Stortinget - Møte torsdag den 16. juni 2016 kl. 10

Dato: 16.06.2016

Dokumenter: (Innst. 403 S (2015–2016), jf. Dokument 2 (2015–2016))

Sak nr. 10 [19:41:00]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens melding om virksomheten i 2015

Talere

Votering i sak nr. 10

Martin Kolberg (A) [19:41:33]: (komiteens leder og ordfører for saken): Jeg har nå gleden av å legge fram en enstemmig innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens melding om virksomheten i 2015.

Riksrevisjonen har lagt fram en fyldig melding, som på en god måte beskriver Riksrevisjonens arbeid og virksomhet i 2015. Både denne og tidligere meldinger viser at Riksrevisjonens arbeid er viktig for at Stortinget kan utføre sin kontroll med regjeringen og forvaltningen på en god måte.

Det framgår av innstillingen at kontroll- og konstitusjonskomiteen også i år er tilfreds med den årlige, finansielle revisjonen, som for regnskapsåret 2014 omfattet 15 departementer, Statsministerens kontor og 227 underliggende statlige virksomheter.

Komiteen har videre merket seg at ressursinnsatsen innen selskapskontrollen har økt i tråd med intensjonene i strategisk plan og ny organisasjon. Kontrollen med forvaltningen av statlige selskaper for 2014 omfattet 124 selskaper og virksomheter fordelt på hel- og deleide aksjeselskaper, helseforetak, statsforetak, særlovselskaper og studentsamskipnader.

Jeg vil igjen understreke betydningen av selskapskontrollen. Når staten organiserer viktige deler av sin aktivitet i selskaper, er det viktig at selskapskontrollen er god. Det må være en reell kontroll slik at det også bidrar til læring og veiledning for forvaltningen framover.

Riksrevisjonen har sendt ti forvaltningsrapporter i Dokument 3-serien til Stortinget i 2015. Disse forvaltningsrapportene har satt viktige temaer på dagsordenen. Disse rapportene er helt avgjørende for at Stortinget får relevant informasjon om iverksettelsen og virkningen av offentlige tiltak.

Riksrevisjonens anbefalinger handler i hovedsak om at det må utvikles mer overordnet og kunnskapsbasert styring, at departementer og virksomheter i større grad må utnytte det handlingsrommet som finnes innenfor gitte virkemidler, og at ansvarsforholdet må tydeliggjøres og samordningstiltakene styrkes.

Jeg viser i den forbindelse til at kontroll- og konstitusjonskomiteen i all hovedsak pleier å slutte seg til konklusjonene og anbefalingene i forvaltningsrapportene. Det betyr at de er gode.

Det er mye som tyder på at det er godt samspill mellom Riksrevisjonen og forvaltningen. Riksrevisjonen gjennomfører brukerundersøkelser for de ulike revisjonstypene hvert år. Også i år har komiteen merket seg at brukerundersøkelsene generelt gir gode resultater. Dette gjelder alle revisjonstyper. Det forteller oss at Riksrevisjonen er en organisasjon som høster stor respekt hos forvaltningen, og at det grunnleggende er et godt forhold mellom Riksrevisjonen og forvaltningen, selv om det av og til også er uenigheter.

Når vi behandler denne årsmeldingen, er det viktig å huske at vi generelt har en god forvaltning i Norge. Men som jeg har påpekt fra denne talerstolen tidligere, har deler av forvaltningen problemer med å følge opp det som blir påpekt fra Riksrevisjonens side. Det er et problem, og det er viktig at forvaltningen tar til seg den lærdom som Riksrevisjonens omfattende revisjonsvirksomhet gir anledning til.

Riksrevisjonen feirer sitt 200-årsjubileum i år. I dette jubileumsåret kan vi minne oss selv om at Riksrevisjonen er en av statsinstitusjonene som har lengst røtter i Norge – formelt og reelt. Det er bemerkelsesverdig at våre parlamentariske forfedre allerede fra første stund la så mye vekt på Stortingets kontroll med regjeringen.

Den parlamentariske kontrollen er av stor betydning i vårt demokrati. Riksrevisjonen er og skal fortsatt være Stortingets viktigste leverandør av kontrollsaker. Stortingets behov for kontroll er stort og komplekst. Det stiller også store krav til Riksrevisjonen i framtiden.

Avslutningsvis vil jeg gjerne si litt om Riksrevisjonens internasjonale arbeid og aktiviteter. Norge har en sterk riksrevisjon – også internasjonalt. Komiteen ser positivt på at Riksrevisjonen deltar i internasjonale revisjonsoppdrag og bistår i utviklingen av revisjoner i andre land. Komiteen slutter seg til det som står i årsmeldingen om at uavhengige og effektive riksrevisjoner er en forutsetning for å sikre velfungerende kontroll med offentlig sektor og bekjempelse av korrupsjon. Komiteen har også merket seg at Riksrevisjonen selv mener at det internasjonale arbeidet legger til rette for at Riksrevisjonen får styrket sin kunnskap på områder som er viktige for Riksrevisjonen. Det er bra.

Både ved denne meldingen og også tidligere meldinger viser Stortinget veldig tydelig at Riksrevisjonens arbeid danner grunnlaget for at Stortinget kan klare oppgaven med kontroll av regjeringen og forvaltningen på en meget god måte – og på den måten som faktisk både Grunnloven og øvrig lovgivning legger grunnlaget for.

Komiteen slutter seg til innholdet i Riksrevisjonens melding, og jeg gjentar at det er en enstemmig komité som legger fram denne innstillingen for Stortinget.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 10.

Votering i sak nr. 10

Komiteen hadde innstilt:

Dokument 2 (2015–2016) – Riksrevisjonens melding om virksomheten i 2015 – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.