Stortinget - Møte torsdag den 16. november 2017

Dato: 16.11.2017
President: Olemic Thommessen

Formalia

President: Olemic Thommessen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Rikard Olsvik

Presidenten:Ærede medrepresentanter!

Den 21. august 2017 døde tidligere stortingsrepresentant Rikard Olsvik fra Aure, 87 år gammel.

Han representerte Arbeiderpartiet og Møre og Romsdal i tre perioder, fra 1981 til 1993. I løpet av denne tiden var han bl.a. medlem av landbrukskomiteen, sekretær for forsvarskomiteen og medlem av samferdselskomiteen.

Olsvik vokste opp i små kår på 1930- og 1940-tallets Nordmøre. Med sine gode skoleevner og de voksende mulighetene samfunnet ga, kunne han likevel avlegge lærerskoleeksamen i 1954. Han jobbet som lærer i Tustna og Stangvik, senere i Sunndal, før han i 1965 tiltrådte som rektor på den nystartede niårige skolen i Rindal. Da hadde han allerede vært politisk aktiv i lengre tid.

Fra han første gang møtte som kommunestyremedlem i Tustna, til han gikk av som leder for kontrollkomiteen i Rindal sparebank, er det en periode på imponerende 50 år. Den svært lange rekken av offentlige og administrative verv, samt tillitsverv i organisasjoner, forteller mye om hvem Rikard Olsvik var: en mann som innga tillit, ryddig og hardtarbeidende, med et meget bredt samfunnsengasjement og med vilje til å ta ansvar.

Han var på ingen måte typen som smykket seg med sine verv. Olsvik beskrives tvert imot som en nesten smålåten mann, jordnær og solid. Etter sine tolv år på Stortinget fikk han videre tillit nasjonalt, både som medlem av Riksrevisjonen og som leder i Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenester. Parallelt med dette gikk han på ny inn i kommunestyret i Rindal, der han tidligere hadde vært ordfører, nå som menig medlem. Han var også en engasjert leder for eldrerådet i Møre og Romsdal gjennom tolv år.

I hans lokale Arbeiderparti-lag i Rindal minnes de stortingsrepresentanten som aldri glemte hvor han kom fra og hørte hjemme. Han møtte jevnlig opp på lokalpartiets møter for å fortelle siste nytt «fra Oslo-bøgden», som han pleide å si. Lokale saker ble også fulgt grundig opp, som da han bidro til at oppsynsansvaret for det nyopprettede Trollheimen landskapsvernområde ble lagt til Rindal.

Som for så mange andre i sin generasjon, ikke minst i partiet han alltid tilhørte, var fortellingen om Rikard Olsviks liv samtidig en fortelling om 1900-tallets Norge. Småbrukersønnen fra ytterst på værharde Nordmøre fikk muligheter til utdanning og personlig vekst, som han tok – for så å gi tilbake i rikt monn.

Vi lyser fred over Rikard Olsviks minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Det foreligger tre permisjonssøknader:

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Marianne Marthinsen i dagene 22. og 23. november for å delta i EFTAs ministermøte i Genève

  • fra representanten Eirik Sivertsen om permisjon i tiden fra og med 21. november til og med 23. november, og fra representanten Willfred Nordlund om permisjon i dagene 22. og 23. november – begge for å delta i Den nordlige dimensjons parlamentarikerkonferanse i Brussel samt møter i den arktiske parlamentarikerkomiteen i Helsingfors

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden slik:

  • For Nordland fylke: Kjell Idar Juvik 22.–23. november og Kari Anne Bøkestad Andreassen 22.–23. november

  • For Oslo: Zaineb Al-Samarai: 22.–23. november

Presidenten: Representanten Rigmor Aasrud har bedt om ordet for å trekke tilbake et representantforslag.

Rigmor Aasrud (A) []: På vegne av forslagsstillerne trekker jeg Representantforslag 52 S. Det gjelder innføring av sårbarhetskriterier ved vurdering av midlertidig opphold i asylsaker til enslige mindreårige fordi forslaget allerede er vedtatt.

Presidenten: Representanten Rigmor Aasruds meddelelse om at nevnte forslag er trukket tilbake, tas til etterretning.

Representanten Nicholas Wilkinson vil fremsette et representantforslag.

Nicholas Wilkinson (SV) []: På vegne av representanten Olaug V. Bollestad og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om å ta initiativ for å sikre at barn ikke skal måtte bo på sykehjem i strid med barnets beste og foreldrenes ønske.

Presidenten: Representanten Abid Q. Raja vil fremsette et representantforslag.

Abid Q. Raja (V) []: På vegne av hele Venstres stortingsgruppe, bestående av Trine Skei Grande, Carl-Erik Grimstad, André N. Skjelstad, Terje Breivik, Jon Gunnes, Ketil Kjenseth, møtende vararepresentant Grunde Almeland og meg selv, har jeg gleden av å fremme representantforslag om tiltak for å ivareta barns personvern, herunder forbud mot kameraovervåkning i undervisningstiden på skoler.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at sak nr. 3, Referat, tas opp til behandling før sak nr. 2. – Det anses vedtatt.

Videre vil presidenten foreslå at Stortinget fraviker bestemmelsen i forretningsordenen § 59 første ledd og foretar votering etter at sak nr. 1 er ferdigbehandlet. Ingen innvendinger har kommet mot presidentens forslag. – Det anses vedtatt.

Presidenten ber derfor om at representantene blir i salen.