Stortinget - Møte tirsdag den 14. april 2015 kl. 10

Dato: 14.04.2015

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Hans Torgersen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant for Buskerud KrF, Hans Torgersen, er gått bort. Han døde den 10. februar i år, 88 år gammel.

Hans Torgersen ble født i Øvre Eiker den 30. oktober 1926. Han tok mesterbrev som glassmester i 1950 og startet samme år egen glassmesterforretning i Drammen. Han drev denne helt frem til 1989.

Hans Torgersen var den første Kristelig Folkeparti-representanten på Buskerudbenken i Stortinget. Han ble valgt inn på en fellesliste med Senterpartiet i 1977, et valg som ble det beste Kristelig Folkeparti hadde gjort noen gang frem til da. Som stortingsrepresentant var han medlem av det som den gang het kommunal- og miljøvernkomiteen.

Hans Torgersens tid på Stortinget omfattet bare én periode, mens hans politiske innsats både som folkevalgt og på organisasjonsplan omfattet mye mer. Allerede i 1956 ble han leder i Drammen KrF, og fra 1974 til 1978 var han leder i Buskerud KrF. Som fylkesleder var han også medlem av landsstyret.

I 1959 ble han valgt inn i bystyret i Drammen, der han satt i tre perioder. Fra 1963 satt han også i formannskapet. Han satt også i fylkestinget i to perioder og var medlem av fylkesutvalget. Han var æresmedlem i så vel Drammen KrF som Buskerud KrF.

Buskerud er et fylke der det har vært mange lokale Kristelig Folkeparti-politikere, men få stortingsrepresentanter. Helt frem til 1997 var faktisk Hans Torgersen den eneste som kunne vise til et slikt verv.

Ved siden av politisk arbeid brukte Hans Torgersen også mye tid på kristent arbeid. Menighetsråd, kretslederverv i Norsk Søndagsskoleforbund, lederverv i indremisjonsforeninger og engasjement i rådet og i forstanderskapet for Danvik Folkehøgskole sier noe om dette.

Torgersen satte mange spor etter seg. Han hørte til en generasjon Kristelig Folkeparti-politikere som nå er i ferd med å bli borte.

Vi minnes Hans Torgersen for hans virke i Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Da vil jeg be første visepresident, Marit Nybakk, om å overta klubben.

Marit Nybakk overtok her presidentplassen.

Presidenten: Representantene Martin Kolberg, Jørund Rytman, Heikki Eidsvoll Holmås, Roy Steffensen og Kent Gudmundsen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

De innkalte vararepresentanter for Hedmark fylke, Randi Krokstad, og for Sogn og Fjordane fylke, Gunhild Berge Stang, har tatt sete.

Valg av settepresidenter

Presidenten: Presidenten foreslår at det velges to settepresidenter for Stortingets møter i inneværende uke. – Det anses vedtatt.

Presidenten foreslår Sverre Myrli og Hans Andreas Limi. – Andre forslag foreligger ikke, og Sverre Myrli og Hans Andreas Limi anses enstemmig valgt som settepresidenter for Stortingets møter i inneværende uke.

Utenriksminister Børge Brende overbrakte 7 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Liv Signe Navarsete vil framsette et representantforslag.

Liv Signe Navarsete (Sp) [10:08:13]: På vegner av representantane Bård Vegar Solhjell, Audun Lysbakken, Marit Arnstad og meg sjølv vil eg leggje fram eit representantforslag om framlegging av rammeverket i TISA-avtalen.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Presidenten vil opplyse at hun har fått en henvendelse fra kontroll- og konstitusjonskomiteen angående en høring som planlegges i komiteens regi. Komiteen anmoder om å ha høringen på en dag da det pågår stortingsmøte, dvs. torsdag 30. april. Dersom høringen skal foregå denne dagen, betinger det at man fraviker bestemmelsen i forretningsordenens § 27 tredje ledd annet punktum, som innebærer at det ikke skal holdes åpen kontrollhøring under stortingsmøte, bortsett fra under ordinær spørretime.

Presidenten foreslår at anmodningen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen imøtekommes, og at Stortinget godkjenner at nevnte bestemmelse i forretningsordenen fravikes. Det er så vidt presidenten kan se, ingen innvendinger mot dette, og det anses dermed vedtatt.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet fortsetter utover kl. 16.