Stortinget - Møte onsdag den 9. desember 2015 kl. 10

Dato: 09.12.2015

Dokumenter: (Innst. 82 L (2015–2016), jf. Prop. 7 L (2015–2016))

Sak nr. 6 [16:44:52]

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om endringer i universitets- og høyskoleloven (oppnevning av eksterne styremedlemmer ved statlige høyskoler)

Talere

Votering i sak nr. 6

Kristin Vinje (H) [16:45:27]: (ordfører for saken): Denne saken dreier seg om en lovendring av universitets- og høyskoleloven. Det vi snakker om, er en endring som gjelder fremgangsmåten ved oppnevning av eksterne styremedlemmer ved statlige høyskoler.

Lovforslaget er tidligere beskrevet i Meld. St. 18 for 2014–2015 Konsentrasjon for kvalitet – Strukturreform i universitets- og høyskolesektoren, som vi behandlet her i Stortinget før sommeren. Dette lovendringsforslaget i universitets- og høyskoleloven er ett av flere forslag som ble beskrevet i strukturmeldingen, og det er fremmet nå fordi det er viktig å få på plass dette før oppnevning av nye styrer fra 2016.

Jeg vil takke komiteen for godt samarbeid og effektiv behandling av denne saken.

I proposisjonen foreslås det at Kunnskapsdepartementet skal oppnevne samtlige styremedlemmer til styrene ved de statlige høyskolene. Det betyr at fylkeskommunene ikke lenger skal oppnevne to eksterne styremedlemmer, slik gjeldende ordning legger til grunn. Etter forslaget skal institusjonene selv fremme forslag til eksterne styremedlemmer, og så skal departementet foreta oppnevningen på fritt grunnlag.

Det er et bredt flertall som stiller seg bak den foreslåtte endringen, fordi vi mener det vil gi en mer helhetlig vurdering av et samlet kompetansebehov ved styrene til de statlige høyskolene. Det er også et poeng å understreke at den nåværende ordningen, der fylkeskommunene har oppnevnt to av styremedlemmene, ikke har fungert etter hensikten.

Når det er sagt, vil jeg si at det er ingen tvil om at universiteter og høyskoler har en sentral rolle i å bidra til regional utvikling og verdiskaping, og det er en forventning om at institusjonene tar dette ansvaret på alvor. Det er også verdt å nevne i denne saken at det store flertallet av høringsinstansene stiller seg positive til de foreslåtte endringene.

Lovendringsforslaget som vi skal vedta her i dag, innebærer i tillegg et forslag om at det skal oppnevnes numeriske varamedlemmer til styret, og det er en samlet komité som slutter seg til denne delen av regjeringens forslag.

Anne Tingelstad Wøien (Sp) [16:48:02]: Senterpartiet gjentar i denne saken de innvendingene og forslaget vi fremmet da vi behandlet stortingsmeldingen om struktur i universitets- og høgskolesektoren i vårsesjonen.

En sentral forse for høgskolene har vært at de har vært tett på regionene og raskt har kunnet respondere og gi utdanningstilbud som det har vært behov for lokalt og regionalt. Dette mener vi er en viktig del av høgskolenes samfunnsoppdrag. Senterpartiet mener det er veldig viktig at den regionale tilknytningen videreføres, og at fylkeskommunen som regionalt folkevalgt nivå med bl.a. ansvar for kompetanse fortsatt har formell innflytelse på representasjonen i styrene i de resterende statlige høgskolene og i de nye universitetene med de nye universitetsavdelingene. Senterpartiet mener en videreføring av ordningen med at fylkeskommunen oppnevner eksterne styremedlemmer, ville ivaretatt en regional tilknytning.

Vi registrerer imidlertid at det er et stort flertall som støtter regjeringas forslag om at det er departementet som skal utnevne samtlige eksterne styremedlemmer. Vi tar det til etterretning, men vi mener fortsatt at fylkeskommunen i så fall burde hatt ansvar for å komme med forslag til kandidater på aktuelle styremedlemmer fra sin region.

Jeg tar med dette opp forslaget fra Senterpartiet og SV.

Presidenten: Representanten Anne Tingelstad Wøien har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Etter at det var ringt til votering, uttalte

Presidenten: Da er Stortinget klar til å gå til votering.

Votering i sak nr. 6

Presidenten: Under debatten er det satt frem ett forslag fra Anne Tingelstad Wøien på vegne av Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag som sikrer at fylkeskommunene fortsatt skal nominere representanter til styrene ved universitetene og høyskolene.»

Votering:Forslaget fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 96 mot 10 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 17.10.34)Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt vedtak til

lov 

om endringer i universitets- og høyskoleloven

(oppnevning av eksterne styremedlemmer ved

statlige høyskoler)

I

I lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler gjøres følgende endringer:

§ 9-4 sjette ledd skal lyde:

(6) Forslag til eksterne styremedlemmer og varamedlemmer fremmes av institusjonens styre. Det samme gjelder forslag til styreleder når rektor er ansatt. For kunsthøyskolene fremmes forslag av høyskolens styre og av Norsk kulturråd. Sametinget oppnevner på fritt grunnlag to av de eksterne styremedlemmene og ett varamedlem ved Samisk høgskole. Departementet oppnevner på fritt grunnlag styreleder, med mindre institusjonen har valgt rektor som styrets leder, og øvrige eksterne medlemmer og numeriske varamedlemmer for fire år.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Presidenten: Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 95 mot 10 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 17.11.11)

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble bifalt med 96 mot 10 stemmer.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli ført opp til andre gangs behandling i et senere møte i Stortinget.