noe som er langt under minimumsavstanden på 300 meter. Det har i år, ifølge en ny rapport fra den britiske tenketanken European Leadership Network, vært nesten 40 farlige episoder med russiske militærfly over Europa i de første åtte månedene, og ti av dem har skjedd i Norges nærområder.
    Hvilke tiltak har statsråden tenkt å gjennomføre når det gjelder den alvorlig truede flysikkerheten i våre nærområder?»

  • Sak nr. 2 [13:43:32]

    Interpellasjon fra representanten Kirsti Bergstø til forsvarsministeren:
    «Den brutale nedbrenninga og tvangsevakueringa av Finnmark var blant de verste hendelsene under annen verdenskrig i Norge. Likevel står denne delen av historia i fare for å gå i glemmeboka. Partisanene er krigshelter som ble skjøvet inn i skyggen da historia skulle skrives fra offisielt hold. Dette har Kongen beklaget. I forbindelse med den nasjonale 70-årsmarkeringa må staten, på en utvetydig måte, sørge for skikkelig honnør for innsatsen. Kvinner er spesielt utsatt i konflikt og blir gjort ansvarlig for nasjonens ære. Det er viktig å beklage trakassering av kvinner utført fra norske soldater og offisielt hold.
    Hvordan vil statsråden sikre at regjeringen bidrar til å gjøre historien kjent for kommende generasjoner, hedre den nordnorske innsatsen under krigen og sikre oppreisning for kvinner som ble uthengt og trakassert?»

  • Sak nr. 3 [14:40:52]

    Interpellasjon fra representanten Anders Tyvand til kunnskapsministeren:
    «Ifølge tall fra SSB vil det i 2030 være behov for 159 800 flere fagarbeidere i Norge, men det ser ut til å bli et stort underskudd på slik arbeidskraft. Utfordringen er at for få søker seg til yrkesfaglige utdanninger, og antallet søkere går ned. I tillegg er det et problem at for få fullfører løpet. Av elevkullet som startet i videregående opplæring i 2008, hadde kun 32 pst. av elevene oppnådd yrkeskompetanse etter fem år. Dette skyldes bl.a. mangel på læreplasser. Per 1. oktober i år hadde kun 58 pst. av søkerne godkjent lærekontrakt, og det er store ulikheter mellom fylkene. I samfunnskontrakten var målet 20 pst. flere læreplasser fra 2011 til ut 2015. Til nå har antallet økt med 2 pst. Dette er ikke nok for å møte fremtidens behov for arbeidskraft.
    Hvilke konkrete tiltak vil statsråden iverksette for å øke rekrutteringen til yrkesfaglige utdanninger og sikre flere elever tilbud om læreplass?»

  • Sak nr. 4 [15:51:31]

    Interpellasjon fra representanten Sivert Bjørnstad til kunnskapsministeren:
    «Elevundersøkelsen 2013 viser at 4,2 pst. av elevene blir mobbet 2–3 ganger i måneden eller oftere. Hver dag gruer altfor mange elever seg til å gå på skolen. Den siste tiden har vi fått en rekke eksempler på svært alvorlige mobbesaker, hvor elever har vært utsatt for systematisk mobbing over lang tid. Selv om skoleledelsen har kjent til mobbingen, har ikke elevene blitt fulgt opp av skoleledelsen på en forsvarlig måte. Dette tyder på at det er en systemsvikt i norsk skole. Det er skoleeier som er ansvarlig for å bekjempe mobbing, som i det daglige er nærmest elevene og som har størst mulighet for å gripe inn mot mobbing. Skoleeier, skoleledere, KS og arbeidstakerorganisasjonene har et særlig ansvar for å iverksette tiltak for å stanse mobbingen.
    Hvordan vil statsråden sikre at disse ivaretar elevenes rett til et mobbefritt skolemiljø?»

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 16.46.