Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 6. januar 2015 kl. 13

Dato:
President: Marit Nybakk

Sak nr. 2 [13:43:32]

Interpellasjon fra representanten Kirsti Bergstø til forsvarsministeren:
«Den brutale nedbrenninga og tvangsevakueringa av Finnmark var blant de verste hendelsene under annen verdenskrig i Norge. Likevel står denne delen av historia i fare for å gå i glemmeboka. Partisanene er krigshelter som ble skjøvet inn i skyggen da historia skulle skrives fra offisielt hold. Dette har Kongen beklaget. I forbindelse med den nasjonale 70-årsmarkeringa må staten, på en utvetydig måte, sørge for skikkelig honnør for innsatsen. Kvinner er spesielt utsatt i konflikt og blir gjort ansvarlig for nasjonens ære. Det er viktig å beklage trakassering av kvinner utført fra norske soldater og offisielt hold.
Hvordan vil statsråden sikre at regjeringen bidrar til å gjøre historien kjent for kommende generasjoner, hedre den nordnorske innsatsen under krigen og sikre oppreisning for kvinner som ble uthengt og trakassert?»