Stortinget - Møte tirsdag den 25. april 2017

Dato: 25.04.2017
President: Olemic Thommessen

Søk

Innhold

Formalia

President: Olemic Thommessen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Lauritz B. Sirevaag

Presidenten: Tidligere stortingsrepresentant Lauritz Bernhard Sirevaag er død, 90 år gammel.

Lauritz B. Sirevaag var født 14. mars 1926 i Stavanger. Han tok examen artium i 1947 og deretter handelsutdannelse. Fra 1948 til 1965 var han avdelingssjef i Sandnæs Dampskibs-Aktieselskab, og gikk deretter over i A/S Norske Esso.

Sirevaag var medlem av Sandnes bystyre fra 1963 til 1971. I årene 1967–1969 var han ordfører i Sandnes. Han forlot ordførervervet da han i 1969 ble valgt til Stortinget for Høyre i Rogaland. Sirevaag satt åtte år på Stortinget og var medlem av sosialkomiteen og industrikomiteen. I begge komiteer var han en meget aktiv representant, men det var nok næringspolitikken som lå hans hjerte nærmest. Han var delegat til FNs generalforsamling og var varamann til styret i Stortingets gruppe av IPU.

Etter årene på Stortinget ble Sirevaag ansatt i Rogalandsbanken som banksjef. I 1990 ble han viseadministrerende direktør samme sted, og etter fusjonen med Fokus Bank var han distriktsbanksjef for Rogaland frem til han gikk av med pensjon i 1992. Sirevaag fikk et comeback i politikken da han i 1987 lot seg velge inn i Rogaland fylkesting. Her satt han i hele 12 år – de første fire årene også som medlem av fylkesutvalget.

Sirevaag hadde en rekke offentlige oppdrag. Han var bl.a. formann i Bedriftsforsamlingen for Store Norske, styremedlem i Distriktenes utbyggingsfond og medlem av Televerkrådet. Han hadde også en rekke styreverv i næringslivet og tillitsverv innenfor idretten.

Lauritz B. Sirevaag var en samfunnsbygger av rang og satte spor etter seg både i politikken og i samfunnslivet for øvrig. Han var æresmedlem i Rogaland Høyre, og det var vel fortjent at Lauritz B. Sirevaag i 1998 fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 1998.

Lauritz B. Sirevaag var en politiker med klare meninger, men han red aldri kjepphester. Han var alltid opptatt av å finne gode løsninger. Til det bidro også hans gode humør og vennlige omgangstone.

Vi minnes Lauritz B. Sirevaag for hans virke i Stortinget, og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Kåre Simensen og Hans Olav Syversen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentant for Sør-Trøndelag fylke, Aud Herbjørg Kvalvik, tar nå sete.

Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra representantene Ingebjørg Amanda Godskesen og Morten Wold om permisjon i dagene 25. og 26. april, og fra representantene Lise Christoffersen, Frank J. Jenssen og Ingjerd Schou om permisjon tirsdag 25. april – alle for å delta i Europarådets parlamentariske forsamlings delsesjon i Strasbourg

  • fra Høyres stortingsgruppe om permisjon for representanten Øyvind Halleraker tirsdag 25. april for å delta i møte i NATOs parlamentariske forsamling i London

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Hadia Tajik tirsdag 25. april for å delta i en konferanse i Bergen

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Anette Trettebergstuen fra og med 25. april og inntil videre

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om velferdspermisjon for representantene Gunvor Eldegard, Irene Johansen og Tove Karoline Knutsen tirsdag 25. april

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for henholdsvis Oslo og Sør-Trøndelag fylke, Prableen Kaur og Marvin Wiseth, foreligger søknader om fritak for å møte i Stortinget under henholdsvis representanten Hadia Tajik og Frank J. Jenssens permisjoner, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Aust-Agder fylke: Lene Langemyr

    • For Akershus fylke: Are Helseth

    • For Buskerud fylke: Laila Gustavsen og Lavrans Kierulf

    • For Hedmark fylke: Lasse Juliussen

    • For Hordaland fylke: Charlotte Spurkeland

    • For Oslo: Vegard Grøslie Wennesland

    • For Troms fylke: Sigmund Steinnes

    • For Sør-Trøndelag fylke: Kjetil Reinskou

    • For Østfold fylke: Tone Damsleth og Wenche Olsen

Presidenten: Lene Langemyr, Are Helseth, Laila Gustavsen, Lavrans Kierulf, Lasse Juliussen, Charlotte Spurkeland, Vegard Grøslie Wennesland, Sigmund Steinnes, Kjetil Reinskou, Tone Damsleth og Wenche Olsen er til stede og vil ta sete.

Statsråd Vidar Helgesen overbrakte 18 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Anne Tingelstad Wøien vil fremsette et representantforslag.

Anne Tingelstad Wøien (Sp) []: Jeg vil på vegne av representantene Marit Arnstad, Kjersti Toppe og meg selv legge fram et forslag om innføring av rett til full merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner.

Presidenten: Representanten Torgeir Knag Fylkesnes vil fremsette et representantforslag.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: På vegner av representantane Audun Lysbakken, Kirsti Bergstø, Heikki Eidsvoll Holmås og meg sjølv vil eg setje fram eit representantforslag om innføring av eit produksjonsvederlag for oppdrett av laks, aure og regnbogeaure innanfor territoriallinja.

Presidenten: Representanten Karin Andersen vil fremsette et representantforslag.

Karin Andersen (SV) []: På vegne av stortingsrepresentantene Kirsti Bergstø, Audun Lysbakken og meg sjøl vil jeg sette fram et representantforslag om å styrke eldreomsorgen gjennom kvalitetsbaserte bemanningsnormer, mer valgfrihet for eldre og en tillitsreform framfor målstyring.

Presidenten: Representanten Sivert Bjørnstad vil fremsette et representantforslag.

Sivert Bjørnstad (FrP) []: På vegne av stortingsrepresentantene Erlend Wiborg, Oskar J. Grimstad, Morten Ørsal Johansen og meg selv har jeg gleden av å fremme et forslag om å tillate konsum av alkohol under 22 volumprosent i parker.

Presidenten: Representanten Olaug V. Bollestad vil fremsette et representantforslag.

Olaug V. Bollestad (KrF) []: På vegne av stortingsrepresentantene Rigmor Andersen Eide, Geir Jørgen Bekkevold og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om helsehjelp til papirløse migranter.

Presidenten: Representanten Kjersti Toppe vil fremsette et representantforslag.

Kjersti Toppe (Sp) []: Eg vil på vegner av meg sjølv fremja eit representantforslag om å styrkja pasientar si rett til behandling i sjukehus innan forsvarleg frist og innføra full openheit om ventetider og ventelister.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at Stortinget fraviker bestemmelsen i forretningsordenens § 59 første ledd og foretar votering etter at sak nr. 1 er ferdigbehandlet, og deretter samlet votering etter sakene nr. 2–11 ved slutten av dagens møte.

  • – Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag – og det anses vedtatt.

Videre vil presidenten opplyse om møtet fortsetter utover kl. 16.